(23-06-2010 13:52)sq6ade napisał(a): [...] mam zamiar upakować Taurusa na 80m. 4 pozycje wystarczy do czytelnego odczytu F? [...]
Niektórzy uważają, że urządzeń QRP typu Aquarius/Taurus czy Bartek/Antek w ogóle nie ma potrzeby wyposażać w skalę częstotliwości...
W prostym mierniku, który kiedyś zrobiłem, a chciałem zastosować do Aquariusa (CW/80m) były tylko 4 cyfry - w zupełności wystarczyły! W końcu nie chodzi o jakieś super dokładny pomiar, a raczej o orientację, gdzie znajdujemy się na paśmie. Poniżej schemat tego mierniczka (widać, że najpierw chciałem robić 5 cyfr
), kod programu - binarne i hex, zaś dla ciekawych: źródło w C. Program był kompilowany bezpłatnym, łatwo dostępnym kompilatorem SDCC.
Kilka uwag:
1. Na schemacie nie umieszczono poprawki: sygnał do procesora jest podawany z wyprowadzenia 11 (podział przez 32) a nie z 6, jak na schemacie.
2. Znane kiepskie właściwości pomiarowe procesorów AVR (w ATmega nic się nie poprawiło!) wymuszają użycie preskalera - tutaj zastosowałem układ 74HCT393, który w 14-wyprowadzeniowej obudowie zawiera dwa liczniki 16-bitowe. Taki po prostu był w szufladzie - jest też wersja 74390, gdzie są dwa dzielniki przez 10.
3. Program jest oczywiście najprostszy jak to możliwe - biorąc pod uwagę, że całość powstała w jeden weekend i to razem z układem elektronicznym - zob. foto
4. Plik asm jest odpowiednikiem hex - tylko dla ilustracji jakości kompilacji SDCC.
5. Do pomiarów częstotliwości znacznie lepiej nadają się jednak procesory Microchip'a, które pozwalają na bezpośredni pomiar sygnałów do 50 MHz - trzeba tylko zapewnić odpowiednią translację poziomów. Dlatego mój Aquarius został wtedy ostatecznie wyposażony w FK2007