Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
stm32f407zgt6+ST-LINK problem
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 21-09-2009
Post: #1
stm32f407zgt6+ST-LINK problem
Witam szanowne grono czytający.
Jak w temacie stm32f407zgt6+ST-LINK V.2
İmage İmage
Zacznie od początku:
Płyta Tulipana nr3 Kontroler od Artura ,procesor od chińczyka stm32f407zgt6
,obsadzą,zaprogramowana,uruchomiona jest ok
płyta nr2 DSP procek od chińczyka 32f407vet6 zaprogramowana i brak komunikacji DSP z Kontrolerem.Telefon do Artura może kondensatory w RC filtru 100pf na większy dałem podnoszę mierze jest OK ,złe polutowane podnoszę procki sprawdzam lutuje jeszcze raz dalej komunikacji brak poprawiam luty korbową i katastrofa w nerwy zrobiłem zwarcie i uwaliłem stm32f407zgt6 trudno zamawiam w TME nowego x 2 szt na zapas( szkoda czasu na dostawę z Chin ). Grzeje Hot Air-em i odparzam druk pod prockę no koniec świata.Zamawiam następną płytkę i lutuje nowego procesora z TME podpinam pod ST-LINK V.2 i program nie widzi procka zasilanie jest OK brak drgań na kwarc 16MHz i 32.768KHz wymieniam na inne brak nadal signalu na oscyloskopu .No tak klapa totalna procesor martwy kontroler tak samo.
Gdzie się jajo zrobiłem?
Sprawdzam ST-LINK V.2 na płytce DSP działa.
Procesora 32f407vet6 widzi kasuje programuje wsad .Jest w połowie dobrze. Ale na szczęście mam zapasowy egzemplarz stm32f407zgt6 i lutuje na stare płytkę podpinam zasilanie sprawdzam miernikiem jest ok
İmage
i kilka RC elementu,rezonatory (minimum system ARM STM32F4 core board). Podpinam pod ST-LINK V.2 program ST-LINK Utility nie widzi procka dalej to samo brak drgań na kwarcu .
Proszę o poradę podpowiedz co mogę zrobić lub czy nie daj Boże dwa procka z TME są lewe ??


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2017 20:00 przez SQ6IYY.)
25-11-2017 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: stm32f407zgt6+ST-LINK problem
Witam,

(25-11-2017 19:59)SQ6IYY napisał(a):  ... zasilanie jest OK brak drgań na kwarc 16MHz i 32.768KHz wymieniam na inne brak nadal signalu na oscyloskopu .No tak klapa totalna procesor martwy kontroler tak samo.
Gdzie się jajo zrobiłem?

STM-y mają to do siebie, że domyślnie startują z wewnętrznego generatora - jest ich kilka w środku. Ponadto, to prawie wszystkie wewnętrzne bloki są wyłączone. Pracuje jedynie rdzeń ARM, pamięć RAM i FLASH i generator wewnętrzny.
Do czasu, aż STM nie zostanie zaprogramowany oraz oprogramowanie nie przełączy wewnętrznego źródła zegarowego na zewnętrzne nie będzie widać żadnych przebiegów na kwarcach - jest to całkowicie prawidłowy objaw.

Do prawidłowego zaprogramowania STM-a, wystarczy podać na niego zasilanie, ustawić odpowiednie poziomy na pinach BOOT0 oraz BOOT1 ( ale i to nie zawsze). Pin RESET jest wewnętrznie podciągnięty przez rezystancję do VDD, więc z zewnątrz można go zostawić wiszącego.
Reszta do zaprogramowania jest niepotrzebna.

Jeżeli procek jest ok, to musi się dać rozpoznać i zaprogramować. Tu nie ma żadnej magii.

Szukaj błędów na PCB.- mikrozwarcia, zimne luty. Podepnij zasilanie i sprawdź jakie są napięcia na STM-ie, stabilizatorach - ma być 3.3V. Koniecznie sprawdź jaki jest pobór prądu. Sprawdź stany pinów BOOT0 oraz BOOT1 - tu popatrz na schemat jakie powinny być.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2017 21:26 przez SQ8MVY.)
25-11-2017 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 21-09-2009
Post: #3
RE: stm32f407zgt6+ST-LINK problem
Witam Paweł.
Tak jak napisałesz:
wystarczy podać na niego zasilanie
tak podane 3V3 na nogi procesora sprawdzone zasilanie i masę prąd 3.5mA.
Ustawić odpowiednie poziomy na pinach BOOT0 oraz BOOT1 logiczne 0 zworki na BOOT0 oraz BOOT1 logiczne kombinacje 0,0 0,1 ,1,0 1,1 też nic
Pin RESET jest wewnętrznie podciągnięty przez rezystancję do VDD tak
Zwora do masę nie założona
Dwa procesora na dwie płytę i oba martwe ??
Że kupione w Chińczyka rozumiem malowane trafne itp ale z TME nie kumam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
26-11-2017 12:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 30-07-2011
Post: #4
RE: stm32f407zgt6+ST-LINK problem
Witam,

Ok, myśl, że są martwe zostawiłbym na sam koniec.

Miernikiem przestrzel jeszcze połączenia między nóżkami procka a pinami dla programatora....

73 Paweł
26-11-2017 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości