Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LTspice
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: LTspice
Już OK. Ściągnąłem sobie instalkę z oficjalnej strony, przeinstalowałem i jest już dobrze. TFT na trzeciej pozycji od końca w oknie View. Jednak instalka nie była pełna, albo coś pochrzaniłem podczas instalacji Blush
Pojawił się jednak inny problem: nie mogę zrealizować testu na układzie wtórnika z różnymi modelami typów JFET-ów.
Przebieg 0 w całym - nawet długim tescie. Działa tylko na ogólnym modelu. Na BJT też bez problemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020 15:27 przez SP7CLB.)
17-01-2020 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #12
RE: LTspice
Częste zjawisko.
Albo niepopranie zdefiniowane parametry elementu, albo Twój układ nie będzie pracował z tym konkretnym elementem i takich parametrach w symulatorze i realu. Często spotykane w generatorach - po zmianie tranzystora generator się nie wzbudza. Albo parametry częstotliwościowe tranzystora bardziej realnego wybranego z listy nie pozwalają na pracę w tych warunkach ... różnie może być.
Ostatnio miałem przypadek generatora który się nie wzbudzał dla czasu symulacji 1ms, a pięknie startował gdy ustawiłem czas symulacji na 100 us :-)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020 16:35 przez SQ9RFC.)
17-01-2020 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 26-09-2012
Post: #13
RE: LTspice
A to jest znana sprawa i kluczem jest tu krok symulacji. Raczej mniejszy niż większy. Jak się pozostawi pole niewypełnione wtedy krok symulacji jest zmienny. Jeśli dobroć układu jest niespecjalnie duża, symulator może stwierdzić że "nic się nie dzieje" i nawet wydłużyć krok.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
17-01-2020 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 05-04-2010
Post: #14
RE: LTspice
Dzięki Wam. Zmniejszyłem step do 10nS i zadziałało !
17-01-2020 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości