Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SMA vis SMB
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
SMA vis SMB
Zaczynam się złościć podczas eksperymentów z lutowanymi koncentrykami, chcę całkowicie przejść na złącza. I tu nasuwa się pytanko SMA czy SMB?
SMA - popularne i tanie ale upierdliwe kręcenie.
SMB - drogie strasznie (może ktoś zna tanie źródło) ale fajne w łączeniu - i widzę że stosowane w wojskowej aparaturze.
Styk masowy chyba lepszy w SMB - czy się mylę?
Co koledzy na to ???

73 JERZY SQ9RFC
10-08-2012 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 995
Dołączył: 29-01-2010
Post: #2
RE: SMA vis SMB
Lepszy w SMA, robię tylko na nich
10-08-2012 15:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 02-11-2010
Post: #3
RE: SMA vis SMB
Wszystko zależy od częstotliwości dla której używamy złącza. SMA jest popularne i dobre na 2,4GHz, ale na KF na pewno wygodniejsze jest SMB i dlatego stosowane w wojskowym sprzęcie. Na Allegro dzisiaj są wystawione gniazda SMB po 4 i 5 zł . Pozdrawiam, Janusz.
10-08-2012 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 872
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: SMA vis SMB
A ja sądzę, że złącza koncentryczne w konstrukcjach amatorskich KF to przerost formy nad treścią ( no może z wyjątkiem aparatury pomiarowej). Wystarczą zwykłe szpilkowe w rastrze 2.54 mm byle porządnie zaprawione. Bez dobrego ekranowania i odsprzężenia złącze jest tylko kosztownym dodatkiem.
10-08-2012 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 760
Dołączył: 02-07-2010
Post: #5
RE: SMA vis SMB
Zgadza się - ale nawet cienki koncentryk jest trochę sztywny i gniazdo na 2 szt albo nawet 3 szt (masa-sygnał-masa) goldpin jest narażone na wygięcie. Tak robię, ale po kilku dniach eksperymentów trudno to nazwać pewnym złączem.

73 JERZY SQ9RFC
10-08-2012 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 995
Dołączył: 29-01-2010
Post: #6
RE: SMA vis SMB
Gwoli wyjaśnienia SMA u mnie tylko w aparaturze pomiarowej, w zwykłych modułach w działającym układzie -tylko lutowane kable, w eksperymentach goldpiny z jednej strony z drugiej sma (do aparatury pomiarowej), zawsze w tym wypadku męski -podczas przekładania niszczy się znacznie rzadziej niż gniazda, gniazda na płytce na której eksperymentuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2012 21:04 przez SQ4AVS.)
10-08-2012 21:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 26-05-2013
Post: #7
RE: SMA vis SMB
Jaką moc (na 50 mhz) przeniesie złącze sma?

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
22-06-2016 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 26-09-2013
Post: #8
RE: SMA vis SMB
Romek, http://i.imgur.com/jgP19AY.png (wg. megaphase.com)
22-06-2016 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 26-05-2013
Post: #9
RE: SMA vis SMB
tnx info,
na moje potrzeby wystarczy.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
22-06-2016 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 24-01-2014
Post: #10
RE: SMA vis SMB
SMA. Gniazdka występują w kilku wersjach, różnią się dielektrykiem.
W tych najtańszych lutując musisz się bardzo spieszyć Smile
problem też taki, że gniazdko dla pina włazi do środka w izolator.
Wytrzymują kilkadziesiąt połączeń.

Są wersje kątowe i proste, zarówno gniazd jak i wtyków.
Wtyki możesz sam zaciskać, ale szkoda czasu i nerwów, lepiej kupić na alledrogo gotowe kable z demontażu.

Dziwi mnie trochę ta tabelka z mocami. Wg mojej wiedzy górna granica dla SMA to 150W - w tabelce widzę 500W @ 1Ghz ?!

Nie użyłbym ich do przenoszenia mocy w połączeniach które często się rozłącza (jak gniazdo antenowe).
Typowa awaria jest taka, że pin nie styka (trzeba bardzo mocno dokręcić).

Tam używam N.
19-11-2016 1:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości