Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antena w nowym QTH
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #1
Antena w nowym QTH
Z przyczyn zawodowo/osobistych przeniosłem się do wynajmowanego mieszkania. w miasteczku obok, 8 minut samochodem od pracy, w domku na posesji. Osobne wejście, cisza spokój, taras na poranną kawę, miejsce na motor.

Dla mnie jednak najważniejsze były warunki antenowe dlatego odpadał blok, i miejsce gdzie była linia energetyczna... No ale tu też nie specjalnie. Jak widać na zdjęciu, a do tego nie chcę się rzucać w oczy... Wiadomo.. Masz w domu 6 psów - jesteś "luzak". Jeśli masz radiostację... Ooooo... Po_dej_rza_ne Dodgy

Wczoraj w nocy procą "przestrzeliłem" drzewo z procy i przeciągnąłem cieniutki drut (linkę) w izolacji 21 mtr, i podłączyłem do skrzynki MFJ i całość uziemiłem.
Bez uziemienia praca nie ma sensu, wszystko wariuje...

Usiadłem przy radiu, zrobiłem tabelkę idealnych dostrojeń skrzynki takich na 1.1 max. na 3,5 7 14 21 i 28 No i wczoraj wieczorem i dziś rano ponadawałem "TEST SP5RF" na http://www.reversebeacon.net i zasięgi mam jak na załączonym obrazku. Czyli nawet w mocno niesprzyjających warunkach można uprawiać nasze hobby Smile

Najważniejsze gdy antena jest trochę przypadkowa jest mieć dobrą skrzynkę antenową i dławiki ferrytowe na czym tylko się da...

73 !
RF.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2017 18:54 przez SP5RF.)
20-09-2017 18:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 540
Dołączył: 26-09-2012
Post: #2
RE: Antena w nowym QTH
Przerzuć przez to drzewo 39m linki tak żeby mieć najwyższy punkt na tym drzewie (im wyżej tym lepiej). Drugi koniec przywiąż sznureczkiem do jakiegoś krzaka czy czegokolwiek. Pierwszy koniec niech się kończy u Ciebie na parapecie. Dodatkowo z parapetu bliżej nieokreślone kawałki drutu lub uzieminie, kaloryfery (jeśli metalowe!) itp. W ten sposób masz end-feda (pół fali) na 80m który pracuje jak inverted-V - zasilane od końca. Tę konfigurację testowałem od wielu lata na działce. Na 160m masz zasilane od końca ćwierć fali - co jest pewnym wyzwaniem ale pewnie dasz radę (tu problemem jest jakość uziemienia). Na 20m masz dwa lambda. Gorzej może być na 30m ale też dawało radę dostroić.
A dławików nigdy dość Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2017 11:23 przez SQ5KVS.)
21-09-2017 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #3
RE: Antena w nowym QTH
Tak zrobię. Za winklem (na zdjęciu w prawo) jest wysoka sosna, i tam zarzucę antenę właśnie do łącznej długości 39 mtr.
Tylko pomalutku.... Smile Teraz kończę antenę ramową na 7 MHz. Postawie ją pod kasztanem (na zdjęciu) na stojaku.
Całość pomalowana farbą maskującą... Tylko strojenie miało być na pilota a pewnie będzie ręczne lecz za to kupię moduł Bluetooth do radia,
żeby móc używać moje słuchawki BT gdy będę stał pod anteną i ją stroił.

73!

RF.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2017 12:28 przez SP5RF.)
21-09-2017 12:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 540
Dołączył: 26-09-2012
Post: #4
RE: Antena w nowym QTH
A nie masz po drugiej stronei ("za plecami") jeszcze jakiegoś drzewa? Wtedy rozwieszasz pomiędzy nimi metodą procową sznurek a do niego możesz już mocować co tylko zechcesz. Jak kupisz w supermarkecie zestaw bloczków a'la żeglarskich to będziesz mógł podciągać, opuszczać, wieszać druty, wertikale... Smile
21-09-2017 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #5
RE: Antena w nowym QTH
Mam takie drzewo, niesamowitą brzozę... Skośny promień byłby genialny ale muszę działać metodą małych kroków...

Wczoraj posiedziałem na radiu bez napinki, i dziś rano.... (załączniki, opis kolorów na drugim zdjęciu, żłoty 40 zielony 80 , fioletowy 20) tak że potencjał jest....

Ciekaw jestem tej anteny ramowej...


73!
Dzisiaj rano znowu postukałem i.... załączam mapkę. Tyle że, no właśnie. Dziś podłączyłem Transceiver Heathkit HW-8 o mocy od 3,5 do 2,5 W w zależności od pasma. Znaczy na 3,5 MHz łoi mocą 3,5W a potem jest coraz cieniej a już na 21 MHz. jest 2,5W Kiedyś to mierzyłem... Oczywiście transceiver + skrzynka antenowa.

Transceiver jest na 3 baterie płaskie w zasobniku od wiertarki Piko...

73.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2017 16:12 przez SP5RF.)
22-09-2017 18:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości