Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SCAF filter SQ5TA v2/2007
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #1
SCAF filter SQ5TA v2/2007
Witam serdecznie kolegów Smile

Mam taką małą prośbę, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu pewnego problemu.
Wpadła mi w ręce zmontowana płytka SCAF Filtru według SQ5TA o oznaczeniu v.2/2007

Teraz nie wiem jak to dalej podłączyć (uprzedzam zapytanie odnośnie maila do autora zrobiłem to nie dostałem odpowiedzi).
Nie wiem co trzeba podłączyć do znaków zapytania od 1 do 5

İmage
Taki opis jest na stronie autora:
Cytat:Wzorowany na oryginalnym rozwiązaniu firmy IdiomPress. Stosowany w części m.cz. odbiornika. Włączany w gniazdo głośnika wyjściowego lub słuchawek. Gotowa płytka może być zamontowana w obudowie głośnika lub osobnym pudełeczku. Rozwiązanie oparte na filtrach 8 rzędu MAX295 firmy MAXIM. Idealny dla odbioru CW a także SSB i emisji cyfrowych RTTY i PSK31. Sprawdzony dla wszystkich emisji, najlepsze rezultaty osiągnięto dla CW i RTTY. Posiada wzmacniacz m.cz. na układzie LM386 - można podłączyć głośnik lub słuchawki. Przełącznik daje możliwość pracy by-pass z ominięciem tego układu.

Z opisu wynika że jest on wzorowany na tym schemacie:


İmage
Mogę liczyć na Waszą pomoc ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2014 9:11 przez SQ7ACP.)
16-05-2014 9:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 10-04-2011
Post: #2
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Ze zdjęcia ciężko odczytać, ale wydaje mi się że 5 to wejście sygnału m.cz, 3 i 4 to potencjometr do regulacji częstotliwości (generator LM555), a 1 to może być wyście sygnału, ale 100% pewności nie mam.

Vy 73 Darek
16-05-2014 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #3
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Chodzi o zdjęcie płytki ? A na który ewentualnie pin będzie przełącznik który daje pomięcie układu zaraz przy 12V na zasilaniu ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2014 14:29 przez SQ7ACP.)
16-05-2014 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 10-04-2011
Post: #4
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
(16-05-2014 14:29)SQ7ACP napisał(a):  Chodzi o zdjęcie płytki ? A na który ewentualnie pin będzie przełącznik który daje pomięcie układu zaraz przy 12V na zasilaniu ?
Tak, chodzi o zdjęcie płytki, ale nie bardzo wiem o co chodzi z tym przełącznikiem.
Może jakbyś kolego zrobił lepszej jakości zdjęcia z dwóch stron (elementy i ścieżki) to może coś więcej dałoby się powiedzieć na temat podłączenia tego układu.

Vy 73 Darek
16-05-2014 18:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GTG Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 21-08-2009
Post: #5
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Cześć opisz na zdjęciu wszystkie scalaki, co porównując ze schematem ideowym
da możliwość "rozpracowania" gdzie jest wejście, wyjście tzn. głośnik itd.
Zresztą sam dojdziesz do tego podglądając ścieżki od strony scalaków, podświetlając płytkę z drugiej strony.
Pozdrawiam
Andrzej sp3gtg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2014 19:07 przez SP3GTG.)
16-05-2014 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #6
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Ok może takie zdjęcia będą pomocne Smile
Z tym przełacznikiem mam na myśli to co napisał autor: " Przełącznik daje możliwość pracy by-pass z ominięciem tego układu. " więc może on jest na zasilaniu dany po prostu?


İmage

İmage

İmage

İmage

İmage

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2014 19:24 przez SQ7ACP.)
16-05-2014 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 08-07-2012
Post: #7
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Przełącznik masz na schemacie s1a s1b s1c.To jeden przełącznik z trzema sekcjami.Jedną odcinasz zasilanie (a) drugą (b) odłączasz wyj filtru a zapinasz słuchawki bezpośredni do wejścia,a trzecią © robisz to samo co ( b) tylko głośnik obsługuje.Może to być np isostat z trzema sekcjami
Na pierwszym zdjęciu ?3 i ?4 to są punkty od potencjometru 2k do lm555, 5 to wejście a 1 to punkty PH i SP ,czyli wyjścia na wyżej opisany przełącznik.
16-05-2014 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 10-04-2011
Post: #8
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Moim zdaniem tak jest to połączone, przepraszam za jakość, ale tak było najszybciej.
İmage

Vy 73 Darek
16-05-2014 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 08-07-2012
Post: #9
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Jest ok.Zakładając że oznaczyłeś PH i SP gniazdka na słuchawki i głośnik
16-05-2014 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 10-04-2011
Post: #10
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
(16-05-2014 21:43)SP7WMX napisał(a):  Jest ok.Zakładając że oznaczyłeś PH i SP gniazdka na słuchawki i głośnik
Dokładnie tak, SP - głośnik, PH - słuchawki.
16-05-2014 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości