SP9LVZ
Piotr
Liczba postów: 728
|
RE: Jaki trx dla ludu
Jeśli mogę wtrącić bardzo subiektywne zdane na temat tego wątku, bez mówienia jakiego trx oczekuje "lud". Nie wiem czego oczekuje "lud", bo o to trzeba by było zapytać ten "lud". Każde obecne opracowanie hm trx jest tylko pomysłem "autora" mniej lub więcej przypominającym dostępne wcześniej publikacje lub wykorzystujące gotowe moduły. Obecnie jest dostępnych w internecie i w prasie krótkofalarskiej tyle różnych urządzeń, że dla każdego coś się znajdzie. I znajduje. Popatrzmy po półkach ile już konstrukcji wykonaliśmy. Jesteśmy na różnych poziomach doświadczenia i wiedzy jako osoby montujące trasnsceiverki. Jedni montują bardzo skomplikowane, inni bardzo proste. Dla mnie ważne jest samo konstruowanie i efekt jaki osiągam. Nie koniecznie po to, by na zmontowanym trx robić później łączności przez resztę życia. Wiele moich projektów kończy się na opracowanych, wykonanych i uruchomionych płytkach - modułach. Przeszedłem większość "współczesnych" konstrukcji i doszedłem do wniosku, że najciekawiej jest samemu opracowywać ostateczne konfiguracje trx (nie koniecznie tworzenie schematu trx od podstaw), wykorzystując często opracowane, zmodyfikowane i sprawdzone już wcześniej poszczególne bloki TRX. Można wtedy skonstruować transceiver jakiego się samemu oczekuje. A każdy miewa różne poziomy oczekiwań. To daje większą przyjemność, niż powielanie gotowego w całości opracowania wg. "instrukcji montażu". Jest to forma odpoczynku i relaksu, a także ciągłe zdobywanie nowej wiedzy.
http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2018 18:57 przez SP9LVZ.)
|
|
16-10-2018 18:57 |
|