Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bezpośrednia synteza FM na AD9951
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #1
Bezpośrednia synteza FM na AD9951
Składam sobie z klocków Pilgrima i podłączyłem wczoraj syntezę.
Chciałem sprawdzić jak szybko można zapodawać nowe częstotliwości do DDSa i okazuje się, że bardzo szybko. Na AVR bez żadnego delay'a ile SPI da radę.
A daję radę z częstotliwością kilku khz. Mógłbym się nawet pokusić o próbę bezpośredniej syntezy głosu...ale po co?

Wydaje mi się, że z łatwością można tworzyć w ten sposób transmisję AX.25...na razie nie mam czasu żeby sprawdzić.

http://www.youtube.com/watch?v=KICDYffR-uY
07-02-2014 13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 06-12-2015
Post: #2
RE: Bezpośrednia synteza FM na AD9951
(07-02-2014 13:38)SQ6QV napisał(a):  Składam sobie z klocków Pilgrima i podłączyłem wczoraj syntezę.
Chciałem sprawdzić jak szybko można zapodawać nowe częstotliwości do DDSa i okazuje się, że bardzo szybko. Na AVR bez żadnego delay'a ile SPI da radę.
A daję radę z częstotliwością kilku khz. Mógłbym się nawet pokusić o próbę bezpośredniej syntezy głosu...ale po co?

Wydaje mi się, że z łatwością można tworzyć w ten sposób transmisję AX.25...na razie nie mam czasu żeby sprawdzić.

http://www.youtube.com/watch?v=KICDYffR-uY

Nie wiem jeszcze do końca jak koduje się SPI, ale dla zwykłego podawania bitów trzeba kombinować. Często jest tak, że jedna część programu się nie wykona, dopóki dane nie zostaną przesłane, dlatego trzeba się bawić w przerwania, lub wspóldzielenie czasu, by nie powiedzieć wielowątkowość.
Czy przy ~160 MHz masz sinus?

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
27-02-2017 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #3
RE: Bezpośrednia synteza FM na AD9951
Zobacz mój wątek o AD9910. Robię na nim bezpośrednią syntezę FM, AM, SSB i co tam sobie życzysz w zasadzie. AD9910 da sinus na 160Mhz, a z AD9951 na 160Mhz wyleci śmietnik, trzeba filtrować bardzo mocno.
27-02-2017 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości