(08-03-2011 15:37)frycz napisał(a): Mam germaniaki , kilka ale mam... Mam też książeczkę.
Koledzy, czy jest w tej książce odbiorniczek który byście wskazali palcem i powiedzieli TO TEN!! Coś na jednym, dwu, trzech ranzystorach, co Was zachwyciło Jest coś takiego?
Sam chętnie rzuciłbym na coś takiego okiem. Tranzystorów germanowych zachowało się u mnie całkiem sporo (głównie radzieckie, choć nie tylko - TG także jest trochę) i mógłbym je wykorzystać w jakimś projekcie w stylu retro.
Tylko te transformatory m.cz. we wzmacniaczach głośnikowych mnie trochę przerażają...
Cytat:Jeszcze jedno, powiedz czy to radio oczywiście z jakimś solidnym wzmacniaczem UL 1498 da się używać tego na codzień? W sensie czy zbliżanie ręki go nie przestraja?
Testowałem go z UL1496 oraz LM386. Wspominałem na początku, że wzmacniacz się wzbudzał, ale powód jeśli dobrze pamiętam był prozaiczny - złe filtrowanie zasilania. Udało mi się go wyeliminować. Jak radio działa? Raczej stabilnie, stroi się je wygodnie. Zastosowanie diody pojemnościowej wyeliminowało problem z wpływem ręki w pobliżu kondensatora zmiennego. Nie zauważyłem odstrajania.
W warunkach miejskich pewnie będzie spisywało się lepiej niż u mnie, 30 km od Krakowa słychać tylko najsilniejsze stacje. To w końcu superrekacyjniak, ale chyba najlepszy z tych, które zbudowałem. Będę musiał jeszcze spróbować tej hybrydy na lampie paluszkowej, scalonej przetwornicy napięcia i UL1496.
Jeśli zaś chodzi o miniaturowy odbiornik AM z MT to u mnie wygląda on następująco. Jak widać trzymałem się oryginalnego projektu płytki, chociaż przy współczesnych elementach dałoby się ją jeszcze trochę zmniejszyć. Pręt ferrytowy ma około 5cm długości i w zupełności wystarczy - w okolicy Krakowa mam naprawdę silny sygnał z Solca Kujawskiego. Niestety papierowa podkładka na której nawijałem uzwojenia zbyt ciasno przylgnęła do rdzenia, przez co niemożliwe było jej przesuwanie. Nie chciało mi się robić tego wszystkiego jeszcze raz, więc w celu dokładnego dostrojenia się do 225kHz zastosowałem trymer. Radio nie ma żadnych przełączników ani pokręteł na obudowie. Wewnątrz wtyczki jack znajduje się zwora przez którą podawane jest zasilanie.