Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #1
Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Podstawowe informacje o modułe zostały podane w wątku o Husarku oraz sterowniku SPHM. Aby wszystko na temat modułu było w jednym miejscu zakładam oddzielny wątek do opisu i dyskusji na temat zmodyfikowanego modułu DSP od PicaStara.

Geneza była taka: chcieliśmy w Grupie Husar sprawdzić przydatność amatorskich konstrukcji DSP na potrzeby Husarka oraz docelowo Husara. Ze względu na dostępność dokumentacji oraz oprogramowania wybór padł na moduł DSP od PicaStara. Oryginalny projekt DSP jest na trzech płytkach. Darek SQ5KHA opracował nowy druk zgodny z oryginalnym schematem umieszczając cały projekt na jednej płytce (zdjęcie w załączniku).
W oryginalnym opracowaniu do PicaStara do pamięci EPROM jest wpisany program monitora do zarządzania modułem DSP. Oprogramowanie modułu DSP musi być wgrywane za każdym razem po włączeniu zasilania radia. Jest to dość niewygodne, zajmuje czas i potrzebne jest miejsce w pamięci EEPROM na przechowywanie programu. Piotr SP9FKP wykonał modyfikację polegającą na wyrzuceniu z EPROMU programu monitora i wgraniu tam bezpośrednio oprogramowania modułu DSP. Zaleta jest taka, że nie trzeba wgrywać oprogramowania ponieważ jest ono na stałe w EPROM-ie i staruje natychmiast po włączeniu zasilania.
W tej chwili testowanych jest kilka modułów DSP w celu sprawdzenia przydatności do współpracy z homodyną oraz pod kątem kolejnych projektów grupy. Pierwsze testy "na ucho" są bardzo obiecujące ale trzeba potwierdzić je konkretnymi pomiarami. Jeśli wyniki będą zadowalające moduł będzie dalej rozwijany i modyfikowany. Sterowanie modułem DSP jest możliwe bezpośrednio z komputera lub sterownika radia. Aby testy były możliwe bezpośrednio w radiu bez udziału komputera została zaimplementowana obsługa modułu DSP w sterowniku XmegaTFT.

W celu zapoznania się z możliwościami modułu DSP należy odwiedzić strony oraz wątki poświęcone budowie PicaStara, tam znajdziemy kompletną dokumentacją oraz odpowiednie opisy.

Opis sterowania i ustawiania parametrów DSP z poziomu sterownika XmegaTFT znajduje się w wątku o syntezie SPHM.

W załącznikach zdjęcie modułu, projekt druku i schemat wykonany przez Darka SQ5KHA.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
18-01-2014 9:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 06-07-2009
Post: #2
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Chcialbym troche "odkurzyc" temat.
Chcialbym "podrasowac" troche swojego husarka i dobudowac do niego DSP. Czy ktos z kolegow ma zaimplementowany ten modul w swoim Husarku. Jakies opinie , wskazowki mile widziane.

Pozdrawiam
Arek
AC2FC
23-11-2015 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,086
Dołączył: 23-08-2009
Post: #3
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Ten moduł pracuje z pośrednią 15kHz. Husarek ma zerową pośrednią, czyli jest czystą homodyną.
Można to zrobić na dwa sposoby:
1. bezpośrednia przemiana na 15kHz - ten sposób okazał się niepowtarzalny. w jednych egzemplarzach to się udało a w innych nie, był za duży poziom częstotliwości lustrzanej dyskwalifikujący TRXa. Koledzy nie znaleźli przyczyny tego stanu rzeczy.
2. Można zrobić dodatkową przemianę z zerowej pośredniej na 15khz (czyli po prostu powtórna modulacja) - ten sposób zamierzam sam wypróbować, ale jeszcze do tej pory nikt tego nie sprawdzał, możesz być Arku pierwszy.

Z powodu powyższych kłopotów oraz z chęci uniknięcia szumów 1/f koledzy z grupy HUSAR przystąpili do zaprojektowania całkiem nowego TRXa, w którym od strony wejścia będzie superheterodyna, potem druga przemiana na pośrednią 15kHz i w to miejsce dopiero będzie podłaczona płytka DSP.
24-11-2015 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Można jeszcze adoptować projekt STM32-SDR bowiem wykorzystuje on klasyczną koncepcje 0 IF, wykorzystuje Si570 i wymaga stosunkowo niewielkiej adaptacji obwodów manipulacji. Rozważ taką opcję.
24-11-2015 19:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 06-07-2009
Post: #5
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Piotrze dzieki za informacje o STM32-SDR. Jest to jakas alternatywa jednak ja chcialbym uzyc syntezy adama do "sterowania" parametrami DSP. Pozatymw tym przypadku jest extra screen itd. To niestety mija sie z moja koncepcja Husarka. Oczywiscie komus innemu moze sie to podobac .
Jkao ze mam juz modul DSP ( od Husara ) to chyba bede szedl w tym kierunku.
Henryku najlepsza wydawala mi sie opcja bezposredniej przemiany na 15kHz , ale skoro koledzy maja czy mieli problem z tym to bede musial to glebiej przeanalizowac.
Jezeli chodzi o przemiana z "0 " na 15kHz to sam nie wiem . Masz moze jakies materialy wstepne do " poczytania"

Dziekuje
Pozdrawiam
Arek AC2FC
25-11-2015 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #6
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Z niską pośrednią wiąże się problem wytłumienia częstotliwości lustrzanych wynikających z demodulacji. W tym wypadku trzeba przeprojektować polifazer tak by obejmował wymagany wycinek paska akustycznego. Dobrze by było również zawęzić widmo do tych wartości. W moim przypadku uzyskane tłumienie wyniosło 68 dB, Darek SQ5KHA uzyskał trochę mniej ale więcej niż 60 dB. O ile w przypadku klasycznej superheterodyny lustrzanka leży daleko poza pasmem, w tym wypadku "tuż obok" i przy bardzo silnych sygnałach można odnieść wrażenie, że ktoś pracuje z odwróconą wstęgą. Klasyczne SDR-y, które też pracują na podnośnych mają zaimplementowaną autokorektę programową i tam gwarantowane jest wyższe tłumienie. Można oczywiście skompensować to również sprzętowo ale nie jest to stabilne w funkcji częstotliwości. Musisz spróbować (co byłoby pożyteczne na przyszłość) i sam ocenić czy jest to wada dyskwalifikująca takie rozwiązanie czy, będąc jej świadom, można przymknąć oko.
25-11-2015 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 06-07-2009
Post: #7
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Na poczatek zaczne od przeprojektowanie polifazera ."Pobawilem" sie troche arkuszem OH7SV i wydaje mi sie ze bede musial rozbudowac poliphazer do 10 sekcji docelowo. Narazie zrobilem symulacje na 8 sekcjach w takiej oto konfiguracji :
200 ohm - 56nF ,
330 ohm - 56nF,
620 ohm - 56nF ,
1.2kohm - 47nF ,
3.3kohm - 33nF ,
6.2k ohm - 33nF,
12kohm - 33nF ,
20kohm - 33nF

Piotrze czy mozesz mi podac twoja konfiguracje poliphazera do porownania?

Arek
AC2FC
25-11-2015 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 01-09-2014
Post: #8
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Przy 8 sekcjach tłumienie częstotliwości lustrzanej jest (praktycznie) ograniczone dokładnością doboru elementów.
10 sekcji raczej nie ma sensu. Warto też zastanowić się nad jednakowymi wartościami kondensatorów.
Łatwiej i taniej można wtedy dobrać czwórki o zbliżonej wartości.

Przy projektowaniu 8 polowych filtrów polifazowych warto zapamiętać sekwencję:
8,15,16,18,16,15,8. Są to odległości rezystorów w szeregu E96.
Np dla R: 665, 806, 1150, 1690, 2610, 3830, 5490, 6650 Om; C:100nF
Uzyskujemy filtr o paśmie zaporowym 0,1F - F i tłumieniu teoretycznym ok 80dB

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2015 0:01 przez SP6LUN.)
26-11-2015 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 06-07-2009
Post: #9
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
Andrzeju jezeli chodzi o rozne kondensatory to akuratnie nie jest problem dla mnie. Nastepne pytanie to jakiego programu uzywasz to symulacji filtrow polifazowych ?

Arek
26-11-2015 1:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 01-09-2014
Post: #10
RE: Zmodyfikowany moduł DSP od PicaStara
(26-11-2015 1:47)AC2FC napisał(a):  Andrzeju jezeli chodzi o rozne kondensatory to akuratnie nie jest problem dla mnie. Nastepne pytanie to jakiego programu uzywasz to symulacji filtrow polifazowych ?

Arek

Najchętniej wxMaxima - lubię mieć wszystko pod kontrolą.
Tworzę tą symulację od zera.

Andrzej
26-11-2015 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości