Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 2.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik G3RJV
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 12-05-2011
Post: #21
RE: Odbiornik G3RJV
(08-02-2015 14:43)SQ8NZD napisał(a):  (...) Aha. Jeszcze jedno. Tam gdzie środkowa nóżka łączy się z tą drugą..... Tam jest katoda ?

Tak.
Ale zawsze w sytuacji kiedy nie jesteś pewny, możesz sprawdzić miernikiem (omomierzem). W skrócie, zakładając, że masz cyfrowy miernik wielofunkcyjny, to ustawiasz go na "obwód/diodę", lub na omomierz (na wartość powyżej abt 1 kohm) i podłączasz kabelki miernika do wyprowadzeń diody. Jeśli miernik pokazuje wartość ok. 700 ohm (w przypadku diody krzemowej), to tu gdzie podłączyłeś kabel od masy miernika (najczęściej jest on koloru czarnego) jest katoda, a tu gdzie podłaczyłeś kabelek czerwony (od "plusa") jest anoda. I odwrotnie, jeśli miernik cyfrowy nie wyświetla Ci żadnej wartości, to tu gdzie przyłożyłeś wyprowadzenie od masy miernika, będzie anoda, a tu gdzie kabelek "czerwony", będzie katoda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2015 19:04 przez SQ8LUV.)
10-02-2015 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #22
RE: Odbiornik G3RJV
SQ8LUV - Dziękuję !

A kto jeszcze zbudował ten receptor ? Chwalcie się ! Smile
10-02-2015 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 818
Dołączył: 02-07-2010
Post: #23
RE: Odbiornik G3RJV
Krzysiu... nie do końca .... mam ruski miernik w którym omomierz jest odwrotnie ... na masie ma + a na gorącym kablu -
Wujek Gugiel jest w tym przypadku lepszy - noty katalogowe wyszukuje szybciej niż sięgnięcie na półkę po miernik.
Z tą BB112 to nie tak ... ona ma za dużą pojemność... muszę znaleźć chwilkę czasu, ale wydaje mi się że zwykła dioda prostownicza ma pojemność odpowiednią do pokrycia pasma 7MHz.

73 JERZY SQ9RFC
10-02-2015 12:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 925
Dołączył: 28-06-2009
Post: #24
RE: Odbiornik G3RJV
Ohmomierz? receptor? Huh
10-02-2015 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #25
RE: Odbiornik G3RJV
(10-02-2015 13:41)SP9FKP napisał(a):  Ohmomierz? receptor? Huh

Receptor to znaczy odbiornik. Jakims jezyku..........
10-02-2015 14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 12-05-2011
Post: #26
RE: Odbiornik G3RJV
(10-02-2015 12:35)SQ9RFC napisał(a):  Krzysiu... nie do końca .... mam ruski miernik w którym omomierz jest odwrotnie ... na masie ma + a na gorącym kablu -
Wujek Gugiel jest w tym przypadku lepszy - noty katalogowe wyszukuje szybciej niż sięgnięcie na półkę po miernik.
Z tą BB112 to nie tak ... ona ma za dużą pojemność... muszę znaleźć chwilkę czasu, ale wydaje mi się że zwykła dioda prostownicza ma pojemność odpowiednią do pokrycia pasma 7MHz.

Dlatego Jureczku napisałem "... w skrócie, zakładając że masz miernik cyfrowy wielofunkcyjny... zakładając na 99.9% że jest to multimetr cyfrowy z masą na minusie powszechny do nabycia, żeby chłopakowi nie mieszać, tylko pomóc bo widzę że stawia pierwsze kroki w tym pięknym hobby jakim jest radiotechnika Wink
SQ8NZD (sory, nie znam imienia) mam rację? Smile

(10-02-2015 14:11)SQ8NZD napisał(a):  
(10-02-2015 13:41)SP9FKP napisał(a):  Ohmomierz? receptor? Huh

Receptor to znaczy odbiornik. Jakims jezyku..........

SQ8NZD, trzeba uważać na każde słowo, bo może być użyte przeciwko Tobie Wink
Dziękuję za kulturalne zwrócenie uwagi na błąd i poprawiam na omomierz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2015 19:25 przez SQ8LUV.)
10-02-2015 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #27
RE: Odbiornik G3RJV
SQ8LUV - Mam na imię Adrian. Zmieniłem ustawienia w panelu użytkownika........
12-02-2015 7:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 12-05-2011
Post: #28
RE: Odbiornik G3RJV
(12-02-2015 7:40)SQ8NZD napisał(a):  SQ8LUV - Mam na imię Adrian. Zmieniłem ustawienia w panelu użytkownika........

Dzięki Adrian za info, ja oczywiście jestem Krzysztof. Jak odbiornik ?
12-02-2015 13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #29
RE: Odbiornik G3RJV
(12-02-2015 13:12)SQ8LUV napisał(a):  
(12-02-2015 7:40)SQ8NZD napisał(a):  SQ8LUV - Mam na imię Adrian. Zmieniłem ustawienia w panelu użytkownika........

Dzięki Adrian za info, ja oczywiście jestem Krzysztof. Jak odbiornik ?

Kijowo Sad . Nie przestraja się gałką potencjometra 10 obr. 10kom . Schemat z drugiego postu do poprawki. Proszę o pomoc..............
13-02-2015 12:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 12-05-2011
Post: #30
RE: Odbiornik G3RJV
Sam schemat układu wygląda ok. Może trzeba skorygować wartość cewki. Masz możliwość zmierzyć częstotliwość VFO? (sory nie czytałem całego wątku i nie wiem jakie masz przyrządy). Diody i inne elementy dobrze wlutowałeś? Sprawdź jeszcze raz dokładnie, czasem zdarza się zaćma umysłu. Czy łapie w ogóle jakąś stację? Czy słychać w głośniku jakąś zmianę podczas kręcenia potencjometrem, że tak powiem inny rodzaj szumu..? Wink
13-02-2015 12:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości