Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadajnik lampowy H-M
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 13-03-2010
Post: #1
Nadajnik lampowy H-M
Dzień dobry. Kupiłem na All. nadajnik CW/AM HM ale niemieckie i takie starannie wykonane. Dziwne bo fronty są wykonane tak jak fabryczne a reszta jak rzemiosło...

Nie włączałem bo nie wszystko wiem.
Np ten napis "Einpf-Betrieb"

Załączam foty.

Ps. Tam jest takie gniazdko mikrofonowe. Jakby ktoś miał taką wtyczkę albo wiedział gdzie kupić.... Jak nie to założę DIN-a lub Jack-a i też będzie...

Od dołu solidny zasilacz , wyżej modulator na 2 6L6, który mógłby nagłośnić nie jedną prywatkę, Smile Ta zielona żaróweczka (kontrolka) ma piękny diamentowy szlif i pewnie służy do reg, czułości mikrofonu.

Powyżej nadajnik. Klasyka. Nic nie będę zmieniał, ew lampę na jakąś bardziej dostępną jak ta straci emisję...
Na oko ma 20-50W czyli spoko.

Całość waży z 50 KG.

F.




No to ciąg dalszy wrażeń.. Pomierzyłem i nie ma mocy. Zasilacz daje 450V ale nie dochodzi do anody stopnia końcowego. Sprawdzę.

Trzeba poprawić:

- "piukanie" bo chyba jest kluczowane VFO. Trzeba wstawić ECL lub ECF i kluczować biasem. lub driverem, lub drugą siatką + 250V Widać że to piękny nadajnik AM a CW to opcja. O ile piukanie na 80 to uroczy drobiazg o tyle na 10 m jest już wyraźne.

-Potencjometr modulacji trzeba założyć z wyłącznikiem żeby wyłączać modulator. Tylko żarzenie. Jest to funkcja Eko-plus. Smile

-Zasilacz jest godny uwagi.

-Fajnie będzie dołożyć gniazdko do kwarcy - jak się da.

- To na razie tyle...

Frycz..


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2016 12:54 przez SP5RF.)
02-06-2016 18:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 13-03-2010
Post: #2
RE: Nadajnik lampowy H-M
No to działamy dalej....

Powoli próbuję to zrozumieć. Napięcie anodowe już jest Smile sygnału nie ma Sad
Okazuje się że VFO to solidna fabryka. W 6L6 jest jakaś poświata. Podmienimy zobaczymy. Profil Alu. uniemożliwia wyjęcie lampy. Trzeba będzie podpiłować.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage
07-06-2016 10:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #3
RE: Nadajnik lampowy H-M
Ta lustrzana warstwa wewnątrz bańki lampy to jest getter. Kolor srebrny świadczy o dobrej próżni. Jak się zrobi biały to będzie świadczyło o braku próżni. Powodzenia Robercie, Janusz.
07-06-2016 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 13-03-2010
Post: #4
RE: Nadajnik lampowy H-M
Wygląda na to że schemat mam schemat, choć nie doskonały.

http://victrolla.homeip.net/w4vas/junkpi...-3/Vfo.gif

Obrazek jest czarny ale po kliknięciu się otwiera.

To VFO jest kluczowane całe łącznie z 6L6 co powoduje "piukanie"
Ale to zmienię później....


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2016 15:24 przez SP5RF.)
07-06-2016 15:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9HHU Offline
Bartek
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 05-09-2010
Post: #5
RE: Nadajnik lampowy H-M
Cześć Robert.Piękny nabytek.jak go opanujesz to podepnij pod antenę,daj znać i ciekaw jestem jak go będzie słychać w eterze.
10-06-2016 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 13-03-2010
Post: #6
RE: Nadajnik lampowy H-M
No więc tak. Wymieniłem - dla pewności - lampy w VFO i moc się nieznacznie podniosła. Wymieniłem też lampę 6146 na nową. No ale cały czas jest 5W. Nie żebym był maniakiem mocy czy coś, ale te 30-50W powinno być w tej konfiguracji. Powymieniałem spalone oporniki. Owszem układ dał 15W po podniesieniu napięcia do 750V ale to lipa.

Modulator za to jest genialny! Ma ze 40-50W Mam pokusę podłączyć trafo i kolumny,

Myślę przerobić końcówkę mocy na klasyczną i kluczować podając +250V na siatkę drugą. Myślę też że 6P45S sprawdzi się lepiej. Jeśli klucz ma wbudowany układ filtrów (mam takie 3) to sygnał będzie czysty i prawidłowy.

Ten układ jest trochę "przekombinowany", jakieś wszędzie biegnące kabelki, przełączniki. :/

Potencjał jest.. Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2016 12:15 przez SP5RF.)
15-06-2016 12:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 13-03-2010
Post: #7
RE: Nadajnik lampowy H-M
Wizyta warta jest 100 maili.

W ten poniedziałek zagościł u mnie Jerzy z rodziną. I sprawy nadajnika ruszyły. Naprawiliśmy kondensator i uzyskaliśmy magiczne 12,5 W (docelowo będzie 50 i OK)

Nazajutrz rano Jerzy połączył się z Krakowem. Filmik umieszczę na YT. Nadajnik działa sygnał ładny co mnie cieszy... Smile Kluczowanie VFO jest OK ale zrobimy lepiej.

Pozdr!


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2016 14:29 przez SP5RF.)
13-07-2016 14:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #8
RE: Nadajnik lampowy H-M
Z Kawką Fryczu. To niedaleko Lublina. Radia przedpotopowe, ale QSO da się zrobić. Teraz trenować Fryczu trzeba. CW

73 JERZY SQ9RFC
13-07-2016 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości