Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik 0-H-2
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 05-04-2011
Post: #1
Odbiornik 0-H-2
Cześć,
czy któryś z Kolegów wykonał kiedykolwiek taki odbiornik. Jeżeli tak to proszę o jakieś info. Nastoletni kuzyn chce zbudować jakiś prosty odbiornik i może ma sens aby wykonał taki, który jest możliwie prosty.
Opis w załączniku lub linku: http://www.radiokf.republika.pl/index.html oraz w innej wersji z dawnego MT.
Pozdrawiam!
Tomek
SQ9JXT


Załączone pliki
.pdf  0-H-2m.pdf (Rozmiar: 2.74 MB / Pobrań: 3502)
.pdf  0H2_Odbiornik_nasluchowy.pdf (Rozmiar: 1.45 MB / Pobrań: 1992)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2011 16:03 przez SQ9JXT.)
15-11-2011 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 13-11-2009
Post: #2
RE: Odbiornik 0-H-2
Witaj
Kiedyś robiłem i pracował poprawnie. Wykorzystywałem też fragmenty układu (generator VFO nz UL1202 i przedwzmacniacz m.cz. na połówce UL1321) w innych konstrukcjach. Ten ostatni to rewelacja-bardzo mało szumi !, to doskonały układ,chyba niesłusznie zapomniany tylko wtedy nie należy stosować kondensatorów elektrolitycznych. Mogą być problemy z dostępnością użytych tam układów scalonych-są to produkty CEMI z czasów PRL. Ale wielu Kolegów ma jeszcze na pewno zapasy Smile.

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
19-11-2011 20:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #3
RE: Odbiornik 0-H-2
hej,

to VFO na UL1202 może być zastąpione dowolnym innym VFO na trazystorach - nie ma sensu szukac i przepłacać za UL1202.
Moje vfo na tym ukladzie pływało - aczkolwiek wtedy jeszcze nie wiedzialem jak stabilizowac vfo...
Calego ukladu radia nie wykonałem - nie mogę nic powiedziec na ten temat.

w AVT jest kilka prostych odbiorników - zobacz czy nie będą prostsze w budowie.
Zrobilem jeden miniodbiornik na jakims TDA - dzialał całkiem dobrze, działałby lepiej ale wtedy nie miałem anteny zewnętrznej ...

73! Artur sp2qca
20-11-2011 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RNU Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 14-05-2011
Post: #4
RE: Odbiornik 0-H-2
Witam !

Miałem kiedyś ten odbiornik.Na dipolu 2x19,5 m pracował bardzo dobrze. Zrobiłem na nim mnóstwo nasłuchów.Polecam i życzę powodzenia przy budowie

73!
Jacek SP3RRNU
20-01-2013 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6-01-407 Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 05-01-2013
Post: #5
RE: Odbiornik 0-H-2
A ja polecę inny nowszy odbiornik ale równie prosty ale o lepszych parametrach Homodyna wg. SP9MRN.
Sam z niego korzystałem i mogę go z powodzeniem polecić
Pozdrawiam
02-03-2013 2:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 05-04-2011
Post: #6
RE: Odbiornik 0-H-2
(02-03-2013 2:27)SP6-01-407 napisał(a):  A ja polecę inny nowszy odbiornik ale równie prosty ale o lepszych parametrach Homodyna wg. SP9MRN.

Masz na myśli to?
http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Co...age&pid=33

Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam!
04-03-2013 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6-01-407 Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 05-01-2013
Post: #7
RE: Odbiornik 0-H-2
Tak dokładnie ten odbiornik.
07-03-2013 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości