SMA vis SMB - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Warsztat Radioamatora (/forum-40.html) +--- Wątek: SMA vis SMB (/thread-1417.html) Strony: 1 2 |
SMA vis SMB - SQ9RFC - 10-08-2012 11:08 Zaczynam się złościć podczas eksperymentów z lutowanymi koncentrykami, chcę całkowicie przejść na złącza. I tu nasuwa się pytanko SMA czy SMB? SMA - popularne i tanie ale upierdliwe kręcenie. SMB - drogie strasznie (może ktoś zna tanie źródło) ale fajne w łączeniu - i widzę że stosowane w wojskowej aparaturze. Styk masowy chyba lepszy w SMB - czy się mylę? Co koledzy na to ??? RE: SMA vis SMB - SQ4AVS - 10-08-2012 15:53 Lepszy w SMA, robię tylko na nich RE: SMA vis SMB - SP5BMP - 10-08-2012 18:02 Wszystko zależy od częstotliwości dla której używamy złącza. SMA jest popularne i dobre na 2,4GHz, ale na KF na pewno wygodniejsze jest SMB i dlatego stosowane w wojskowym sprzęcie. Na Allegro dzisiaj są wystawione gniazda SMB po 4 i 5 zł . Pozdrawiam, Janusz. RE: SMA vis SMB - SP9FKP - 10-08-2012 20:39 A ja sądzę, że złącza koncentryczne w konstrukcjach amatorskich KF to przerost formy nad treścią ( no może z wyjątkiem aparatury pomiarowej). Wystarczą zwykłe szpilkowe w rastrze 2.54 mm byle porządnie zaprawione. Bez dobrego ekranowania i odsprzężenia złącze jest tylko kosztownym dodatkiem. RE: SMA vis SMB - SQ9RFC - 10-08-2012 20:57 Zgadza się - ale nawet cienki koncentryk jest trochę sztywny i gniazdo na 2 szt albo nawet 3 szt (masa-sygnał-masa) goldpin jest narażone na wygięcie. Tak robię, ale po kilku dniach eksperymentów trudno to nazwać pewnym złączem. RE: SMA vis SMB - SQ4AVS - 10-08-2012 21:03 Gwoli wyjaśnienia SMA u mnie tylko w aparaturze pomiarowej, w zwykłych modułach w działającym układzie -tylko lutowane kable, w eksperymentach goldpiny z jednej strony z drugiej sma (do aparatury pomiarowej), zawsze w tym wypadku męski -podczas przekładania niszczy się znacznie rzadziej niż gniazda, gniazda na płytce na której eksperymentuję RE: SMA vis SMB - SP3F - 22-06-2016 14:23 Jaką moc (na 50 mhz) przeniesie złącze sma? RE: SMA vis SMB - SQ3SWF - 22-06-2016 16:40 Romek, http://i.imgur.com/jgP19AY.png (wg. megaphase.com) RE: SMA vis SMB - SP3F - 22-06-2016 18:29 tnx info, na moje potrzeby wystarczy. RE: SMA vis SMB - SQ6QV - 19-11-2016 1:32 SMA. Gniazdka występują w kilku wersjach, różnią się dielektrykiem. W tych najtańszych lutując musisz się bardzo spieszyć problem też taki, że gniazdko dla pina włazi do środka w izolator. Wytrzymują kilkadziesiąt połączeń. Są wersje kątowe i proste, zarówno gniazd jak i wtyków. Wtyki możesz sam zaciskać, ale szkoda czasu i nerwów, lepiej kupić na alledrogo gotowe kable z demontażu. Dziwi mnie trochę ta tabelka z mocami. Wg mojej wiedzy górna granica dla SMA to 150W - w tabelce widzę 500W @ 1Ghz ?! Nie użyłbym ich do przenoszenia mocy w połączeniach które często się rozłącza (jak gniazdo antenowe). Typowa awaria jest taka, że pin nie styka (trzeba bardzo mocno dokręcić). Tam używam N. |