Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KiCad - wspomaganie projektowania
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 957
Dołączył: 28-06-2009
Post: #61
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Dlatego dobrze jest mieć własną bibliotekę umieszczoną na pierwszym miejscu nie tylko na własne definicje ale i zaimportowane z "oficjalnych" bibliotek podstawowe elementy. Tym sposobem można zawsze dołączyć ją do projektu, tak by nawet po wysłaniu do kumpla, mógł zobaczyć projekt tak, jak powinien.
23-05-2017 10:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 26-09-2012
Post: #62
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
To bardzo dobra rada. Kiedyś już to mówiłeś, ale zrozumiałem to w kontekście dodatkowych elementów. Teraz wiem ze warto tak robić nawet z podstawowymi elementami.
23-05-2017 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 207
Dołączył: 30-09-2009
Post: #63
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Nowa wersja stabilna 5.0:
http://kicad-pcb.org/download/windows/
23-07-2018 9:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 26-09-2012
Post: #64
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Krzysztof, pracowałeś na nim? Da się zaimportować stare projekty?

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
23-07-2018 10:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 207
Dołączył: 30-09-2009
Post: #65
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
(23-07-2018 10:29)SQ5KVS napisał(a):  Krzysztof, pracowałeś na nim? Da się zaimportować stare projekty?

Nie, on się w weekend ukazał. Nie miałem więc okazji, ale myślę że raczej nie powinno być problemu. W każdym razie instalka 1GB.
23-07-2018 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 440
Dołączył: 30-07-2011
Post: #66
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam,

(23-07-2018 10:29)SQ5KVS napisał(a):  Da się zaimportować stare projekty?

Tak da się otwierać starsze projekty. W przypadku niekompatybilności bibliotek użytych w projekcie, zostaną skonwertowane na nowy format KiCad-a 5. Należy na to wyrazić zgodę. Tylko taka uwaga, po skonwertowaniu na nowy format nie ma chyba opcji powrotu do starego formatu, dlatego też dobrze jest sprawdzić to na kopii projektu.

Podgląd 3D działa dużo płynniej niż w wersji 4 KiCad-a i ładniej wygląda.
Szybkość działania też jest zauważalnie poprawiona.

73 Paweł
25-07-2018 12:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 957
Dołączył: 28-06-2009
Post: #67
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Od premiery wersji 5.0 trochę czasu upłynęło ale może komuś się przyda informacja o błędzie który się wkradł w tłumaczenie wersji polskiej a która sprawia, że niewidoczne są pliki projektów i bibliotek w oknie wyboru. Nie wiem jak w windzie ale pod Linuksem albo wybieramy angielski w ustawieniach globalnych albo rozpakowujemy załącznik i kopiujemy zawartość (z prawami administratora) do /usr/share//kicad/internat i wszystko wraca do normy. Ja dopiero teraz się zorientowałem bo angielski w menu mi nie przeszkadza.


Załączone pliki
.zip  kicad_menu_pl_07.07.2018.zip (Rozmiar: 382.96 KB / Pobrań: 12)
10-10-2018 8:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 01-09-2014
Post: #68
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Jak spowodować aby na podglądzie 3D płytka nie była przezroczysta?

İmage

Andrzej
10-10-2018 9:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 957
Dołączył: 28-06-2009
Post: #69
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
W opcjach renderingu możesz wybrać co i jak ma być wyświetlane w podglądzie 3D. Sądzę jednak, że masz jakiś problem z drajwerem Twojej karty graficznej. Zacznij od aktualizacji i ew. zmiany nastaw. Jeśli karta nie obsługuje OpenGL będzie problem.
10-10-2018 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości