Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 516
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1491
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-06-2018 15:48)SQ8AQX napisał(a):  Tak jak pisałem wcześniej:
-najnowszy soft
-moc ustawiona na np 0,5W czy 2W
-CMP (kompresor) OFF, naciskam PTT i mówię to idzie pełna możliwa moc z radia (powiedzmy 15w).
-CMP OFF naciskam TUNE to jest poprawnie
-jeżeli ustawie CMP 00 i więcej jest poprawnie z mocą (czyli jak jest ustawione 2w czy 5w to tyle maksymalnie idzie z radia).
Robert, mam prośbę: zrób zgłoszenie w zakładce issues, z tym samym opisem, autor kompresora się tym zajmie, ja niestety nie mogę w tej chwili.

73 Sławek
19-06-2018 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1492
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przy nastawie CMP=OFF, mic=25 na 2W wydymiłem 2 watowe rezystory w tłumiku wzmacniacza.
Robert jest tak jak pisałeś.Tune jest dobrze, PTT-mic jest niedobrze.

Andrzej
26-06-2018 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 13-11-2009
Post: #1493
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie
Dołączyłem i ja do grona "składaczy" tego fajnego TRXa Smile
No i pierwsze problemy...
PCB oryginalne "niebieskie" M0NKA rev 0.5
Obsadzona praktycznie cała płytka UI (brak kilku switchy i enkoderów i trochę elementów przy kodeku-nie podaję mu zasilania), całe otoczenie procesora, stabilizatory.Wyświetlacz... i tu jest problem -słynny biały ekran Sad.
Zasilam 7V na U8, bootloader i dowolny wsad wgrywa się bez problemu via mini-usb z PC. Jedyna reakcja to zmiana jasności podświetlenia przy pstrykaniu S17 na nowszych wsadach.
I tu moje pytania:
-czy muszę coś podać/zewrzeć na złącze P1 do poprawnej pracy SAMEGO UI ?
-wyświetlacz jest HY28B, słyszałem o ich niepewnej jakości ?(zworki na nim są zwarte "skrajne" ,
Moje podejrzenia idą w kierunku wyświetlacza(czekam na drugi) , ale może coś źle zrobiłem ?

73,Jarek

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
02-07-2018 20:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 516
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1494
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj w klubie zakręconych. Świetnie że próbujesz składać a nie kupujesz klona na znanym portalu.
Ale do rzeczy, wyświetlacz masz ustawiony w trybie równoległym (skrajne zworki), więc musisz posprawdzać wszystkie linie D0..D7, D10..D17 oraz RD WR CS RS. Weź po prostu miernik i testerem zwarcia sprawdź czy nie masz zwarcia pomiędzy tymi liniami, oraz czy masz przejście z procesora do LCD, zwykła mozolna praca przy uruchamianiu każdego urządzenia. Firmware działa w taki sposób że próbuje wykryć rodzaj kontrolera LCD oraz interface, jeśli nic nie wykryje to przełącza się na SPI w trybie raspberry PI dla 480x320 więc oscyloskopem niewiele zobaczysz. Nie trzeba zwierać niczego na złączu P1 jeśli widzisz biały ekran i program wstał,domyślam się że napięcia masz w normie.

73 Sławek
02-07-2018 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1495
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Podsyłam fotkę do sprawdzenia co masz a czego nie na PCB UI
Mój zestaw to BL 0.9 FW D2.9.42 PCB ver05.
Podaję GND na pin30 i +5V na pin28 P1.To wystarcza do uruchomienia
PCB UI.
Przy wgrywaniu FW jedną ręką wciskam S4 i S17 a drugą Podaję +5V.
Jak zapali się czerwona puszczam przyciski i wgrywam FW.
Może coś pomogłem.

İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2018 2:32 przez SP6AUO.)
03-07-2018 2:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 13-11-2009
Post: #1496
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki za szybką pomoc .Na razie wszystko wskazuje na wadliwy wyswietlacz.Dam znać o postępach Smile

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
03-07-2018 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 159
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1497
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jeszcze wgraj soft http://www.m0nka.co.uk/?page_id=5269

http://sq8aqx.blogspot.com/
03-07-2018 18:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 13-11-2009
Post: #1498
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wgrałem soft 9_219_26_4 .Efektów zero.....

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
03-07-2018 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 13-11-2009
Post: #1499
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dziś podziałałem i wyświetlacz już działa :
http://www.youtube.com/watch?v=DmquE4gy-7U

Musiałem wymienić na drugi, też był biały ekran.Pomogło wgranie softu DF8OE ver. jak u Andrzeja SP6AUO.Wlutowałem enkodery i switche, kodek i EEPROM też działają.
Co prawda startuje na 28MHz i zawiesza się przy zmianie pasma, ale jakiś dobry początek już jest .

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
08-07-2018 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 516
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1500
RE: Transceiver wg. M0NKA
(08-07-2018 21:07)SP4XYD napisał(a):  Musiałem wymienić na drugi, też był biały ekran.Pomogło wgranie softu DF8OE ver. jak u Andrzeja SP6AUO.
A to którą wersje miałeś wcześniej (biały ekran)?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2018 11:53 przez SP9BSL.)
09-07-2018 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości