Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generator warsztatowy (nie dds)
mleczarz Offline
Przemek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 22-07-2010
Post: #1
Generator warsztatowy (nie dds)
Witam kolegów. Zacząłem budowanie AVt-283 http://ep.com.pl/files/7022.pdf Zaprojektowałem nową płytkę, złożyłem wstępny model i odpaliłem na stole i nie działą do końca jak bym chciał. Generowana częstotliwość jest zbyt niska. Potrzebuję także schemat jakiegoś separatora, ten na BF966 mi się nie podoba i jest trudno dostępny (przynajmniej w mojej okolicy). Zastanawiam się czy część winy może leżeć w tranzystorach BC557 które zastosowałem? Jakie inne ogólnodostępne można zastosować. Swój "projekt" tworzę także z myślą o innych początkujących konstruktorach zaczynających jak ja od zera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 13:29 przez mleczarz.)
19-07-2014 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 15-09-2010
Post: #2
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Jeśli użyłeś BC557 zamiast BF970 to tak, może to być problem.
Zamiast BF966 możesz spróbować użyć innego mosfeta dwubramkowego. Zwróć uwagę, że on też robi modulację AM sygnału.
19-07-2014 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mleczarz Offline
Przemek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 22-07-2010
Post: #3
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Czy po zmianie tranzystorów na npn ten układ ma wyglądać w taki sposób? Generalnie jest więcej tranzystorów npn niż pnp dla w.cz. np. BF240 dobrze by mi pasował bo akurat znalazłem w szufladzie dwie sztuki.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2014 11:27 przez mleczarz.)
20-07-2014 11:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DA_KAR Offline
Darek
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 09-11-2013
Post: #4
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Wg mnie nie powinien wyglądać w ten sposób. W tamtym układzie pierwszy tranzystor ustala napięcie na 0,4V a u Ciebie nic nie robi. Ale ja mechanik i piszę co czuję a nie na podstawie rzetelnej wiedzy.
DaKar

http://www.dzikijunak.riders.pl/gallery/DaKar
20-07-2014 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mleczarz Offline
Przemek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 22-07-2010
Post: #5
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Pozmieniałem schemat, zasymulowałem i przetestowałem w praktyce. Niżej przedstawiony układ działa. Teraz zostało mi pokombinować jak wydusić z tego układu w podstawowej wersji 35Mhz.


Załączone pliki Miniatury
İmage
20-07-2014 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #6
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Panowie! Nie tędy droga! Ja ogladajac wzmacniacz separator odniosłem wrażenie że ktos nie bardzo zna się na robocie. Owszem tranzystor BF966 moze być ale... w źródle dajemy opornik 1,5 kilo, w pierwszej bramce do masy 100 kilo do 150, w drugiej bramce do masy także 100 kilo. Pomiedzy drenem a druga bramka dajemy 120 do 150 kilo i druga bramke blokujemy do masy kondensatorem 4,7 nF. W opisanym przeze mnie układzie zamiast BF966 mozna użyć BF 964S lub innego podobnego dwubramkowca. Przejdź się na szrotówek i wygrzeb jakąś głowicę UHF i VHF od Samsunga lub Philipsa i bedziesz miał tranzystory. To sie da JESZCZE NORMALNIE rozebrać i wykorzystać. Powodzenia!
Jeszcze słóweczko! Doczytałem sie własnie kto to PROJEKTOWAŁ. Bez aluzji... Kondessator sprzęgajacy do opisanego wzmacniacza wyjściowego powinien miec 1 nF i wyjśćiowy nie 4,7 nF ale także 1 nF . Oba jednakowe! Jeśli za mało to 2x 2,2 nF. Tez wzmacniacz ma solidnego "kopa" i powinien pracować "liniowo" w tym wypadku kondesnator wejściowy powinien miec pojemność równą wyjśćiowemu. Wtedy sinus to będzie sinus a nie jakies nie wiadomo co. Poza tym pojemność 1 nF nie wpływa nnegatywnie na parametry "tłumieniowe " samego generatora i pozwala mu przynajmniej teoretycznie pracować porzadnie w całym zakresie. O ile toto w ogóle da radę pracować z amplitudą jednakową w całym zakresie. Ale to trzeba dopiero sprawdzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 20:05 przez SP3SUZ.)
22-07-2014 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mleczarz Offline
Przemek
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 22-07-2010
Post: #7
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Autor oryginalnego projektu rzeczywiście kontrowersyjny ale... schemat generatora znalazłem w internecie na innej stronie i niby ludziom działa. Nie wyciągnąłem z niego jeszcze ponad 10MHz a ma niby wyciągnąć do 140 MHz. Fakt mam tranzystory BF240 a stopień wyjściowy był na BC547 i drugi na BF245.
23-07-2014 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 241
Dołączył: 30-09-2013
Post: #8
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Ja w tym wypadku tylko zwróciłem uwage na autora. moje i Jego koncepcje konstrukcyjne zdecydowanie róznią się. facet leci po najmniejszej linii oporu i jako magister inzynier uzywa po prostu wielu skrótów myslowych myśląc że inni to wiedzą a tu zonk! No a według mnie wzmacniacz separator to należy zrobić inaczej. Z reszta ja zrobił bym cały generator inaczej. jak zeskanuję rysunki to zamieszcze dla wszystkich. Co do oryginału wzmacniacza na BF960 według naszego autora, to moze mieć wpływ na częstotliwość. pojemność sprzęgajaca powinna byc tak duża aby nie tłumiła obwodu drgań. Minumum 1nF a nie jakieś pikoFarady bo wtedy częstotliwość drgań zależy od pojemności sprzęgajacej, a to już jest źle bo każdy tranzystor zmienia te pikofarady ( nieznacznie) i generator pływa. A tranzystory polowe musza wtedy byc idealnie dobrane , na zniszczony egzemplarz powinien byc wstawiony tr. o identycznych parametrach. Ale weź taki znajdź! Żeby znaleźć dwa identyczne trzeba przewalić ich około setki. Dwa zbliżone to już dwadzieśćia minimum. Mój wzmacniacz wyjściowy nie ma tej wady. Cool
23-07-2014 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #9
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
Warto popatrzyć na układ generatora od miernika antenowego VK5JST (o ile nie pomyliłem znaku). Ten układ na 100 % działa. Daje ładny sygnał i ma podobny układ do prezentowanych tutaj.
24-07-2014 7:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 15-09-2010
Post: #10
RE: Generator warsztatowy (nie dds)
(24-07-2014 7:20)SP4HKQ napisał(a):  Warto popatrzyć na układ generatora od miernika antenowego VK5JST (o ile nie pomyliłem znaku). Ten układ na 100 % działa. Daje ładny sygnał i ma podobny układ do prezentowanych tutaj.

Układ zastosowany w tym mierniku jest bardzo podobny do układu wewnętrznego scalaka MC12148
24-07-2014 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości