Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój upconverter
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 24-01-2014
Post: #1
Mój upconverter
Dziś z wygrzebanych części zrobiłem upconverter.
Długo się męczyłem z w sumie banalnymi problemami, ale w końcu działa (prawie) jak należy. Coś tam jeszcze trzeba poprawić (poniżej).

İmage

Tak to skleciłem...
Układu UPC3215 nie polecam, przylutowanie go to koszmar. Po prostu taki miałem.
İmage

Układ UPC - wygląda to fatalnie,ale działa. To g.... ma rozmiary 2x 1,25mm
İmage

Tak wygląda spektrum po podłączeniu do 20m pionowej anteny w centrum Legnicy. Czułości jeszcze nie mierzyłem, ważne, że ładnie odbieram 3.7Mhz...telefonem z RTL. Między anteną, a konwerterem nie ma żadnego filtra dolnoprzepustowego (niestety)
İmage

A tak wygląda spektrum całości co wylatuje do SDRa. Konieczny był filtr dolnoprzepustowy na wyjściu do SDR, bo 320 Mhz wychodziło bardzo wysoko.
İmage

Teraz prośba. Zostawiłem sobie kawałek "paska" na dobudowę dodatkowych filtrów.
Proszę powiedzcie mi jak się pozbyć 160Mhz - potrzebuję ostrego filtra, który wytnie 160mhz i nie ruszy 3,5 Mhz (tzn 163,5).

Dzisiaj dobudowałem filtr dolnoprzepustowy.
İmage

Tak wygląda pasmo 80m
İmage

A tak to słychać było.
http://spoko.eu.org/radio/22-Apr-2017-17...%20MHz.wma

Nie mam punktu odniesienia, ale bardzo zadowolony jestem Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2017 18:00 przez SQ6QV.)
21-04-2017 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3UQW Offline
SP3UQW

Liczba postów: 4
Dołączył: 02-10-2010
Post: #2
RE: Mój upconverter
A mam może Kolega jakiś schemat tego konwertera?
23-04-2017 7:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 24-01-2014
Post: #3
RE: Mój upconverter
Właściwie wszystko co potrzebne jest opisane na drugim zdjęciu.
Schematu nie robiłem, budowałem po kolei korzystając z kalkulatorów online.

Blokami od wejścia anteny:
1. Zabezpieczenie diodowe
2. Filtr dolnoprzepustowy Cauera około 36Mhz żródło: https://github.com/opendous/Upconverter1...ematic.pdf
3. Filtry dolnoprzepustowe 80Mhz i 600Mhz - można je pominąć, zależą od konstrukcji tej konkretnie płytki
--płytka konwertera
4. układ UPC3215 NEC - można zastosować inny - np. GVA-84+
5. tłumik 6db
6. pasywny mieszacz diodowy np. SBL-1, SCM-1, TUF-1 lub inny
7. tłumik 6db
8. Filtr Czebyszewa na 200mhz

---
1.Generator 160Mhz zasilany 5V
2. kondensator odcinający składową stałą i zapobiegający nadmiernemu obciążeniu
3. rezystor 50ohm
4. 2x filtr dolnoprzepsutowy czebyszewa na 160mhz
5. tłumik 3db

Co do koncepcji to jest bardzo proste urządzenie, trudność polega w rozmiarze elementów i bezbłędnym złożeniu.
Trzeba mieć to Smile
http://allegro.pl/lupa-zegarmistrzowska-...68543.html
-------
Wady ujawniły się w nocy. Na 3,5Mhz OK, ale na 7-10Mhz ewidentnie intermodulacja - prążki co 10kHz rozsiane po całym paśmie.
Aha, gdybym miał budować kolejny to oddzieliłbym generator na osobną płytkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2017 11:18 przez SQ6QV.)
23-04-2017 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 29-07-2013
Post: #4
RE: Mój upconverter
Witam!
Linki do mojej wersji poniżej.
http://sp7pb.pl/index.php/porady-i-proje...erow-dvb-t
http://sp7pb.pl/index.php/porady-i-proje...czem-ade-2
Na wejściu filtr dolnoprzepustowy do 30MHz, na wyjściu dwa filtry górnoprzepustowe przepuszczające od 60Mhz.
Konwerter tylko do słuchania na KF.
Pozdrawiam Marek
23-04-2017 20:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 24-01-2014
Post: #5
RE: Mój upconverter
Parę kłopotów tam u kolegi jest.
Najgorzej chyba w obwodzie generatora, który jest mocno obciążony w stanie wysokim i brak tam filtra dolnoprzepustowego - znaczy leci prostokąt - czyli też 75*3 *5 *7 Mhz.
Jaki by ten mieszacz nie był to trzeba go obciążyć tłumikami albo (bardziej skomplikowane) diplekserami, żeby filtry za nim nie odbijały aż tak drastycznie (intermodulacja).
Koniecznie też trzeba dać kondensator na samym zasilaniu generatora - masz z tego samego miejsca bezpośrednio zasilany MMIC - przez to wyjście z generatora zapiernicza do SDRa.
Przy każdym odbiorniku 1nF SMD z zasady.


Polecam pomierzyć poziomy sygnału 225, 375Mhz i 525Mhz na gnieździe anteny.
Filtry pasmowe na KF tną wyżej tylko w teorii... w praktyce może w antenę iść sporo harmonicznych.
Tak samo wymiesza się wszystko co jest w okolicach wspomnianych częstotliwości - i wpadnie na KF.
U mnie tych filtrów jest jeszcze za mało, ale są.

Kwestia czułości i umiejscowienia wzmacniacza MMIC - zupełnie inne podejście niż moje.
Ja mam przedwzmacniacz który służy zniwelowaniu straty na tych wszystkich tłumikach i mieszaczu - bo wszystko do pierwszego wzmacniacza powiększa wprost NF odbiornika.
U mnie ten NF wynosiłby blisko 20db - nieakceptowalny poziom dla wyższych pasm KF.
U kolegi jest to tylko ok 8db - bo nie ma tłumików.
Sprawa jest doskonale wyjaśniona w poradniku UKF SP6LB.

Proszę obejrzyj konwerter SV1AFN.
Mi się spieszyło i chciałem wykonać go wyskrobując płytkę, ale ten to już "poważna" konstrukcja.
Ale i tak nie ma tam tłumików, a diplekser jest tylko po jednej stronie (a powinien być po obu)

https://www.sv1afn.com/upcnv.html

Tutaj też dużo do poczytania.
http://www.robkalmeijer.nl/techniek/elec...index.html
23-04-2017 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 29-07-2013
Post: #6
RE: Mój upconverter
Założeniem było wykonanie prostego konwertera w miarę łatwego do wykonania.
24-04-2017 8:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 24-01-2014
Post: #7
RE: Mój upconverter
Mojego też Smile
Następny zrobię lepszy.
24-04-2017 9:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 24-01-2014
Post: #8
RE: Mój upconverter
W weekend słuchałem na innej antenie - T2FD i praktycznie na wsi - zupełnie inne (lepsze) doświadczenie.

Ale teraz można posłuchać live z centrum Legnicy

http://77.253.202.174:8888/

już działa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2017 12:56 przez SQ6QV.)
04-05-2017 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości