Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AT-7000
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 19-01-2019
Post: #1
AT-7000
Panowi, (a panie w razie czego też Tongue) jest sobie skrzynka AT-7000, przystosowana do pracy z Icom różnych typów. Z moim 706MKIIG pracuje dobrze, ale sama nie! W załączniku pomiar 50om poprzez skrzynkę i pomiar 50om z pominięciem skrzynki (zamiast niej beczka). Wszak bez zasilania przekaźnik bypass powinien bez żadnych wtrąceń przekazać z wejścia do wyjścia. Chyba, że coś koło bypassu nawala.

Co Koledzy na to i jakieś środki zaradcze? Prawdę mówiąc mogę pracować bez skrzynki, ale mając już ją na moje nieszczęście i mając w ustawieniach radia, że po naciśnięciu PTT i przy zbyt dużej wartości SWR skrzynka się zacznie dostrajać, szkoda by gniła gdzieś w szufladzie. Wiecie, czasami nie wiadomo co wiatry i deszcze podziałają w antenie.

Manuala jakiegoś do skrzynki mam. Schematu brak, ale i tak nie wiele da. Sam układ przekaźników da się zrysować z natury, część odpowiedzialna za sterowanie przekaźnikami na epromie, więc szkoda czasu.

Skrzynka
İmage

Sztuczne
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2019 15:10 przez SQ6ILB.)
09-04-2019 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 19-07-2015
Post: #2
RE: AT-7000
Moja AH-4 też bez zasilania nie łączy bypassu. Bypass można włączyć z klawisza tylko po podłączeniu pod radio. Pewnie te typy (Icomowskie) tak mają.

Pozdrawiam,
Paweł
09-04-2019 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 19-01-2019
Post: #3
RE: AT-7000
No właśnie kiedy moja ma przejście między gniazdami. I to wynika nawet z połączenia na stykach przekaźnika, więc moja zasilania nie potrzebuje by bypass przewodził.

Nie wiem, czy któryś z przekaźników strojenia nie robi kaszanki, bo od strony TRX jest przekaźnik bypassu i dopiero po przełączeniu jego sygnał jest podawany na odpowiednie filtry. Zaś od strony anteny styki bypassu są niejako połączone ze stykami wyjściowymi przekaźników filtrów i podczas strojenia to połączenie nie ma żadnego znaczenia. Ale jak któryś przekaźnik się sklei to najprawdopodobniej przy obejściu dostrajania bypassem może to wprowadzać dodatkowe pojemności albo indukcyjności.

Skrzynka na bypassie może i wprowadza dodatkowe niedopasowanie, ale z wykresu to mi trochę za dużo. Tu mi pasuje, że może być skucha.

Niestety do strojenia anteny musiałem ją wypinać całkowicie.
10-04-2019 0:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO4ATA Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 05-02-2019
Post: #4
RE: AT-7000
Z tego co można wyczytać w necie:
Układ kontrolera jednostki AT-7000 (jednorazowy programowalny układ niestandardowy IC) wykorzystuje pomiar na A/D (A/D = przetwornik analogowo - cyfrowy) do pomiaru SWR jako zabezpieczenia przed przeciążeniem.
Jak niema przeciążenia to łączy nadajnik z anteną.
Jeśli to prawda to nasuwa się wniosek - bez zasilania niema połączenia.

zaś
>> " ... No właśnie kiedy moja ma przejście między gniazdami ..."
ww "przejście" to prawdopodobnie układ A/D ???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2019 15:26 przez SO4ATA.)
10-04-2019 15:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 19-01-2019
Post: #5
RE: AT-7000
Co robi przejście?

No to się trochę sprawa rozjaśniła. Trochę, o czym dalej.

Coś mi się nie spodobało, bo sobie wkręciłem, że kotwica przekaźnika jest pomiędzy stykami. Znalazłem pdf przekaźnika i się okazało, że jednak standard, więc najpierw styki, później kotwica i na końcu cewka. Skrzynka faktycznie ma przerwę na bypassie, ale zwarcie pomiędzy gniazdami jest za pomocą przekaźników dostrajania indukcyjnego. One bez napięcia zwierają swoje cewki. Natomiast przekaźniki kondensatorów mają przerwę w stanie beznapięciowym. Tak, że Paweł SQ8F prawił dobrze.

Dlaczego trochę się wyjaśniło? Bo dzisiaj jest wszystko ok. Poklikałem trochę pasmami i dostrajaniem na sztucznym i zawsze analizator pokazywał prawidłowy SWR. Przepuszczenie sygnału przez skrzynkę z podpiętym sztucznym nie wykazuje żadnych negatywnych objawów. Nie wiem czy gdzieś któryś przekaźnik nie ma zwiększonej rezystancji na stykach i to może powodować brak przejścia i wrzucanie zbędnej indukcyjności.

Zostaje poczekać. Z racji, że gdzieś w necie są opisy niezobowiązujące, że przy digi te skrzynki mają problem wytrzymać 100W, to stosując SSTV może sie okazać, że szybko wyjdzie sprawa włącznie z dymkiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2019 17:58 przez SQ6ILB.)
10-04-2019 17:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 19-07-2015
Post: #6
RE: AT-7000
W AH-4 jest odwrotnie, przekaźniki do cewek są normalnie otwarte. Zatem bez zasilania włączona jest maksymalna indukcyjność w szereg z anteną. To miałem na myśli pisząc "brak bypassu".

Co do usterki w Twojej skrzynce to pewnie jakiś styk przypalony. No ewentualnie dawno nieużywana i utlenione styki się oczyściły po paru cyklach strojenia i teraz będzie już dobrze.

Pozdrawiam,
Paweł
10-04-2019 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości