Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój upconverter [FILM]
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Mój upconverter [FILM]
Witam

Oto moje efekty budowy upconvertera. Gdzieś zaginą mi generator 50MHz, więc zastosowałem 32MHz.

https://www.youtube.com/watch?v=DkwXQq4Q...e=youtu.be

Jakaś stacja AM.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 14:23 przez SQ8NZD.)
20-02-2016 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 11-02-2011
Post: #2
RE: Mój upconverter [FILM]
Drugi film Wink

https://www.youtube.com/watch?v=hf3OO7mU...e=youtu.be
20-02-2016 11:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 487
Dołączył: 02-11-2010
Post: #3
RE: Mój upconverter [FILM]
Wykonane urządzenie jest na poziomie ucznia z 5 klasy szkoły podstawowej. Odbiór stacji radiofonicznej nadającej w setkach kilowatów o niczym nie świadczy. Zademonstruj nam jak słychać stacje amatorskie. Określ pasmo i z grubsza częstotliwość.
20-02-2016 12:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 11-02-2011
Post: #4
RE: Mój upconverter [FILM]
(20-02-2016 12:23)SP5BMP napisał(a):  Wykonane urządzenie jest na poziomie ucznia z 5 klasy szkoły podstawowej. Odbiór stacji radiofonicznej nadającej w setkach kilowatów o niczym nie świadczy. Zademonstruj nam jak słychać stacje amatorskie. Określ pasmo i z grubsza częstotliwość.

Hej ! Nie bądź dla mnie taki surowy. Tongue . Pająk to moja ulubiona metoda montażu...

Właśnie mam problem z określeniem częstotliwości pasm amatorskim. Spróbuję znaleźć.

PS... https://www.youtube.com/watch?v=nragrRdb...e=youtu.be $ film z pasma 14MHz . Słychać CW i PSK. SSB też można bez problemu odbierać ! Big Grin

7MHz też super chodzi.

Adrian, SQ8NZD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2016 14:38 przez SQ8NZD.)
20-02-2016 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 26-05-2013
Post: #5
RE: Mój upconverter [FILM]
Januszu!
Nie karć Adriana, lecz zachęć.
Prześledź jego posty na przesteni minionych kilku miesięcy.
Jakie naiwne pytania zadawał.
W stosunku do tego, nastąpił postęp.
Dla mnie to on jest akurat prawdziwym radioamatorem.
Widzę postęp.
Sam go na tym forum strofowałem, dziwiły mnie pytania o podstawy. Praie o prawo Ohma.

A Ty - Adrian - pająk jest na chwilę.
Następnym (równoległym) Twoim przedmiotem nauki niech będzie projektowanie płytek.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
20-02-2016 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 15-09-2010
Post: #6
RE: Mój upconverter [FILM]
Muszę się przychylić - jest duży progres. Spróbuj te pająki robić coraz mniejsze - w tej chwili każde takie połączenie robi ci za antenę.
20-02-2016 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 718
Dołączył: 29-08-2009
Post: #7
RE: Mój upconverter [FILM]
Jeżeli kochasz pająki, (które dobrze zrobione wcale nie są gorsze od trawionego PZB) to polecam analizę kanonicznego przykładu perfekcyjnego wykonania.
Te małe ciemne płytki można wykonać tnąc zwykłe PCB

https://aa7ee.wordpress.com/2012/06/03/t...-building/

MAciek

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
22-02-2016 13:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 523
Dołączył: 26-09-2012
Post: #8
RE: Mój upconverter [FILM]
Jak działa to gratuluję Smile
Nie warto sobie zawracać głowy trawieniem kwadratowych wysepek. Laminat (1 lub dwu stronny) plus piłka do metalu i tniemy na paski/kwadraciki. Można też obcinać szczypcami bocznymi. Lekko fazujemy na brzegach żeby nie było zadziorków i żeby cyna się trzymała bardziej środka wysepki.
Jeśli laminat dwustronny to można przylutować wysepkę do masy (wymaga wprawy i dość gorącej lutownicy). Jeśli jednostronny to można przykleić (można i kropelką ale TYLKO W DOBRZE WENTYLOWANYM MIEJSCU).

Jeśli musimy wlutować układ scalony to bierzemy płytkę uniwersalną np. taką:
http://www.sklep.cyfronika.com.pl/enviro...bd8b67.jpg, wycinamy sobie prostokąty na 2x7 czy 2x8 nóg i mocujemy.
22-02-2016 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: Mój upconverter [FILM]
Powiem tak..... Lutuję w pająku ponieważ nie mam warunków, aby przechowywać każdej wartości oporników/kondensatorów w każdej szufladce. Jest tego tak dużo, że miałbym kompletny bałagan.

Mam okrągłe wartości elementów biernych np.1om, 10om, 100om , kondensatory 1pF, 10pF, 100pF itd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2016 15:58 przez SQ8NZD.)
22-02-2016 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 523
Dołączył: 26-09-2012
Post: #10
RE: Mój upconverter [FILM]
To lekko bez sensu. W AVT, TME i każdym sklepie elektroicznym możesz sobie kupić zestaw, w którym jest po 10 lub 25 sztuk szeregu rezystorów / kondensatorów, w wartościach kilkuset pf do kilku uF i od kilku omów do kilkuset kOmów. Tym masz załatwione kilka jesli nie naście konstrukcji i nie musisz bujać się z dorabianiem wartości. Proszę. I nie śmierdzi ceną: https://sklep.avt.pl/rezystory-660-szt.html
22-02-2016 18:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości