Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wzbudnica Plessey
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #1
wzbudnica Plessey
İmage Jako nowicjusz, słabo w teorii oraz praktyce obeznany, chciałbym zapytać doświadczonych Kolegów o rzecz następującą: czy w schemacie wzbudnicy autorstwa G4CLF dołączonym do postu mógłbym wymienić tranzystor polowy Tr1 (J310) na dwa równolegle połączone MMBFJ310 (wersja smd) ? Czy taka zamiana nie wpłynie ujemnie na pracę wzbudnicy? Idea zamiany tych elementów wynika z przeprojektowania starej płytki wzbudnicy na wersję przewlekano/smd. W oryginalnym zastosowaniu J310 mocno się nagrzewa..

Z góry dziękuję za jakieś wyjaśnienie czy podpowiedź.
sp5rzm Jerzy
09-08-2014 0:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #2
RE: wzbudnica Plessey
Przeciez to jest dokladnie ten sam tranzystor tylko w innej obudowie. Co najwyzej moze miec minimalnie mniejsza pojemnosc - to musisz zobiaczyc w katalogu.

pz
09-08-2014 8:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9UNY Offline
SP9UNY Tadek

Liczba postów: 8
Dołączył: 09-07-2011
Post: #3
RE: wzbudnica Plessey
Dzień dobry kolego,daj w żródle tego tranzystora rezystor jakieś 330 om i kondensator 10 nano tranzystor powinien przestać się nagrzewać.
09-08-2014 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #4
RE: wzbudnica Plessey
Witam wszystkich Kolegów,

Dziękuję za wyjaśnienia i rady. Oczywiście jestem świadom tego, że tranzystory J310 mają swoje sms`owe odpowiedniki . Rzecz w ich mniejszej mocy, a jak wcześniej wspomniałem w tradycyjnym rozwiązaniu ten tranzystor pracuje ze sporym prądem i mocno się grzeje. Zaproponowana mi zamiana J310 na wersję smd ale 2 równolegle połączonych tranzystorów ma podobno kwestię owego nagrzewania trochę rozwiązać. Obawiam się , że ta roszada spowoduje jedynie "podwójne" nagrzewanie i nic więcej. Słyszałem, że J310 za mieszaczem musi pracować z dużym prądem.

sp5rzm Jerzy
09-08-2014 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości