Tak wygląda YAVNA 1.0 po złożeniu - wszystko działa:
Jak widać, stabilizatory napięcia 5V musiałem nieco wygiąć, bo cała płytka musiała być uniesiona na dystansach, aby złącza SMA były na środku przedniego panelu.
Całość jeszcze zasilana z zasilacza...
Widoczne też przewody pomiarowe SMA (ok. 15cm), których zamierzam używać do pomiarów.
A tak wygląda YAVNA 1.0 z zaekranowaną głowicą AD8302:
A tak mierzyłem rezonator kwarcowy 16MHz:
A taki był wynik pomiarów:
Jak widać poniżej, ten rezonator bardzo ładnie pokazuje rezonanse harmoniczne nawet na 48MHz w ogólnym widoku od 50kHz do 53MHz:
Walczę dalej...
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
A to już YAVNA z zaekranowaną głowicą detektorów:
Tak wygląda pomiar "na porcie" rezystora 300R (a więc SWR=6) po kalibracji:
oraz pomiar "na porcie" rezystora 4R7 (czyli SWR=~10,6)
No a teraz kiedy podłączę ten 15cm kabel pomiarowy, to pomiar tego rezystora 300R wygląda tak:
Czyli widać, że pięknie trzyma wartości nawet dla dużych częstotliwości.
Trochę gorzej z rezystorem 4R7:
Widać, że dla częstotliwości >30MHz już pomiar nieco odjeżdża...
Wniosek jest taki, że pomiar S11 (czyli wszelkiego rodzaju pomiary odbiciowe 1-portowe: anteny, niedopasowanie wejścia filtra itp.), gdy zależy nam na dokładności pomiaru, najlepiej mimo wszystko wykonywać "na porcie", czyli podpinając DUT do urządzenia.
W przypadku użycia kabelków pomiarowych, większe błędy S11 pojawiają się dla częstotliwości >30MHz i przy dużych SWR badanego DUT.
A na koniec jeszcze taka ciekawostka - nigdy bym nie przypuszczał, że ten mierzony przeze mnie (pokazany poprzednio na zdjęciu) kwarc 16MHz ma aż tyle rezonansów w okolicach overtonowej 3-ciej harmonicznej:
Fajnie to się ogląda, kiedy można sobie dowolnie zoom ustawić na skali pionowej i poziomej, a do tego dużą liczbę punktów
Pod względem sprzętowym z YAVNA 1.0 już chyba nie da się więcej wycisnąć. Pozostaje włożyć ją do obudowy, dać z tyłu jakieś gniazdko dla zasilacza i przełącznik 3-pozycyjny (zasilacz/off/bateria), a potem to już ewentualnie dorobić jakieś bajery w oprogramowaniu.
No i to rozpoznawanie znaku reaktancji nie jest jeszcze zbyt dobre (dlatego dałem opcję w programie, że można to wyłączyć/włączyć na żądanie
, więc pewnie jeszcze trochę się pobawię programem z podpiętym LC na porcie.
Jedzie do mnie AD9951, więc być może powstanie YAVNA 2.0 z pasmem 2m...
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO