HomeMade
LTspice - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html)
+--- Dział: Oprogramowanie dla radioelektronika (/forum-87.html)
+--- Wątek: LTspice (/thread-3676.html)

Strony: 1 2 3


LTspice - SQ9RFC - 18-07-2019 14:58

VOLTAGE SOURCE ...
SINE(0 5u 3.5Meg)
Poniżej 4uV generuje mi jakiś śmietnik.
Help
Nie chcę robić dzielnika aby zasymulować < 1uV z anteny...


RE: LTspice - SP6LUN - 18-07-2019 17:14

Żródło może jest bez obciążenia?
Można zmniejszyć czas:
Simulate->Edit simulation command->Transient->Maximum Timestep


RE: LTspice - SQ5KVS - 19-07-2019 14:50

I wyłączyć kompresje w ustawieniach LTSpice: http://ltwiki.org/index.php?title=Compression


RE: LTspice - SQ9RFC - 23-07-2019 11:53

Wyłączenie kompresji pomogło. Dzięki.


RE: LTspice - SQ5KVS - 23-07-2019 13:02

LTSpice czasami potrafi się zawiesić i wtedy o dziwo wyłączenie kompresji pomaga. Pomaga też jeśli chcemy uzyskać fajne widmo FFT (wiadomo, tu są decybele więc skala logarytmiczna). Ale do dłuższych symulacji, np gdy ktoś jest ciekaw jakie są produkty modulacji sygnału 10MHz sygnałem 1kHz, warto mieć jakieś 100ms symulacji z rozdzielczością kilku ns - ilość punktów idzie w dziesiątki milionów. Wtedy dysk SSD się przydaje, bo rysowanie wykresów w LTSpice nie jest jego mocną stroną Smile


RE: LTspice - SQ9RFC - 23-07-2019 14:31

Niekoniecznie musisz zapamiętywać obliczenia od początku - wystarczy tylko ten fragment który chcesz obejrzeć.


RE: LTspice - SQ5KVS - 24-07-2019 10:57

No tak. Ale do policzenia dobrego FFT musisz mieć dużo próbek. Dużo to tak z kilkadziesiąt okresów sygnału modulującego Smile


RE: LTspice - SP7CLB - 13-01-2020 10:49

Od kilku dni zainstalowałem i testuję wersję LTSpiceXVII, jednak w okienku View nie odnajduję funkcji FFT.
Próbowałem realizować dyrektywami, ale wyniki tylko w logu - nie ma plotu. Czy mam jakąś niepełną wersję, lub coś
niedoczytałem? Posiłkuję się Helpem, a tam w opisie ta funkcja w View jest !


RE: LTspice - SP6LUN - 13-01-2020 11:24

Czy patrzysz na "właściwe" view?
Simulate->Run i prawy przycisk myszy na wykresie.


RE: LTspice - SQ9RFC - 13-01-2020 11:38

(13-01-2020 10:49)SP7CLB napisał(a):  Od kilku dni zainstalowałem i testuję wersję LTSpiceXVII, jednak w okienku View nie odnajduję funkcji FFT.
Próbowałem realizować dyrektywami, ale wyniki tylko w logu - nie ma plotu. Czy mam jakąś niepełną wersję, lub coś
niedoczytałem? Posiłkuję się Helpem, a tam w opisie ta funkcja w View jest !

Musisz mieć aktywne okno wykresu przebiegu napięcia - klikajac prawym klawiszem myszy pojawi się FFT w menu na dole jako przedostatnia pozycja.