Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-metr
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1
S-metr
Witam,
szukam schematu s-metra ... mam przetwornik ADC sterowany przez atmela wyświetla mi się baragraf :-) pomiar napięcia chce dla próby podłączyć wyjście audio z karty dźwiękowej jak to można zrobić by baragraf ożył ?
02-08-2013 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WXO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-01-2010
Post: #2
RE: S-metr
Rozumiem, że to ma być do dodatek do syntezy w Bascom.
03-08-2013 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #3
RE: S-metr
Tak , tylko nie dodatek a rzecz niezbędna :-)
04-08-2013 6:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 478
Dołączył: 20-09-2009
Post: #4
RE: S-metr
Aby mierzyć siłę sygnału za pomocą przetwornika A/D musisz najpierw zmienne napięcie z karty dźwiękowej wyprostować za pomocą jakiegoś detektora. Może to być zwykła dioda lub detektor z podwajaniem co poprawi czułość. Za detektorem należy wstawić obwód RC o stałej czasowej rzędu ułamka sekundy (np. równolegle 1uF oraz 100k). Stała czasowa tego obwodu będzie decydować o szybkości reakcji miernika na zmianę poziomu sygnału. W zależności od poziomu uzyskanego napięcia stałego być może trzeba będzie je wzmocnić. Używając detektora na tranzystorze z punktem pracy na granicy przewodzenia otrzymasz oprócz detekcji także wzmocnienie. W końcu ,zakres napięć stałych po detekcji, dla pełnej dynamiki odbieranych sygnałów (powiedzmy do poziomu S9+40dB) powinien zmieniać się w zakresie od zera do maksymalnego napięcia przetwornika A/C. Prawdopodobnie nie powienien przekraczać 5V o ile przetworik A/C to element mikroprocesora. Ostatnim elementem jest zmiana oprogramowania Twojego barografu w taki sposób aby pokazywał nie bezwzględny poziom mierzonego napięcia ale wartości w jednostkach S. Skala S nie jest liniowa więc prosty miernik napięcia nie zapewni Ci danych o poziomie sygnału. Mierniki sygnału S, czy to w wersji analogowej czy w wersji cyfrowej są budowane dla konkretnego układu detektora z zapewnieniem powtarzalnej charakterystyki detekcji, progów reakcji, poziomu tła etc. Jedynie wtedy warto pokusić się o program dla przetwornika A/D odwzorującego prawidłowo skalę odbieranych sygnałów.
Jeśli rzecz jest jednostkowa to proponuję zamiast skali cyfrowej zastosować miernik analogowy ze zmodyfikowaną ręcznie skalą w wartościach S. Oczywiście trzeba zapewnić wszystkie wymienione wyżej wymagania a więc detekcję sygnału zmiennego na stały, jego wzmocnienie w kontekście czułości miernika, dobór stałego poziomu odniesienia itd.
Życzę powodzenia ;-)
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2013 9:14 przez SP6FRE.)
04-08-2013 9:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #5
RE: S-metr
a nie masz przypadkiem takiego schematu , znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to będzie dobre http://electro-music.com/forum/phpbb-fil...01_324.gif do elektronicznego właśnie szukam detektora :-) ale czy ten będzie dobry nie wiem ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2013 11:06 przez SQ9GAC.)
04-08-2013 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 487
Dołączył: 02-11-2010
Post: #6
RE: S-metr
Polecam zapoznać się z detektorem S-metra w TRX HUSAREK.
04-08-2013 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,086
Dołączył: 23-08-2009
Post: #7
RE: S-metr
" Skala S nie jest liniowa więc prosty miernik napięcia nie zapewni Ci danych o poziomie sygnału."
To absolutna prawda, ale w tym temacie jest jeszcze więcej niuansów.
Prosty miernik napięcia może zapewnić prawidłowy pomiar "S" jeśli jest podłączony do prawidłowo pracującej pętli ARW, albowiem pętla taka jest sama z siebie układem logarytmującym poziom sygnału.
Sęk jednak w tym, że bardzo trudno jest zrobić prawidłowo pracującą pętlę ARW w szerokim zakresie wartości poziomów sygnałów. Większość pętli ARW - również w urządzeniach fabrycznych zaczyna pracować prawidłowo od poziomów S5, rzadziej S3. Dlatego wskazania S-metra poniżej tych poziomów są czystą fikcją. Potwierdzają to często słyszane na pasmach słowa: słyszałem go doskonale, choć S-metr wychylał się tylko na S1!!!
Jeszcze jeden drobny szczegół, jak zbyt mała czułość odbiornika, która nierzadko w amatorskim sprzęcie wynosi 1,5 - 5uV/50om.
Przypomnę skalowanie S:
S9 to 50uV napięcia na 50 omach
S8 to 25uV
S7 to 12,5uV
S6 to 6,25uV
S5 to około 3,15uV
S4 to około 1,6uV
S3 to około 0,8uV
Tyle może starczy. Odbiornik o czułości 1,5uV zmierzonej dla stosunku sygnał+szum/szum 10dB (około 3X) nie ma prawa nic mierzyć poniżej S3, bo to poziom jego podłogi szumowej.

