Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Band dekoder - proszę o konsultację
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1
Band dekoder - proszę o konsultację
Mam już w zasadzie skończone projekty płytek wzmacniacza 150-200W do Husarka oraz stosownej płytki LPF. Jak pisałem płytka LPF jest wyposażona w banddekoder, który automatycznie będzie przerzucał przekaźniki filtrów. W projekcie LPF poszedłem na łatwiznę i odwzorowałem układ z eb104. Niestety - im bliżej oddania projektu do ,,płytkarni" to ten fragment schematu powoduje w mojej głowie coraz więcej refleksji. Trzy kwestie są dla mnie zagadkowe:
1. Chcąc użyć CD4028 do obsługi zakresów 1,8 - 50 MHz potrzeba wykorzystania 10 wyjść układu scalonego - tymczasem wyjście ,,0" (noga 3 układu CD4028) nie jest wykorzystywane - tak więc jakby wypada nam obsługa pasma, np. 1,8 MHz.
2. Dlaczego na nogę 7 układu ULN2004 poprzez diodę VD8 jest na stałe podawane napięcie dodatnie? Tym sposobem to wejście układu wisi cały czas na stanie wysokim.
3. Co ma na rzeczy spolaryzowanie plusem poprzez diody VD9 i VD10 wejść ,,B" i ,,D" układu CD4028? Z tabeli prawdy wynika, że przy takich stanach tych wejść na żadnym z wyjść nie ma stanu wysokiego. Więc po co ten patent?

Na wszelki wypadek mam rozrysowany w DesignSparku podobny schemat bez tych zastanawiających połączeń, gdzie normalnie jest wykorzystane 10 wyjść układu CD4028 + komutacja diodowa + ULN 2004. Najwyżej dojdzie trochę pracy i podmiana tego fragmentu PCB. Schemat układu obok.

Panowie podzielcie się swoimi przemyśleniami - czy to ma szansę działać w przedstawionej konfiguracji, czy zaprojektować na PCB normalny układ, który jest od początku do końca ,,logiczny"? W ostatnim pliku płytka LPF po stronie Top. Rozmiar 234 x 98 mm. Nie dało się to zrobić mniejsze. Przekaźniki, kondensatory mikowe i pierścionki T-80 muszą mieć swój rozmiar przy tej mocy. Na dole po lewej stronie są ulokowane elementy układu banddekodera.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.bmp  LPF 300W.bmp (Rozmiar: 574.65 KB / Pobrań: 51)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2018 16:34 przez SP4LVC.)
23-09-2018 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 01-09-2014
Post: #2
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Na rezystorze R1 i diodach VD8, VD9, VD10 jest zrobiona bramka logiczna AND, która załącza pasmo 6m dla numerów 10, 11, 14, 15. (BAND[3-0]).

Andrzej
23-09-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #3
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Andrzeju proszę jaśniej drugą część zdania, bo nie nadążam.

Bogdan
23-09-2018 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 01-09-2014
Post: #4
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Rezystor R1 podaje poprzez VD8 napięcie na 6 nogę ULN2004 (pasmo 6m), (<<-- korekta na 7 nóżkę)
ale tylko wtedy gdy na BAND3 i BAND1 są wysokie poziomy.
Niski poziom na BAND3 lub BAND1 zwiera sygnał do masy.
Podłączenie R1 do +12V jest ryzykowne, bezpieczniej jest wziąć napięcie z zasilania CD4028.

NUMER BAND3 BAND2 BAND1 BAND0 załączone
0 0 0 0 0 ---
1 0 0 0 1 160m
2 0 0 1 0 80m
3 0 0 1 1 40m
4 0 1 0 0 30m, 20m
5 0 1 0 1 30m, 20m
6 0 1 1 0 17m, 15m
7 0 1 1 1 17m, 15m
8 1 0 0 0 12m, 10m
9 1 0 0 1 12m, 10m
poniższe kombinacje obsługiwane są przez R1,VD8,VD9,VD10)
10 1 0 1 0 6m
11 1 0 1 1 6m (efekt uboczy)
12 1 1 0 0 ---
13 1 1 0 1 ---
14 1 1 1 0 6m (efekt uboczy)
15 1 1 1 1 6m (efekt uboczy)

Generalnie chodzi o to aby pasmo 6m włączało się dla kombinacji BAND[3-0]=1 0 1 0

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2018 22:59 przez SP6LUN.)
23-09-2018 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #5
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Andrzeju miałeś zapewne na myśli nóżkę 7 ULN2004. Ja dalej nie mogę połapać tej filozofii, bo ze schematu wynika, że wysokie poziomy są na BAND1 i BAND3 cały czas. Kiedy może pojawić się na tych wejściach poziom niski?. Czy zachodzą jakieś zwarcia do masy w strukturze ULN2004? Konkretnie to ciągle chodzi o nogę 7. Dlaczego konstruktorzy tego dekodera nie skorzystali z opcji 0 0000 dekodowania? To dałoby dodatkowe wyjście sygnału sterującego przekaźnikami. I pytanie finalne. Czy w moim schemacie jest coś podejrzanego, co spowoduje, że nie będzie ten układ działał?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2018 21:52 przez SP4LVC.)
23-09-2018 21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 01-09-2014
Post: #6
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Sygnały BAND[3-0] przychodzą z zewnątrz. Rezystor nie jest w stanie wymusić wysokiego poziomu.

Patrząc na schemat blokowy zauważyłem, że:
1. Husarek DSP wykorzystuje numerację pasm od zera.
2. Sygnały sterujące do poszczególnych pasm LPF są wytwarzane na płytce BPF.

Jeżeli to jest aktualne, to znaczy że do płytki LPF nie potrzeba dekodera, ani drajwerów.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2018 23:45 przez SP6LUN.)
23-09-2018 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #7
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
No to już coś wiemy. Dzięki Andrzeju. Zerknąłem w schemat blokowy i rzeczywiście masz rację. Z powodu tego, że na płytce BPF nie ma osobnego gniazda do wyprowadzenia tych sygnałów oraz jest potrzeba komutacji diodowej na potrzeby układu LPF - zapodam w układ dekoder według swojego schematu. Jest przewidziana również możliwość jego ominięcia i przełączania obwodów z przełącznika napięcia sterującego przekaźniki na płycie czołowej. To dla tych kolegów, którzy będą chcieli zrobić wzmacniacz niekoniecznie do Husarka DSP i niekoniecznie z banddekoderem. W zasadzie można zrobić opcję ,,full wypas" i wyposażyć PA w banddekoder odłączany pstryczkiem z przodu oraz ręczny przełącznik na płycie czołowej. Wówczas można próbować podłączać do wzmacniacza inne radia - oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego poziomu mocy sterującej.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2018 10:18 przez SP4LVC.)
24-09-2018 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 01-09-2014
Post: #8
RE: Band dekoder - proszę o konsultację
Druga z różnic, którą zauważyłem, to różne łączenie pasm dla LPFów. Mamy do wyboru 40/30, 20/17, 15/12 lub 30/20, 17/15, 12/10.
Wydaje mi się, że korzystniejsze dla bardziej używanych pasm jest drugie rozwiązanie. Przy filtrze 5 rzędu 30/20, tłumienie
harmonicznych 14MHz jest większe o 5*20*log(18.2/14.4)=10dB w porównaniu do filtra 20/17.

Andrzej
25-09-2018 11:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości