Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LTspice
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 965
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
LTspice
VOLTAGE SOURCE ...
SINE(0 5u 3.5Meg)
Poniżej 4uV generuje mi jakiś śmietnik.
Help
Nie chcę robić dzielnika aby zasymulować < 1uV z anteny...

73 JERZY SQ9RFC
18-07-2019 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 140
Dołączył: 01-09-2014
Post: #2
RE: LTspice
Żródło może jest bez obciążenia?
Można zmniejszyć czas:
Simulate->Edit simulation command->Transient->Maximum Timestep

Andrzej
18-07-2019 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 663
Dołączył: 26-09-2012
Post: #3
RE: LTspice
I wyłączyć kompresje w ustawieniach LTSpice: http://ltwiki.org/index.php?title=Compression

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
19-07-2019 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 965
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: LTspice
Wyłączenie kompresji pomogło. Dzięki.

73 JERZY SQ9RFC
23-07-2019 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 663
Dołączył: 26-09-2012
Post: #5
RE: LTspice
LTSpice czasami potrafi się zawiesić i wtedy o dziwo wyłączenie kompresji pomaga. Pomaga też jeśli chcemy uzyskać fajne widmo FFT (wiadomo, tu są decybele więc skala logarytmiczna). Ale do dłuższych symulacji, np gdy ktoś jest ciekaw jakie są produkty modulacji sygnału 10MHz sygnałem 1kHz, warto mieć jakieś 100ms symulacji z rozdzielczością kilku ns - ilość punktów idzie w dziesiątki milionów. Wtedy dysk SSD się przydaje, bo rysowanie wykresów w LTSpice nie jest jego mocną stroną Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
23-07-2019 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 965
Dołączył: 02-07-2010
Post: #6
RE: LTspice
Niekoniecznie musisz zapamiętywać obliczenia od początku - wystarczy tylko ten fragment który chcesz obejrzeć.

73 JERZY SQ9RFC
23-07-2019 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 663
Dołączył: 26-09-2012
Post: #7
RE: LTspice
No tak. Ale do policzenia dobrego FFT musisz mieć dużo próbek. Dużo to tak z kilkadziesiąt okresów sygnału modulującego Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
24-07-2019 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości