(17-06-2020 11:51)SQ9RFC napisał(a): Narysuj ten zrobiony przez Ciebie mostek na EY88. Taki dokładny wykonawczy.
Oooo to był bardzo odkrywczy uklad, bo malem wtedy cos ponad 20 lat i nigdy wcześniej nie widzialem mostka Graetza na lampach.
Zwyczajnie 4 lampy podłączyłem jak diody (to zresztą były diody tyle że wysokonapięciowe) Nie pamiętam czy żarzenie mialy w jakis specjalny sposób odizolowane, ale nie wydaje mi się. Pamiętam tylko że drut jakim było połączone żarzenie wszystkich czterech lamp był gruby i z grubą izoalacją, a uzwojenie żarzenia było wykorzystywane tylko do tych czterech lamp i nigdzie nie było dołączone do masy. Może to były nawet dwa odrębne uzwojenia na transformatorze niewykluczone że nawiniętym przeze mnie więc izolacja miedzy uzwojeniami była wyjątkowo gruba i na pewno wytrzymałaby parę kV.
Do dziś pamiętam jak pracowicie nawierciłem wiertarką w stalowej blasze chassis zasilacza otwory na obwodzie przyszłych otworów pod podstawki (a pot lał mi się czoła bo była to oczywiście wiertarka ręczna, a blacha była gruba), jak je potem w piwnicy pracowicie piłowalem pilikiem żeby stały się okragłe (i znowu pot sie lał z czola) i jak potem z dumą zamontowalem tam podstawki novalowe chyba nawet ceramiczne.
Zasilacz ten był sporych rozmiarów, niewysoki (jakieś 14-15cm) ale za to o dużej powierzchni chasis (jakieś 40 x 40 cm a byc może nawet 2-3 cm wiecej - kwadratowy). Ma plycie czołowej miał trzy wyłaczniki równomiernie rozmieszone na dole na nad nimi trzy kontroliki tablicowe - duże (oczywiscie róznokolorowe) i obok każdej kontrolki gniazdo bezpiecznikowe)
O ile pamiętam zasilacz ten nigdy nie uległ żadnej awarii, pierwszy wyłącznik włączał napięcia żarzenia, drugi wszystkie inne napięcia dodatnie i ujemnie, a trzeci wysokie napięcie prostowane właśnie na tych czterech diodach EY88.
Kawal historii się zrobiło. Musiałem użyć lamp bo prostowniczych, bo diod krzemowych wysokonapięciowych wtedy nie było, a nawet jak były, to były 3 razy droższe od lamp.
(16-06-2020 23:48)SQ6IYY napisał(a): Tak narysować: Mostek Graetza na lampa lub lampie proszę
Jest dział ABC Radioamatora chętnie coś nowego się nauczę
Lepiej. Wstawiam oryginalny narysowany przez mnie ponad 40 lat temu schemat.