Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PTT do wzmacniacza
SQ8MXL Offline
Piotr
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-11-2010
Post: #1
PTT do wzmacniacza
Dzię dobry szukam pomysłu jak dorobić do wzmacniacza KF na 3x GU 50 ptt żeby tylko w swoim radiu nacisnoć nośną a wzmacniacz się załonczał.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
31-03-2016 21:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 677
Dołączył: 29-08-2009
Post: #2
RE: PTT do wzmacniacza
Piotruś, pisz najpierw w czymś co sprawdza pisownię a potem przeklejaj do posta - bo boli.

Wracając do tematu - jakie radio?
W zasadzie wszystkie radia mają wyjście PTT, które służy do sterowania wzmacniacza. A wszystkie wzmacniacze pozwalają na sterowanie z radia.
Nie zawsze można podłączyć wzmacniacz bezpośrednio, zatem trzeba sprawdzić jak Twój wzmacniacz jest sterowany.
Masz schemat?

PS w radiu nie naciska się nośnej tylko przechodzi się na nadawania - bo np na SSB nośnej nie ma. Podobnie na CW - czymś innym jest włączenie nadawania a czymś innym "nadawanie nośnej" kluczem. Upraszczając - guzik zwykle opisany "transmit" ZWYKLE nie "wysyła nośnej"


MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
01-04-2016 0:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 26-05-2013
Post: #3
RE: PTT do wzmacniacza
Wejdź na stronę f1frv.
On opracował świetny (moim zdaniem) sekwencer.
Pobiera sygnał do ptt zarówno zwierany do masy, jak też z wejścia plusa - Kenwood (ma tak moja 590 jak też ex 850). Tam podaje się plus 10 volt / 10 mili).
Jeśli masz kenwooda - to musisz się zaopatrzyć we wtyk 7 pin, chociaż mój kolega tam operował wejściem 5 pin, dwa skrajne zostawił puste.
Wtyki kupiłem w tme. .
Zwierasz wyjście 2 (nie jest to ściśle !!! - nie mam przy sobie dokumentacji) z masą

Natomiast jeśli chodzi o f1frv - to uważaj na schemat poglądowy - on zaznaczył tranystory odwrotnie. Należy je przed wlutowaniem odwrócić o 180 stopni.
Chodzi o reysunek montażowy opisany jako sekvencer rev 2.

Schemat jest poprawny i rusza od pierwszego "kpnięcia".

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2016 13:31 przez SP3F.)
01-04-2016 13:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-11-2010
Post: #4
RE: PTT do wzmacniacza
Ja posiadam radio Kenwood ts 2000 steruje wzmacniacz mocą 35w a do wzmacniacza nie posiadam schematu ,w wzmacniaczu ptt jest zwierane do masy przez przekażnik jak coś to proszę o link do strony tego gościa do tego sterowania.
01-04-2016 22:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 26-05-2013
Post: #5
RE: PTT do wzmacniacza
wrzuć w góógle "f1frv". Ja znalazłem pod: http://f1frv.free.fr/main1d_Sequencer.html
Jeśli nie znajdziesz, tego co piszę, napisz na priv, podeślę Ci pdf z obrazkami (6 stron - schemat, opis kolejności załączania, malunek płytki). Koszt częśći (bez 4 przekaźników znacznie poniżej 50 zeta.
On sprzedał swój projekt jakieś firmie.
Pytałem - za gotowca ustrojstwo chcą ok. 70 euro.
Tam nie ma rozpisanego jak pobrać sygnał z konkretnego radia.
Domyślam się, że Kenwood ma ustandaryzowane wszystkie modele.
Na priv mogę Ci podesłać fragmenty intstucji mej 590, i pokazać, skąd brać sygnał.
W 590-tce jest kilka opcji menu, skąd brać sygnał do przełączania ptt.
Najlepiej - moim zdaniem - pobiereać sygnał dodatniego napięcia. W tym przypadku można wyłączyć przekaźnik n/o w radiu.
Można też oczywiści - w najprostszy sposób pobierać sygnał przekaźnika (zwiera do masy).

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
02-04-2016 1:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 30-09-2013
Post: #6
RE: PTT do wzmacniacza
Piotruś ! Ale konstrukcja fajna! ładnie zrobione i przejrzyście. Ja bym sie nie bawił w szukanie takich skomplikowanych układów tylko zaglądnął do publikacji Pana Janeczka dla zaawansowanych i tam jest tego co najmniej kilka. jedną sztukę odwzorować można i po temacie. Przekaźnik dobra rzecz bo nie wszystkie napięcia na raz powinny być załączane. najpierw przekaźniki antenowe potem napięcie anodowe przynajmniej ćwierć lub nawet pół sekundy później po antenie i radiu. Oraz W ODWROTNEJ kolejności odłączane a by sygnał ze wzmacniacza 300 wat nie "wrócił" do odbiornika bo skutki będą opłakane. Ale jak zbudowałeś taki wzmacniacz to sobie z tym poradzisz. Do słyszenia!
11-09-2016 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości