Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #21
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Andrzeju, chcesz budować filtr o paśmie przenoszenia od 4 do 8 MHz a w zamyśle masz zamiar odbierać od 5 do 7 MHz.. Wcześniej zamieściłeś schemat obwodów wejściowych transceivera homodynowego. Homodyna odbiera 3 harmoniczną na poziomie –10dB do podstawowej. Jak planujesz uzyskać wystarczające tłumienie sygnału niepożądanego np. 15 MHz przy odbiorze na 5 MHz ? Aby „obce” sygnały nie przenikały filtr ten dla 15 MHz powinien wnosić tłumienie >= 50dB. Pozdrawiam, Janusz.
09-10-2016 8:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #22
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
To co napisałeś to ja wiem i to jest prawda.Jestem jedyny który z filtrami na dławikach chce coś zrobić.
Po drodze mam same kłody.Ja nie wiem dlaczego max6 tak nędznie to pokazuje.Jestem amatorem i obsługa max-a to już nie lada wyzwanie.To co umiem to wyzwalam.
Może za mała moc max-a.Może mała dobroć dławików.Może jeszcze coś tam.
Ten schemat to m0nka.Po kolei uruchamiam filtry BPF,na najlepsze parametry tym co mam i jak potrafię.Każda uwaga
czy sugestia jest mile widziana.Prowokowałem przy budowie pierwszego m0nka i prowokuję teraz przy drugim.
Wkurzało mnie,że na 14MHz na filtrze LPF ginęło 30Vpp sygnału.
Teraz pomiar wskazuje,że na filtrze ginie tylko 4Vpp.Mam na wyjściu trx-a na 50 omach 94Vpp,a miałem 68Vpp.
Czyli miałem coś 12W a mam 22W.I to jest sukces.Na jednym rdzeniu dwu otworowym bez rurek.
Chcę to samo zrobić na 7MHz .
Mam już trochę lepsze parametry wejściowe na filtrze.Widać,żeby objąć dwa pasma 5MHz i 7MHz muszę trochę zmniejszyć wartość dławika.Żeby osiągnąć mniejszą impedancję na wejściu też coś muszę zrobić.
A to czy tłumienie wskazane tym urządzeniem jest za małe to już sprawa drugorzędna.W odbiorniku biorą udział
dwa zestawy filtrów BPF i LPF.
Myślę,że jakoś dobrnę do końca.Oto widok na obecną chwilę.
İmage

Andrzej
09-10-2016 9:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 01-09-2014
Post: #23
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Proponuję spróbować następującej procedury strojenia filtru (BPF):
1. Dobrać w miarę identyczne* cewki L1, L3 - np zmierzyć rezonans z tym samym kondensatorem w okolicy środka pasma.
2. Dostroić kondensatorami 3 obwody filtru na tę samą częstotliwość (środek geometryczny pasma)

* różnica <2%

Pozdrawiam

Andrzej
12-10-2016 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #24
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Dzięki Andrzej.
A co ta metoda strojenia do szpica wniesie.To ma być filtr który musi objąć pasmo przenoszenia od 5MHz do 7.20MHz.
Już jestem blisko.Mam już potrzebne parametry wejściowe 50om i 90stpni i wyjściowe.
Zostało gdzieś po znajomości załatwić pomiar tłumienia na 3-ciej harmonicznej 50dB bo mój Max6 tego nie potrafi.
Właśnie go rozebrałem i próbuję coś z nim zrobić.Mam na wyjściu amplitudę pomiarową 2Vpp.
Nie wiem czy tak ma być.Kontakt z konstruktorem od listopada 2015roku jest zerowy.
Muszę sam dochodzić co i jak.
I to jest niezła szkoła.Trzeba jeszcze coś doszukać i doczytać.

Andrzej
12-10-2016 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 01-09-2014
Post: #25
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Nie stroimy "na szpic" cały filtr tylko poszczególne obwody LC - każdy osobno. W filtrach Czebyszewa i Butterwortha wszystkie obwody LC mają tą samą częstotliwość rezonansową. Dla filtru 5,0-7,4 MHz będzie to 6,083MHz.
Na rysunkach porównałem filtry. Kolor czarny to filtr z elementami wyliczonymi teoretycznie.
Kolor czerwony to filtry odpowiednio z
L3 zwiększoną o 2% i C3 o 2% oraz
L3 zwiększoną o 5% i C3 zmniejszoną o 5%
Widać, że zwiększenie w jednym obwodzie L o 5% i zmniejszenie C o 5% mniej wpływa na charakterystykę filtru niż zwiększenie L i C o 2%.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Andrzej
12-10-2016 17:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #26
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
A jakiś konkretny schemat.
Tylko taki,żeby |Z| we wy było 50om a PHASE 90stopni.
Andrzej, mam płytę na tej płycie trzeba wsadzić filtry wg postu14.
Manewru wielkiego nie ma.Ale filtry muszą być.Jest kilka wersji i opracowań.
Nikt nie zadbał,żeby impedancja we i wy były spasowane do bloku w którym te filtry siedzą.
Chyba,że na |Z| i PHASE przymkniemy oko.



Nadłubałem się przy kalibracji Max-a.
Pierwszy zrzut zaraz po załączeniu max6 i pomiar terminatora 50om.
SWR = 1.03, |Z| około49.5om, PHASE od 110-103 (słaby wynik)
İmage
Drugi zrzut po około 5 minutach wygrzewania.
SWR 1.04, |Z|około 50om, PHASE około 90.
Domyślam się,że analizator do pomiaru musi być wygrzany.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 21:10 przez SP6AUO.)
12-10-2016 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 01-09-2014
Post: #27
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
İmage Na rysunku wykres tłumienia i |Z| dla BPF 40m z wartościami elementów jak na schemacie.
Patrząc na wykres |Z| z postu #20 widać, że jest podobnie.
Wykresy |Z| i SWR powinny mieć jednak 3 "dołki".
Postaram się zasymulować (wartościami elementów) aby uzyskać takie wykresy.
Wtedy będzie wiadomo, że mierzymy i symulujemy to samo(*).

Nie wiem czym jest parametr PHASE - różnica fazy, ale między jakimi sygnałami.

* ja na razie tylko symuluję Sad , analizator dopiero się składa.
Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2016 10:36 przez SP6LUN.)
14-10-2016 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 863
Dołączył: 28-06-2009
Post: #28
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
(14-10-2016 10:35)SP6LUN napisał(a):  Nie wiem czym jest parametr PHASE - różnica fazy, ale między jakimi sygnałami.

Zakładam, że między prądem i napięciem badanego dwójnika. Jeśli tak to nijak się to ma do rzeczywistych "czystych" 50 omów.
14-10-2016 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 23-03-2010
Post: #29
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Zdaje się, że to jest różnica fazy między sygnałem padającym, a odbitym. Jarek SWJ już to gdzies tu na forum tłumaczył, ale coś nie mogę się doszukać.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
14-10-2016 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 863
Dołączył: 28-06-2009
Post: #30
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
To się może zgadzać, wszak sprzęgacz jest transformatorem. Jeśli tak to program powinien to uwzględnić.
------------------------------------
Trzeba doczytać jak działa taki sprzęgacz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2016 13:28 przez SP9FKP.)
14-10-2016 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości