Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1491
RE: Transceiver wg. M0NKA
(02-05-2018 9:29)SP2GNB napisał(a):  Witaj Andrzeju,
Obawiam się, że jawnej funkcji nie ma.

Staszku, jest. W menu DISPLAY masz dBm Calibrate. To jest offset który jest dodawany lub odejmowany od wartości zmierzonej. Co do kalibracji tego poziomu to robie tak jak Ty z generatorem i tłumikiem.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
02-05-2018 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1492
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławku - zgadza się ... Słabo szukałem, bo smetr już w trakcie strojenia pokazywał dobrze, więc nie było motywacji...
BTW: a może tę funkcję zamiast "dBm Calibrate" nazwać "smtr Calibrate"? Byłoby mniej pytań...

73 Staszek SP2GNB
02-05-2018 12:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1493
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jak Andrzej zadał to pytanie to też szukałem, chociaż przy zabawie ze wzmacniaczem wejściowym dość często tego używałem. Wniosek: nazwa mało intuicyjna.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
02-05-2018 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1494
RE: Transceiver wg. M0NKA
Najnowszy soft. Moc ustawiona na np 0,5W czy 2W, CMP OFF i idzie pełna możliwa moc z radia.
Jeżeli ustawie CMP 00 i więcej jest poprawnie z mocą.

http://sq8aqx.blogspot.com/
15-06-2018 23:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 664
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1495
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Robert.
Mam ustawienia tak:
CHP-OFF, MIC-25, PA Bias-73
Trzeba skalibrować Full Power na każdym paśmie i 5W PWR.
dla 80m: Menu-PA Configuration - Tune Power Lewel (wybieramy-Full Power)
80m Full PWR Adjust - (u mnie nastawa- 29)
dla 80m: Menu-Pa Configuration - Tune Power Lewel (wybieramy-5W)
80m 5W PWR Adjust - ( u mnie nastawa- 10)
Te dwie calibracje musimy wykonać.
Moce 2W,1W,05W ustawione programowo z nastawy 5W.

Andrzej
16-06-2018 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1496
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Robercie,
CMP OFF to wyłączenie kompresora mikrofonu, powinno działać. Przyglądne się temu po weekendzie, teraz walczymy ze stłumieniem nośnej przy nadawaniu bo jest wysoka.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
16-06-2018 9:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 664
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1497
RE: Transceiver wg. M0NKA
Coś źle przetestowałem.
U mnie jest wszystko ok

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 17:06 przez SP6AUO.)
16-06-2018 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1498
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie.
Czy CMP OFF to jest wyłączenie kompresora?
U mnie, po jego załączeniu (00-12 i CUS) wskazówka reflektomertu bardzo słabo się wychyla, natomiast ochoczo skacze przy CMP OFF.
Kompresja sygnału polega na nieliniowym wzmacnianiu sygnałów w zależności od amplitudy sygnału.
Słabe sygnały są wzmacniane mocniej a mocne słabiej, skutkiem czego wskazówka reflektometru powinna oscylować przy max
doprowadzając do zwiększenia średniej mocy wypromieniowywanej przez antenę.

Chris pracuje nad wersją 0.8 mcHF. Bedzie zawierać dwa STM i rozna konfiguracja ekranów razem z 5 calowym, i inny DDS.
Niestety obudowa typu książka o kwadratowych proporcjach, potencjometry z boku.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 20:10 przez SP3OSJ.)
16-06-2018 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 664
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1499
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert,czym uruchamiasz Tx ?
TUNE czy PTT.
Jak TUNE, to na ekran wskakuje wartość ustawiona w menu.
Masz ustawione na ekranie 2W i uruchamiasz Tune ,to te 2W
zamienia się na Full bo w menu na Tune jest ustawione Full.
Jak w menu Tune ustawisz 0,5W to przy uruchomieniu Tune
uzyskasz 0,5W przy nastawie 2W.
tak jest przy ustawieniu CMP OFF.

Andrzej
17-06-2018 9:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1500
RE: Transceiver wg. M0NKA
.... a jak masz ustawione:
Menu-PA Configuration - Tune Power Lewel -> as TX PWR
to po nacisnieciu Tune masz taką moc jaka jest wyswietlana na displey'u podczas RX.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2018 9:19 przez SP3OSJ.)
17-06-2018 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości