Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 28-06-2009
Post: #31
RE: Analizator EU1KY
Nie wiem czy koledzy zauważyli pewną cenną właściwość tego analizatora. Otóż po skalibrowaniu przyrządu z uwzględnieniem docelowego kabla zasilającego antenę, po jego podłączeniu do anteny zobaczymy rzeczywiste wartości impedancji widzianej przez kabel na zaciskach anteny. Taki drobiazg...
27-09-2016 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,040
Dołączył: 23-08-2009
Post: #32
RE: Analizator EU1KY
Wszystkie porządne przyrządy profesjonalne którymi się posługuję tak mają, w związku z tym ten też można uznać za porządny... jeśli to prawda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2016 15:40 przez SP2JQR.)
27-09-2016 15:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 18-06-2009
Post: #33
RE: Analizator EU1KY
Poniżej plik .lay płytki miernika.Płytka dwustronna,warstwa TOP-elementy,warstwa Bottom-masa,ekran.
Zastosowane kondensatory tantalowe rozmiar A i B,kwarc smd firmy NDK.
Zamiast MC4558 użyłem NE5532.Projekt pcb przygotowany jest do wykonania fabrycznego,ale możliwe jest wykonanie w warunkach domowych.
Foto poprzedniej wersji płytki (zastosowane kondensatory przewlekane) i pomiary testowe http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...32/page139
Uwagi montażowe:
-w prawym rogu pcb należy przylutować ekran kabla koncentrycznego po filtrze RF (patrz schemat analizatora).Filtr RF jest niezbędny i nie należy go pomijać.Rdzeń można wykorzystać z kabla starego monitora.
-wszystkie rezystory zastosowałem z tolerancją 1%
-wartości kondensatorów w filtrach (82pF,300pF) nie są krytyczne,ale powinny być jednakowe w obydwu kanałach. Wymienionych wartości kondensatorów nie należy zmieniać w stronę mniejszych wartości.
Kondensatory powinny być typu NP0 lub COG. Na swojej płytce dobrałem wartości kondensatorów z tolerancją <0,5%.
-analizator najlepiej zasilać z Power Bank


Załączone pliki
.rar  AA EU1KY.rar (Rozmiar: 329.5 KB / Pobrań: 356)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2016 17:03 przez SP4JJH.)
27-09-2016 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #34
RE: Analizator EU1KY
Czy wykres pomiaru 5om jest prawidłowy,bo jakiś taki pokrzywiony.
Ten zaprezentowany przez Waldka na wschodniej stronie to jest do mojego cacy.
Może coś skopałem.

Andrzej
27-09-2016 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 28-06-2009
Post: #35
RE: Analizator EU1KY
Masz rację, nie jest ok. Wygląda właśnie na zakłócenia od zasilania. Spróbuj zasilić część analogową z baterii.
27-09-2016 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #36
RE: Analizator EU1KY
Napiszę parę słów o budowie tego analizatora.
Warunki do wykonania druku dwustronnego w domu są raczej bardzo trudne.
Zaprojektowałem druk jednostronny wymieniając pięć elementów i dodając gniazdo BNC. Cztery elektrolity przewlekane zamieniłem na tantale.Piąty element to zastosowałem kwarc o wymiarze 2x1,6mm.
W załączniku mój model PCB.
Dołączony jest ekran który jest przylutowany do płyty głównej.Jest to wycięty kawałek laminatu.Czy on jest potrzebny czy nie ?
Dodam,że zakupiłem zasilacz 5V z gniazdem USB,a dodatkowo kabelek o długości
1m USB-mini USB.
Do wgrania FW łącze bezpośrednio z laptopem.
Zachęcam jednak do nabycia PCB dwustronnego,czyli model SP4JJH.
Dowiedziałem się o tym analizatorze w Burzeninie,żeby nie czekać na oryginał PCB
Wykonałem w pośpiechu to i na razie testuję.Zakup części dokonałem w RS

.lay6  RF_FE_V3.lay6 (Rozmiar: 113.69 KB / Pobrań: 215)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2016 13:22 przez SP6AUO.)
29-09-2016 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 28-06-2009
Post: #37
RE: Analizator EU1KY
Drobna uwaga odnośnie kalibracji. Bardzo ważna jest kalibracja "hardware". Należy wykonać ją po upewnieniu się, że różnica w obu kanałach nie przekracza 1dB i 1 stopień w interesującym nas zakresie. Jeśli jest większa, trzeba poszukać przyczyny. Dla całego dostępnego pasma nie jest to możliwe ale można mieć więcej niż jeden plik korekcji, co pozwala na podział na podzakresy. Sama kalibracja musi odbywać się w "ciszy radiowej". Wszelkie kable odsunąć, zasilanie z baterii, telefon komórkowy wynieść do innego pokoju. Dopiero potem można zrobić kalibrację OSL. Od jakości wzorców zależy dokładność pomiarów w funkcji częstotliwości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2016 10:31 przez SP9FKP.)
30-09-2016 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #38
RE: Analizator EU1KY
Dodaję szereg zdjęć.Może coś się wyjaśni.
İmage , İmage , İmage , İmage
Informacja o sposobie kalibrowania jest wyśmienita.
Na pytanie czemu nie stosuję baluna na wejściu. No cóż coś .....

Andrzej
30-09-2016 13:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 28-06-2009
Post: #39
RE: Analizator EU1KY
Balun na wejściu to kluczowa sprawa. Koniecznie musi być uziemiony od strony gniazda. Masa musi być wspólna dla całego mostka i solidna.

Jeszcze jedno doświadczenie: szeregowo połączyłem dławik 2,2 uH, 220 p i rezystor 50 omów. Reaktancja w punkcie rezonansu wynosi 56,1 oma czyli tyle ile rezystor i rezystancja dławika zmierzona omomierzem.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2016 19:32 przez SP9FKP.)
30-09-2016 19:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #40
RE: Analizator EU1KY
Mam poważne zastrzeżenia co do tej masy.Wychodzi,że R4 jest cały czas z dwóch stron na masie a co za tym idzie wyjście VI też cały czas jest na masie.
İmage
Przy takim połączeniu mój system zrobił się halted przy próbie kalibracji.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2016 10:30 przez SP6AUO.)
01-10-2016 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości