Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SCAF filter SQ5TA v2/2007
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #11
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
Pięknie dziękuje wszystkim za pomoc Smile
Uruchomiłem działa, działa ok. Mam natomiast jeszcze jedno pytanko czy te 2 potencjometry służą do regulacji barwy dźwięku ? Wydaje mi się że za mało jest wysokich tonów a za dużo niskich, gdy kręcę potencjometrem (tym 2k) w pewnym momencie na niskich tonach ucina sygnał na amen.
Pozdrawiam Artur
22-05-2014 15:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 23-03-2010
Post: #12
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
I tak ma działać. Zasada prasy SCAF polega na ograniczaniu przenoszenia częstotliwości akustycznych od "góry w dół". Do tego celu wykorzystuje się zmianę częstotliwości generatora zbudowanego na zegarze 555. Od dołu częstotliwość jest ograniczona filtrem zbudowanym na układach uA741, który to filtr nie przepuszcza częstotliwości akustycznym mniejszych niż ok.300Hz. Og góry regulujesz właśnie tym potencjometrem ograniczając sobie pasmo akustyczne w dowolny sposób. Dlatego masz wrażenie "niskich tonów" i to jest normalne. W pewnym momencie dochodzisz z tym ograniczaniem do granicy dolnych 300Hz, które są niżej już wycięte, nic więc nie masz prawa słyszeć. O tym napisałeś. Reasumując:....układ działa prawidłowo.
Życzę zadowolenia.
Rysio!
22-05-2014 17:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #13
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
To super Smile Dziękuje raz jeszcze za pomoc wszystkim kolegom Smile Miłego popołudnia Smile
22-05-2014 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 104
Dołączył: 12-05-2011
Post: #14
RE: SCAF filter SQ5TA v2/2007
(22-05-2014 17:28)SP6IFN napisał(a):  (...) Od dołu częstotliwość jest ograniczona filtrem zbudowanym na układach uA741, który to filtr nie przepuszcza częstotliwości akustycznym mniejszych niż ok.300Hz. (...) W pewnym momencie dochodzisz z tym ograniczaniem do granicy dolnych 300Hz, które są niżej już wycięte, nic więc nie masz prawa słyszeć. O tym napisałeś. Reasumując:....układ działa prawidłowo.
(...)

Mi przeszkadzała tak niska granica filtrów górnoprzepustowych (na u741) i podniosłem ją około 100Hz w górę, bo "dudniły" strasznie stacje CW pracujące obok.
Natomiast wartości Rpot/C (filtru dolnoprzepustowego) też zmieniłem, obniżając Fg w/g opisu Ryszarda SP6IFN zamieszczonego w Świat Radio (bodajże).
25-06-2014 11:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości