Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1
Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Postanowiłem podzielić się swoimi pomiarami.
Chcę zbudować filtr BPF na cewkach typu dławik.
Do pomiaru wykorzystałem Max6, cewka-dławik 3,9uH wielkości 1008.
Jak widać na zrzucie ekranu na częstotliwości 2,746MHz L=2,83uH (marker I)
Na f=5,086 L=3,17uH. (marker II)
İmage ,
dopiero na częstotliwości 6.688MHz indukcyjność wynosi 3,89uH.
İmage
A tak naprawdę to ta cewka-dławik będzie pracowała
na częstotliwości 7,0 do 7,2MHz.
Dodam,że pomiar chińskim miernikiem daleko odbiega od wartości podanej na cewce.
Podobnie zachowuje się druga cewka o wartości 1,2uH.
İmage
Widać,że na f=7.346MHz L=1.02uH,na f=13,122MHz L=1,2uH
W tabelce markerów na końcu są widoczne wartości indukcji zależne od częstotliwości

Andrzej
29-09-2016 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 851
Dołączył: 28-06-2009
Post: #2
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Kontrolnie sprawdziłem jak to wygląda na EU1KY. Kondensator ceramiczny 220 p nieznanego producenta pokazał (w trybie "measurement") 230 pF na 1MHz, 226 pF na 5 MHz, 224 pF na 10 i 15 MHz i 230 pF na 30 MHz, dławik osiowy 2,2 uH odpowiednio 2,18 uH, 2,16 uH, 2,16 uH i 2,20 uH.
A tak wygląda 50 metrów kabla RG58 nie zaterminowanego na końcu w paśmie 1 do 20 MHz

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2016 20:56 przez SP9FKP.)
29-09-2016 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #3
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Zrobiłem pomiar dławika 3.9uH na EU1KY
L=3.78uH na 2.750MHz
L=4.10uH na 6.690MHz
Patrząc na te wyniki i na wcześniejsze chyba filtru BPF nie zbuduję.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2016 21:23 przez SP6AUO.)
29-09-2016 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 851
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Proszę bardzo:
İmage
İmage
29-09-2016 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #5
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Ładne widoki.Dzięki.
Szkoda,że nie można z tej funkcji zrobić zapisu na kartę.
Dołożyłem do cewki kondensator
İmage
otrzymałem to
İmage
wyliczony rezonans 6.4MHZ pomierzony 6.820
Spora rozbieżność.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2016 6:31 przez SP6AUO.)
29-09-2016 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #6
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Udało się skalibrować i pomierzyć wartości jeszcze raz.Dotyczy nie Max6 a analizatora EU1KY.
Wyniki są poprawne.
Wykorzystałem pomierzone wartości indukcyjności i pojemności do obliczeń. Rezonans LC obliczony i pomierzony mają wartości równe.
Mogę jednoznacznie stwierdzić,że wartość elementu indukcyjnego L zależy w znacznym stopniu od częstotliwości pomiaru.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2016 19:54 przez SP6AUO.)
06-10-2016 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 851
Dołączył: 28-06-2009
Post: #7
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
A co pokazuje MAX6?
06-10-2016 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #8
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Patrz post:#1

Andrzej
07-10-2016 0:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 851
Dołączył: 28-06-2009
Post: #9
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Po pierwsze częstotliwość trzeba dobrać tak by wartość reaktancji mieściła się w zakresie skalowania (dla EU1KY 5 do 500 omów) o drugie trzeba uważać na rezonanse. Przykładowo dla dławika osiowego 47 uH rezonans wypada na 10,5 MHz. Dla dławika 6,8 uH na 45 MHz. Na wykresach widać, że wartość reaktancji rośnie z częstotliwością monotonicznie więc rezonansu nie ma. Wątpię by pojemność własna cewki tak zakłócała pomiar. Wniosek nasuwa się sam.
07-10-2016 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #10
RE: Pomiar indukcyjności przy użyciu Max6
Piotr,wyczuwam nutę niezadowolenia i niezrozumienia.
Siedzę nad filtrami BPF już ze dwa lata.Można napisać,dreptanie w miejscu.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Max6,którego zrobiłem.
Co innego zrobić,a co innego skorzystać.Niestety ani mój Max6 ani ostatnio zbudowany EU1KY nie miały właściwych
wskazań.Sam kilka razy próbowałeś coś mi pomóc.Kończyło się stwierdzeniem,że mój Max6 coś źle działa.
Cała nadzieja była w nowym urządzeniu EU1KY.
Też źle wskazywał.Chyba zły FW.
Za Twoją poradą zmieniłem FW, skalibrowałem i ogłosiłem "pomiary poprawne".
Zmierzyłem rezonans wyszło coś 7MHz.Nie rezonans własny tylko rezonans tych dwóch elementów połączonych szeregowo.Te dwa elementy są zastosowane w BPF.Ten rezonans obwodu wyliczony pokrył się z pomierzonym.
I to jest już pierwszy sukces.Na początku ten rezonans pomierzony był 6.5MHz,a policzony 7MHz.
Przy takim rozrzucie nie wiadomo było czego się trzymać.
Naprawdę jestem zadowolony. Po raz pierwszy teoria pokryła się z praktyką.
Dzisiaj cały dzień męczę Max6 od strony montażowej.Dopatrzyłem się pewnych nieprawidłowości w mostku.
Zamiast rezystorów 40om zastosowałem kiedyś 39om.Wszelkie próby ustawienia fazy na 90stopni nie wychodziły.
Dodam,że pomiar L=3.9uH i C=390pF wykonałem na częstotliwości 7MHz.
Chińską miarkę LC za 200pF można wsadzić w buty.
Jak tylko uda mi się zdobyć rezystory smd 0805 1% 40om i skalibrować Max6 wrzucę pomiar tego BPF na 7MHz.

İmage
W załączniku pomiar terminatora 50om.Ten brązowy przebieg to faza na wejściu.
Czerwony-swr i fioletowy-|Z| bez zastrzeżeń.
İmage
Max6 jest skalibrowany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2016 20:56 przez SP6AUO.)
07-10-2016 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości