Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Midland 747 Booster
SP2GNB Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1
Midland 747 Booster
Witam,

Pewien czas temu przerobiłem to urządzenie na zakres 3,5-30 MHz. Przed przeróbką sprawdziłem na 28 MHz - o 200W SSB mowy nie było, była połowa. Mnie wystarczyło...
I pracowało nieźle, aż do chwili mojej nieuwagi polegającej na włączeniu nie tej anteny. Dymu nie było, ale bezpiecznik 12 A skończył żywot łącznie z dwoma tranzystorami końcówki. Po demontażu okazało się, że tranzystory mają dokładnie zeszlifowane napisy. Z netu wynikało, że to są MS1307 (nabyłem na znanym portalu 4 szt.). Na wszelki wypadek, ponieważ net sugerował również IRF530N (nabyłem tamże i te). I teraz ciekawostka, pomierzyłem napięcie otwarcia tranzystorów i uzyskałem:
1. ocalałe: 2,48V; 2,48V
2. MS1307: 3,05V; 3,62V; 4,01V; 4,10V
3. IRF530N: 3,71V; 3,73V; 3,74V; 3,77V.
Końcówki mocy nie są moim ulubionym tematem, ale chciałbym dokonać naprawy. Co radzicie?

73 Staszek SP2GNB
23-11-2016 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 163
Dołączył: 02-02-2010
Post: #2
RE: Midland 747 Booster
Naprawiałem kiedyś taki wzmacniacz. Wstawiłem IRF520 dobierane. Tranzystory które maiłem z zapasów to działają, te kupowane obecnie nie wszystkie pracują z odpowiednia mocą. Podobno Hesta ma dobre egzemplarze, ale nie testowałem jeszcze.
23-11-2016 23:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #3
RE: Midland 747 Booster
Witam.
Trzeba dobrać prąd początkowy nowych tranzystorów zmieniając dzielnik który ustala napięcie otwarcia. Prąd spoczynkowy po 250mA na tranzystor.
Dobrać z większej liczby podobne napięcia otwarcia.
Ważne jest pojemność dren żródło IRF np.irf510 -400pF/ 520- 800pF ,530 -1,2nF
RD16... ma 100pF
Tranzystory IRF są w miarę tanie więc można poeksperymentować .
.
Pozdrawiam sp4eib
Tranzystory Ms mają duży rozrzut irf 530 mniejszy
Można również zrobić regulację na każdy tranzystor
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2016 23:17 przez SP4EIB.)
24-11-2016 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 30-09-2013
Post: #4
RE: Midland 747 Booster
Według mnie trzeba dobrać parę tranzystorów podobnie jak w innych tego typu urządzeniach. IRF 530 ...? Może z dwudziestu się dwa dobierze - tych obecnie produkowanych "na wolny rynek". Tranzystory polowe podlegają tym samym prawom fizyki co klasyczne a parametrami a raczej ich różnicą czasami przypominają "rękodzieło ludowe" - co jeden to lepszy! Dlatego bez dobrania dwóch jednakowych o uzyskaniu parametrów jak na początku można pomarzyć. Ale dobranie na jeden parametr np. beta dwóch sztuk starannie już dużo pomaga i nie jest zbyt trudne technicznie.
25-11-2016 8:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,025
Dołączył: 23-08-2009
Post: #5
RE: Midland 747 Booster
Niestety to prawda, że jakość obecnie produkowanych IRF530 jest bardzo różna i trzeba każdy egzemplarz przetestować.
Dla tych tranzystorów w układach szerokopasmowych trzeba stosować transformator 9:1 lub nawet 16:1(Oryginalnie chyba jest 1:1), a w bramkach odpowiednio obniżone rezystancje. . Tylko wtedy uzyskuje się wymaganą szerokopasmowość, ale przez to traci się sporo wzmocnienia. Na więcej jak 8-10 dB nie można liczyć. Na jedno pasmo da radę zrobić dopasowanie rezonansowe i będzie chodziło całkiem dobrze.
25-11-2016 10:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 14-02-2015
Post: #6
RE: Midland 747 Booster
Witam,
Patrząc na schemat tego wzmacniacza można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że konstruktor uprościł maksymalnie m.in. ustawienie prądu tranzystorów (są 4 sztuki 2+2) zakładając zastosowanie ściśle dobranych prawie jednakowych tranzystorów. Ustawienie punktu pracy tranzystorów jest jednopunktowe i na stałe. W fabryce, gdzie ilości tranzystorów idą w setki, czy nawet tysiące miesięcznie można dobrać tranzystory w czwórki. Za to serwis ma przechlapane...

Wykorzystałem swoje zapasy IRF530N i zapasy kumpla. Z ponad 30 sztuk udało się wybrać 2 przyzwoite czwórki. Jak? Ano najpierw metodą "ładunkową" żeby wyłapać niesprawne (część to 'wyluty'). Następnie opisaną na naszym forum metodą: G+D przez opornik 1k na +12V, a S podłączone do -12V. Pomiar napięcia na G+D i S.
Napięcie to dla IRF530 oscyluje 3,39V plus minus 0,08V. Kilka egzemplarzy wyraźnie odstawało. Fatalnie wygląda sprawa MS1307, chyba że na klucze do żarówek - nie da się dobrać, chociaż liczba testowanych nie była statystyczna (4).

Wlutowałem, obciążyłem i moc mam minimalnie większą niż była przy takim samym wysterowaniu. W przyszłym tygodniu dokładniej pomierzę, obejrzę sygnał dwutonowy...

73 Staszek SP2GNB
25-11-2016 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości