Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.88 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #21
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(03-11-2010 14:10)SQ4OAG napisał(a):  Witam Wszystkich,
złożyłem wreszcie swojego TAURUSA na 80m (odbiornik) i mam problem z uruchomieniem. Po włączeniu zasilania w głośniku słychać cichutki szum (siła głosu na max). Po próbie strojenia potencjometrem w głośniku nie ma żadnej reakcji. Antena to około 20 metrowy odcinek drutu. Nie mam możliwości w miejscu w, którym pracuję na zamontowanie anteny.
Pozdrawiam
Witam....
Najprawdopodobniej masz problemy albo z VFO , albo( co jest mniej prawdopodobne) z BFO. Sprawdz czy heterodyna wogole pracuje ew. dotknij jakims srubokretem Smile)) wejscia scalaka noge 24 , czy bedzie jakis efekt slyszany ??? . Sprawdz wogole polaczenia!!!!.
Z nogi 20 mozesz zobaczyc na oscyloskopie ew. liczniku F czy masz sygnal w.cz.
Jezeli dotkniecie wejscia 24 powoduje pojawienie sie sygnalow ( byle jakich ) , ale obecnych wina lezy po stronie kaskody 2xJ310 + filtrow wejsciowych L1,L2,L3.

P.S. W 4 egzemplarzach ,ktore uruchomilem 80,40,30,20 m juz samo dotkniecie "kołka" antena penseta czy innym "przypadkowym przyrzadem " Smile))), daje odbior silnych stacji z pasma , przy poprawnym zestrojeniu wejscia. Oczywiscie warunki propagacyjne dla kazdego z pasm ( pora dnia) tez gra swoja role Smile)) .
Pozdrawiam Robert VY 72 & 73!!!!!!.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2010 17:19 przez SP8RHP.)
03-11-2010 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #22
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
To mało popularne pasmo mój stary Kenwood umożliwia tylko nasłuch na 10MHz.

Czy możesz się podzielić z nami co zmieniłeś aby uzyskać 30m, może ktoś będzie chciał taką wersję wykonać.

--= SWL SP6-01-396 =--
04-11-2010 2:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4OAG Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 17-08-2010
Post: #23
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(03-11-2010 17:01)SP8RHP napisał(a):  ... Sprawdz czy heterodyna wogole pracuje ew. dotknij jakims srubokretem Smile)) wejscia scalaka noge 24 , czy bedzie jakis efekt slyszany ??? .
Tak jest słyszalny dźwięk o dość silnym natężeniu.
Cytat:Jezeli dotkniecie wejscia 24 powoduje pojawienie sie sygnalow ( byle jakich ) , ale obecnych wina lezy po stronie kaskody 2xJ310 + filtrow wejsciowych L1,L2,L3.

Czyli mam się zająć filtrami wejściowymi? Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2010 13:58 przez SQ4OAG.)
04-11-2010 6:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #24
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Tak trzeba sie zajac filtrami wejsciowymi oraz wzmacniaczem na 2xJ310.
Ew. odlaczyc od wejscia odpiac od L3 kond. 56p i podlaczyc inne odwody, wtedy sprawdzic czy "cos" bedzie slychac z pasma.
Podaj prosze czy masz sygnal w.cz na nodze 20 MC3362 oraz czy masz mozliwosc przestrajania BFO, powinno to byc slychac ...po zmianie wysokosci nawet szumu w glosniku lub sluchawkach.
Nawet przy kiepskim doborze kwarcow do filtru , praktycznie czesc RX powinna zapracowac. Gdzies jest skopane od wejscia antenowego do MC3362.
Troche trudno tak na odleglosc cos powiedziec....
Zagladnij http://www.sp5ddj.pl/Modyfikacje%20dla%2...%2080m.pdf

P.S. Gdziesz na drugim komp. odkopalem zdjecia pcb RX jeszcze w fazie "na stole" ...mozesz popatrzec ,nie sugeruj sie rdzeniami i iloscia zwojow poniewaz jest to wersja na 40m.
(04-11-2010 2:04)SQ6OXK napisał(a):  To mało popularne pasmo mój stary Kenwood umożliwia tylko nasłuch na 10MHz.

Czy możesz się podzielić z nami co zmieniłeś aby uzyskać 30m, może ktoś będzie chciał taką wersję wykonać.

Witam Paweł.
Oczywiscie trzeba zmienic p.cz , obwody wejsciowe RX/TX , rozbalansowywac dla CW( bo tylko CW jest na 30m) modulator tak aby leciala nosna w takt kluczowania+ dorobic dodatkowy klucz na tranzystorze po SA612(modulatorTX) , oraz ew. dorobic rit-a oraz uklad BK. Mozna zrobic to troche inaczej bardziej skomplikowanie dodajac dodatkowy generator na drugi SA612 albo to juz bardziej komplikuje uklad. To tak pokrótce.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2010 21:27 przez SP8RHP.)
04-11-2010 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #25
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Tak się zastanawiam Robercie, że jednak lepiej wykorzystać chyba Aqariusa, na te 30m z racji, że jest już przygotowany na telegrafie, ma prostszy nadajnik, układ do podtrzymywania nadawania i oczywiście jest na jednej płytce. Chociaż pracy jest podobnie, bo filtry i ewentualnie p. cz. trzeba dopasować.

Co do "psucia" zrównoważenia pierwszego mieszacza (a właściwie wzmacniacza różnicowego na jego wejściu), aby wytwarzać nośna, sadziłem że wystarczy tylko poprzez klucz telegraficzny zwierać do masy nogę 1 (lub 2 bo nie pamiętam, musiałbym zerknąć do karty).

Taki mam przynajmniej zamiar zrobić we własnych Taurus-ach

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2010 14:14 przez SQ6OXK.)
05-11-2010 13:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #26
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(05-11-2010 13:45)SQ6OXK napisał(a):  Tak się zastanawiam Robercie, że jednak lepiej wykorzystać chyba Aqariusa, na te 30m z racji, że jest już przygotowany na telegrafie, ma prostszy nadajnik, układ do podtrzymywania nadawania i oczywiście jest na jednej płytce. Chociaż pracy jest podobnie, bo filtry i ewentualnie p. cz. trzeba dopasować.

Co do "psucia" zrównoważenia pierwszego mieszacza (a właściwie wzmacniacza różnicowego na jego wejściu), aby wytwarzać nośna, sadziłem że wystarczy tylko poprzez klucz telegraficzny zwierać do masy nogę 1 (lub 2 bo nie pamiętam, musiałbym zerknąć do karty).

Taki mam przynajmniej zamiar zrobić we własnych Taurus-ach

Czesc Pawel...
Tak mozna wykozystac kazda pcb TRX-a ktora przewidziana jest pod CW.
Moim zdaniem zamiast Aquariusa lepiej zainteresowac sie Libra Smile))).
Co do podlaczenia klucza..zly pomysl , poniewaz niedosc ze bedzie to to wrazliwe na wszystko co bedzie lazlo po kablu od manipulatora a po drugie beda na sygnale paskudne kliksy. Lepiej przelaczac przy pomocy albo tranzystora albo przekaznika..Sprawdzilem to juz w latach 80-90 w konstrukcji mojego radia na 2m CW/SSB....
Pozdrawiam de Robert .
05-11-2010 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #27
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Czyli sam pomysł, zwierania nóżki do masy, jest oki, tyle że robić to pośrednio?

--= SWL SP6-01-396 =--
05-11-2010 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #28
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(05-11-2010 21:02)SQ6OXK napisał(a):  Czyli sam pomysł, zwierania nóżki do masy, jest oki, tyle że robić to pośrednio?
Tak Pawel , to jest najszybszy sposob jezeli masz juz TRX-a SSB...Tyle ze nie zwierasz nogi na mase ale musisz podac tam napiecie ustalone na probach bo wtedy musisz zgrac F nadawanie /odbior+RIT tez przelaczany RX/TX.Znajde moj schemat na innym kompie to wrzuce tutaj. Ja podpialem w radiu na 2m wycinek z Cataliny -> BK i pracowalem na tym duzoooo.Radio stoi i nadal nadaje sie do pracy pomimo posiadania sprzetu fabrycznego Smile))) .
06-11-2010 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #29
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Mam jedno małe pytanie. Cewka L4 na płytce nadajnika w wersji na pasmo 20m ma być faktycznie nawinięta drutem 0,4mm - jak napisano w instrukcji? Pytam, bo te 41 zwojów nie chce mi się zmieścić na toroidzie. Rdzeń - jak mi się wydaje - jest dobry. Zamawiałem je razem, podając w zamówieniu numery z instrukcji montażu. Cewki na nich nawinięte pracują w porządku w RX.

BTW czy mogę zastosować taki (mniejszy) dławik 15uH do filtrowania zasilania drivera? Niestety nie mam większego o tej wartości pod ręką. Najbliższy to 18uH.

Mogę użyć 1N4007 zamiast 1N4004?


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2010 10:56 przez ATLANTIS.)
11-11-2010 0:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #30
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(11-11-2010 0:08)Atlantis napisał(a):  Mam jedno małe pytanie. Cewka L4 na płytce nadajnika w wersji na pasmo 20m ma być faktycznie nawinięta drutem 0,4mm - jak napisano w instrukcji? Pytam, bo te 41 zwojów nie chce mi się zmieścić na toroidzie. Rdzeń - jak mi się wydaje - jest dobry. Zamawiałem je razem, podając w zamówieniu numery z instrukcji montażu. Cewki na nich nawinięte pracują w porządku w RX.

BTW czy mogę zastosować taki (mniejszy) dławik 15uH do filtrowania zasilania drivera? Niestety nie mam większego o tej wartości pod ręką. Najbliższy to 18uH.

Mogę użyć 1N4007 zamiast 1N4004?
Witam...
Co do rdzenia i L4 , a wez na probe podstaw te 4.2uH do kalkulatora Amidon i zobaczysz co Ci wyjdzie.
Na probe mozesz wstawic i to co masz pod ręką, w obwodzie zasilania akurat te 3uH jakiejs tam duzej roli nie bedzie odgrywalo, podobnie jak przy zamianie 1N4004 na 1N4007 .


Załączone pliki
.zip  Amidon.zip (Rozmiar: 529.91 KB / Pobrań: 699)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2010 12:38 przez SP8RHP.)
11-11-2010 12:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości