Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PRZEŁĄCZNIK ANTEN
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #1
PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Witam
Czasem jest potrzeba szybkiego przełączenia anteny i porównania odbieranego sygnału na innej antenie lub porównania dwóch odbiorników. Z tego powodu wykonałem przełącznik na dwie anteny wkładając minimum pracy. SWR na KF jest pomijalny co do mocy to podobne przełączniki kalitowe wytrzymują ~200W.
W załączeniu fotki İmage i. İmage İmage
VY 73 Roman SP5AQT
27-12-2013 15:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,205
Dołączył: 23-08-2009
Post: #2
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Fajne, ale plastikowa puszka nie ma ekranowania, normalnie nie jest potrzebne, ale w niektórych sytuacjach, warto mieć. Nie myślałeś pomalować z zewnątrz jakąś farbą przewodzącą?
27-12-2013 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 22-03-2010
Post: #3
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Witam

Można prosić fotki z przełączenia na antenę nr.1 a potem nr.2?

Bo coś mi nie pasuje w układzie połączeń. Nie widzę styku przełączającego.

Czy to jest taki układ przełączenia jak na fotce ?

İmage

Janek SQ9JXB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2013 20:55 przez SQ9JXB.)
27-12-2013 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #4
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Witam
Dzięki za wnikliwą analizę.
Zapomniałem dopisać że blaszki posiadające suwaki zbierające z obydwu sekcji przełącznika są zlutowane ze sobą pod spodem. Ale jak zastosuje się płytkę z
11- pozycyjną która nie jest dzielona jest wszystko OK.
VY 73 Roman SP5AQT
27-12-2013 21:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
(27-12-2013 17:33)SP2JQR napisał(a):  ..... Nie myślałeś pomalować z zewnątrz jakąś farbą przewodzącą?

Są takie teraz ?
Kiedyś miałem styczność z tzw GRAFIT-em w spray - ale marne to było.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
27-12-2013 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #6
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Przelacznik kalitowy wytrzyma duzo wiecej niz 200 W Smile
Wykonalem kiedys do klubu przelacznik na 5 anten - zostal przetestowany z mocami powyzej 1 kW i nic sie nie dzialo (na 7 MHz chyba nawet 1,2 kW szlo).

Zmien jednak obudowe, bo ekran jednak jest po cos Tongue

pz
28-12-2013 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 31-10-2009
Post: #7
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
(28-12-2013 10:30)SP2IPT napisał(a):  Przelacznik kalitowy wytrzyma duzo wiecej niz 200 W Smile
Wykonalem kiedys do klubu przelacznik na 5 anten - zostal przetestowany z mocami powyzej 1 kW i nic sie nie dzialo (na 7 MHz chyba nawet 1,2 kW szlo).

pz
Moc przenoszona przez przełącznik nie zależy od kalitu a od powierzchni styków przełącznika. Te styki pokazane na zdjęciach, rzeczywiście mogą przenieść max. do 200W. Powyżej tej mocy zaczną się wytapiać Smile
Żeby przenieść większą moc, trzeba połączyć równolegle dwie, trzy lub cztery płytki przełącznika tego typu.
A kalit to ceramika o małych stratach dla prądów w.cz. (tak z grubsza).
Jacek
28-12-2013 10:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #8
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Tak z grubsza to izolator musi wytrzymac napieciowo, rownolegle laczenie sekcji jest sprawa w zasadzie oczywista, ale o ile dobrze pamietam to uzylem tylko dwoch sekcji (na wiecej nie starczylo miejsca) wiec termicznie styki wytrzymuja wiecej.
Jesli nie zapomne to w piatek sprawdze dokladnie co tam zapakowalem, bo przelacznik ma juz kilka ladnych lat i zwyczajnie nie pamietam Smile

pz
28-12-2013 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VZX Online
Leszek
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 24-10-2010
Post: #9
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
Witam.
Obudowę plastikową ekranowałem w ten sposób ( niektóre folie aluminiowe mają z jednej strony folię plastikową ).

İmage

Pozdrawiam Leszek SP3VZX..
Mój locator JO82GL90GF http://no.nonsense.ee/qthmap/
DigiRex prosty radiowy odbiornik krótkofalowy na miarę XXI wieku z cyfrowym sterowaniem i DSP
29-12-2013 13:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: PRZEŁĄCZNIK ANTEN
A może użyć taśmy do kominków aluminiowej, ma warstwę klejącą
29-12-2013 14:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości