.
Ja mam kilka fabrycznych transceiverów, ale lubię czasem podłubać nieco.
Może nie tak, aby coś robić od zera, a raczej coś poskładać z klocków.
Tak robiłem Pilgrima i teraz tego uBitX.
Przyszły właśnie 1% kondensatorki i złożyłem ponownie filtr CW na Breadboardzie.
Jest bardzo ostry przy wierzchołku i przydało by się, aby dla emisji CW skok przestrajania był dokładniejszy niż 50Hz. Niektóre stacje nie wchodzą w szczyt filtru.
Już wiem jak kompilować kod. Kilka lat siedzę w Arduino i nie wiedziałem, że wystarczy wszystko wrzucić do jednego katalogu i nie są niezbędne dyrektywy #Include, a linker ro pozbiera do kupy.
Studiuję ten kod i spróbuję wrzucić emisję CW do menu obok LSB i USB i od razu przełączenie na filtr CW i zmiana skoku syntezy na 10Hz i możliwość ręcznego sterowania PTT, bo BK w tym radiu się nie nadaje
.
Ale to plany. Kod jest niby prosty, ale przyjęte założenia wymagają zmian fundamentalnych.
Narazie bazuję na w4ersji z wyświetlaczem alfanumerycznym, choć jest gotowe efektowne ulepszenie na graficzny kolorowy ekran dotykowy.
Ten uBitX to dobre rozwiązanie dla kogoś komu trudno uzbierać 1500 - 2000.- PLN na używane radio, czy wiecej na nowe.
W granicach 500.- no może 600.- PLN z zasilaczem, głośnikiem i niezbędnymi ulepszeniami plus parę ruchów wiertarką i laubzegą i trochę zabawy z kalibracją i ustawieniem BFO i mamy zupełnie nieźle działające i wygolądające radio wielopasmowe >= QRP.
No i dobra podstawa do tego aby coś podłubać ulepszyć sprzętowo i programowo.
Zrobiłem na nim już kilkadziesiąt QSO na różnych pasmach. Anteny Fun Dipole w układzie V i GP7DX. Bez skrzynki antenowej. Zupełnie fajnie się robi na nim łączności.