Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Antek
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 29-08-2009
Post: #11
RE: Transceiver Antek
Wszystkim, którzy z lekkim niedowierzaniem i brakiem wiary patrzą na "Pająki Adriana" polecam blog VE7BPO http://qrp-popcorn.blogspot.com/
;-)
Da się.
İmage

73
Maciek
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
01-05-2017 11:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9WAZ Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 21-05-2011
Post: #12
RE: Transceiver Antek
Podepnę sie pod temat bo własnie walcze z Antkiem a dokładnie z końcówka mocy na irfie 530.
Czy cewkę L9/10 warto zrobic na amidonie ?
Własnie został mi jeden czerwony .
Jaka indukcyjność i należałby równolegle trymer ?
Poprzednik zastosował przed TR2 dodatkowy tranzystor bc 211 jako wzmacniacz.
Teraz przy prądzie 400 mA mam około 3 waty .
23-05-2017 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 07-01-2017
Post: #13
RE: Transceiver Antek
Witam.400mA to chyba Io irf530.Amidony można dać ale wskazane 2szt.

Wojtek
24-05-2017 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 06-12-2015
Post: #14
RE: Transceiver Antek
(01-05-2017 11:40)SP9MRN napisał(a):  Wszystkim, którzy z lekkim niedowierzaniem i brakiem wiary patrzą na "Pająki Adriana" polecam blog VE7BPO http://qrp-popcorn.blogspot.com/
;-)
Da się.


73
Maciek
mrn


TAK JEST.

Wszyscy zjechali Adriana SQ8NZD za pająki. Owszem, wcz. Owszem, zakłócenia, pojemności pasożytnicze, blablabla. OWSZEM, ŻE TRZEBA DĄŻYĆ DO PERFEKCJI W TEJ BRANŻY, ale na zdrowy rozsądek... Czy Antek jest tak technologicznie zaawansowanym urządzeniem, żeby miało to wpływ na jego pracę?

Sam wiem, że najbardziej upierdliwą rzeczą w produkcji urządzeń jest tworzenie PCB. Dlatego ja wszystkie swoje konwertery czy filtry robię.... dremelkiem z biedry. Wyrzynam ścieżki, lutuję. Konwerter działa świetnie. Jaram się w.cz w postaci Manhattanu. Faktem jest, pozostaje kwestia trwałości... ale z drugiej strony jeden user na elektrodzie (trzygrosze bodaj) swojego czasu budował multum ampów na TDAXXXX i chodziło to lata.

Faktem jest również, że takie a nie inne podejście w tak rozbudowanym urządzeniu jak nawet najprostszy transeiver może być pracochłonne....

Nasze urządzenia nie muszą spełniać MIL STD ani innych wyśrubowanych norm do katowania w terenie.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
25-05-2017 9:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 824
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: Transceiver Antek
Jeśli choć raz usłyszę na forum działający odbiornik, albo połączę się na paśmie z urządzeniem zrobionym w sposób Adriana to uwierzę.

73 JERZY SQ9RFC
25-05-2017 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 397
Dołączył: 18-06-2009
Post: #16
RE: Transceiver Antek
Witam

Polecam ten artykuł a AVT dotyczący kit-a AVT-213 , transwerter 2m /CB kiedyś zbudowałem i nawet działał i to dobrze więc jak się człowiek postara to i pająk będzie działał :-) a jaka radocha była jak działało :-)

http://ep.com.pl/files/7329.pdf


pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 13:20 przez SQ1GYQ.)
25-05-2017 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 13-11-2009
Post: #17
RE: Transceiver Antek
W latach '90 zbudowałem DZIAŁAJĄCY transwerter 28/430MHz(300mW out) na mosfetach i BFR91-96 właśnie w technologii,zwanej obecnie "Manhatan style"-wtedy nie wiedziałem,że się tak nazywa Smile.Co prawda "siedział" w ekranującym pudełku z blachy.Niestety, oddałem Koledze w prezencie i gdzieś zaginął-zamiesciłbym foto na forum na 100%. Przy jednostkowych konstrukcjach, dla własnej satysfakcji, sprawdzenia jakiejś koncepcji-metoda całkiem skuteczna.No i ten AMATORSKI wygląd, opadnięte szczęki u inżynierów elektroników oglądających takie, działające urządzenie itp...
Aha żeby nie było o sprzęcie amatorskim tylko-posiadam demobilową tranzystorową radiostację na niski KF SSB/AM 10W Redifon (typ GR345B) z lat 60, w której chyba nie ma żadnej płytki drukowanej(!) - montaż na tzw. stojkach(ros.)-łączówkach i pająk prawie 100%.Możecie sobie poszukać w sieci zdjęć.Mam też dużo "młodszy" moduł wejściowy-p.cz. z jakiegoś odbiornika lotniczego VHF firmy Bendix-King również "przestrzennie" montowany.
Co nie znaczy, że zachęcam, propaguję itd. taki montaż.Projektujcie płytki w programach CAD, kopiujcie gotowe projekty lub "lepcie" pająki.NAJWAŻNIEJSZE w hobby jest bawić się tym, co robimy i nie narzucać swojego punktu widzenia innym za wszelką cenę Smile

http://www.sp4xyd.republika.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 17:52 przez SP4XYD.)
25-05-2017 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 06-12-2015
Post: #18
RE: Transceiver Antek
Być może oddalamy się od tematu, ale zaprojektowanie płytki to pół biedy... Trzeba ją jeszcze wykonać.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
26-05-2017 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,123
Dołączył: 23-08-2009
Post: #19
RE: Transceiver Antek
Wspomnianą w poście #16 konstrukcję miałem w swoich rękach i przerabiałem ją, aby mogła pracować w emisji SSB.
Po podłączeniu analizatora widma okazała się cała prawda jak wygląda sygnał z nadajnika. Dopiero wtedy zaczęła się jazda. Zlinearyzowanie wzmacniacza to przy tym pikuś.
Musiałem pozmieniać kilka cewek. W urządzeniu niewłaściwie dobrano stosunek L/C w obwodach rezonansowych, co skutkuje przenikaniem częstotliwości z powielania i mieszania do wyjścia.
Po przeróbce ten układ mógłby pracować prawie bez ekranów oddając około 2,5W mocy do anteny w SSB.
Sposób wykonania płytki jak widać nie przeszkodził w działaniu.
27-05-2017 9:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 07-01-2017
Post: #20
RE: Transceiver Antek
(27-05-2017 9:11)SP2JQR napisał(a):  W urządzeniu niewłaściwie dobrano stosunek L/C w obwodach rezonansowych, co skutkuje przenikaniem częstotliwości z powielania i mieszania do wyjścia.

Domyślam się,że sam mieszacz a raczej jego impedancja wyjściowa ma też znaczenie przy doborze L/C.
Jesteśmy w temacie Antka to weźmy dla przykładu popularne mieszacze SA612/1.5k
Jak prawidłowo dobrać stosunek L/C po mieszaczu dla pasm 20,17,15m?
Te katalogowe 1.5k in/out mieszacza dotyczy dowolnej częstotliwości w zakresie do 500MHz?

Wojtek
27-05-2017 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości