Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
parametr S31 ?
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 305
Dołączył: 06-05-2011
Post: #1
parametr S31 ?
Przeglądam sobie parametry transformatorków bo chcę kupić jakieś i nie wierzę własnym oczom. Do tej pory widziałem parametry S czwórnika ... czyli : S11, S21, S12, S22.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu co to jest parametr S31. Tak sobie myślę że skoro ten transformator ma 5 wyprowadzeń no to już nie jest czwórnikiem ... ale i tak nie wiem jak to ugryźć.
W załączniku pdf transformatorka w którym to zobaczyłem. Ale nie tylko w tym pdfie to widziałem.

.pdf  RFXF3513DS.pdf (Rozmiar: 640.86 KB / Pobrań: 79)
Patrzcie na wykresy na drugiej stronie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2018 20:02 przez SP4EJT.)
04-06-2018 20:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 12-12-2009
Post: #2
RE: parametr S31 ?
Transformator został potraktowany jako wielowrotnik niesymetryczny - sprzęgacz kierunkowy. Wtedy S13 określa sprzężenie. Dlaczego zamiast S13 użyto S31 - nie mam pojęcia. Może ktoś ze świeższą wiedzą ...
R.
05-06-2018 9:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #3
RE: parametr S31 ?
Bez opisu który kanał jest na których wrotach transformatora to możemy sobie gdybać w nieskończoność. Samo S31 nie jest niczym dziwnym, tylko trochę skąpo operują danymi :/
11-06-2018 9:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 305
Dołączył: 06-05-2011
Post: #4
RE: parametr S31 ?
Ale dla konstruktora będzie liczył sie tylko parametr S21 (ten zielony na wykresie), dobrze myślę ?
Co da mi wiedza o parametrze S31 ?
Albo ten fioletowy parametr "Amplitude Balance" ... dla mnie (czyli kogoś kto nie wie a się domyśla) to parametr określający wielkość straty sygnału. Nie wiem po co oni sumują Amplitude Balance z S21 i robią z tego S31.
Przynajmniej tak to wygląda jakby S31 = S21 + Amlitude Balance.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 15:19 przez SP4EJT.)
12-06-2018 15:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości