Witam!
Zgadza się Mac, pisałem o tym też, że źródłem zegara może być zewnętrzny generator ale myślałem, że znasz jeszcze inny sposób na konfigurację tego układu.
Jak widać, sygnał zewnętrzny może działać w dość szerokim zakresie, poza tym można go dodatkowo zmniejszyć konfigurując dodatkowy podzielnik.
Jestem na ukończeniu oprogramowania tego generatora dla zastosowania w urządzeniu z podwójną przemianą co opisuję
w tym wątku.
Tam też pojawi się wkrótce wersja oprogramowania na procesor Mega328, a może nawet uda mi się wszystko pomieścić w Mega168 :-)?
Na razie zrobiłem prosty test mieszania sygnałów z dwóch wyjść których różnica częstotliwości znajduje się w paśmie akustycznym. Mieszacz to dwie diody BAT42 połączone przeciwsobnie a detektor to słuchawki od smartfona. Oczywiście na wyjściu mam sygnał akustyczny i 'na oko' wynik mieszania jest zbliżony przy mieszaniu na 1MHz jak i na 100MHz co napawa optymizmem co do sygnału z SI5351 dla wysokich częstotliwości.
Przy tej okazji ze smutkiem stwierdziłem, że moje uszy, jako detektor akustyczny, mają częstotliwość graniczną mniej więcej w okolicach 10.5kHz a jeszcze niedawno mogłem wieczorem pogadać z nietoperzami :-(
L.J.