Skalowanie S-metra powinno więc uwzględniać próg czułości odbiornika i z tego powodu prawidłowa skala powinna się zaczynać np: od S3 a nie od S1.
W większości układów ARW występuje też wartość progowa detektora, poniżej której pętla nie działa i nie występuje w tym zakresie logarytmowanie, dlatego między wartością powiedzmy S3, od której powinna się zacząć skala S amatorskiego odbiornika, a wartością około S7 (rzadziej S5) S-metr mierzy sygnał zgodnie z ch-ką detektora sygnału, która może być bardzo różna. Sprawia to, że dla tych wartości poziomów należy dokonać indywidualnej kalibracji.
Większość kolegów niestety nie ma dostępu do kalibrowanych generatorów częstotliwości więc kalibrowanie S-metra jest bardzo problematyczne i kłopotliwe.
Jeśli jednak ktoś się uprze może tego dokonać kalibrując np; sygnał z dowolnego generatora w.cz. za pomocą potencjometru niskoomowego i oscyloskopu, sprawdzić metodą 6-decybelową że oporność wyjściowa generatora i potencjometru razem wynosi 50 omów, a następnie zrobić odpowiedni tłumik doprowadzając sygnał do standardowych poziomów S. Posiadacze analizatorów z gatunku NWT są w nieco lepszej sytuacji i mogą je też wykorzystać do tego celu - jeśli mają przekonanie co do kalibracji swoich amatorskich przyrządów...
Są jeszcze inne niuanse, ale S-metr nie jest przyrządem pomiarowym więc je pominę.

Z powyższych powodów dla tych kolegów, którzy chcą mieć dobry S-metr ja również polecam układ S-merta z Husarka. Tam wystarczy ustawić poziom zerowy i kalibrować w kilku wybranych punktach. Układ AD8307 logarytmuje w bardzo szerokim zakresie poziomów i nie powinno być z tym kłopotów, no chyba, że trafi się malowanka...
pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2013 11:51 przez SP2JQR.)
05-08-2013 10:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 718
Dołączył: 29-08-2009
Post: #8
RE: S-metr
Jak ktoś chce więcej, to w funkamateur był 8307 w połączeniu z ad603 co jeszcze bardziej rozszerzało zakres pomiarowy.

73
MAc

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
05-08-2013 12:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #9
RE: S-metr
Faktycznie chyba to był numery letnie :-)
05-08-2013 16:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 718
Dołączył: 29-08-2009
Post: #10
RE: S-metr
opis: http://www.mydarc.de/dc4ku/S_Meter.pdf

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
05-08-2013 17:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości