SQ5DTL
Grzegorz
Liczba postów: 90
|
RE: Oscyloskop cyfrowy 100MHz, co kupić?
Dodam jeszcze coś od siebie. Temat cały czas śledzę, to nie jest tak ,że zamówiłem oscyloskop i po temacie, bardzo mnie interesują poruszane tutaj zagadnienia.
Co do "cyfry", uparłem się na nią nie dla własnego widzimisię lub dlatego ponieważ napaliłem się na kolorowy wyświetlacz, zdecydowałem się na podjęcie takiego a nie innego zakupu ze względu na cenę, wagę i rozmiary.
Moje "biurko warsztatowe" nie jest wstanie przyjąć analoga ba są takie sytuacje gdzie po rozłożeniu narzędzi, zasilacza laboratoryjnego i stacji lutowniczej zastanawiam się gdzie umieścić multimetr.
Wspominałem również ,że w pracy chciałbym mieć identyczny oscyloskop, nie wyobrażam sobie wożenia oscyloskopu analogowego na stoliku pomiędzy maszynami. Czasami tylko po to żeby zobaczyć czy coś wychodzi z enkodera czy nie, zrobić zrzut i zapisać całość na pendrivea (bez żadnej analizy).
Prawdę mówiąc to już jest sprawa poboczna, praca jest pracą a wyposażenie warsztatowe w domu to wyposażenie warsztatowe w domu. Napisałem to tylko dla przykładu.
Nigdy nie miałem styczności z oscyloskopem cyfrowym. W technikum analog, na studiach analog. Czy czegoś się nauczyłem w tamtym okresie? Tak, rysowania przebiegu sygnału na papierze milimetrowym.
Do tematu oscyloskopu cyfrowego podchodzę głównie tak, lepiej mieć taki oscyloskop niż nie mieć żadnego.
|
|
10-01-2021 4:17 |
|