Skale częstotliwości - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Inne urządzenia HM (/forum-2.html) +--- Wątek: Skale częstotliwości (/thread-379.html) |
Skale częstotliwości - TG50 - 29-04-2010 1:19 Mam pytanie do Kolegów jakie skale częstotliwości polecacie do prostych urządzeń QRP typu Antek, Taurus, Libra. Myślałem o jakimś rozwiązaniu na wyświetlaczu LCD. Będę wdzięczny za praktyczne rady. RE: Skale czestotliwości - SP9MRN - 29-04-2010 1:28 (29-04-2010 1:19)TG50 napisał(a): Mam pytanie do Kolegów jakie skale częstotliwości polecacie do prostych urządzeń QRP typu Antek, Taurus, Libra. Myślałem o jakimś rozwiązaniu na wyświetlaczu LCD. Będę wdzięczny za praktyczne rady. Pozczekaj na nowy patent, który się pojawi na zlocie QRP. z opisu wynika, że warto :-) A na dzisiaj to polecam minikit DYLa (mam), FK Waldka (z opisu i opinii kolegów), OM3cph(mam - trochę sieje, trzeba dobrze buforować). więcej pomysłów brak. Ale dopnę się do pytania - najmniejszy kit z najmniejszym wyświetlaczem???? MAc mrn RE: Skale czestotliwości - HM_DIPOL - 29-04-2010 10:33 Cytat:SP9MRN napisał: Kto jest autorem tego nowego opracowania i gdzie szukać opisu aby poznać jego funkcje. Aktualnie stosuję prostą skalę ze strony SP3OTS. RE: Skale czestotliwości - SP9MRN - 29-04-2010 10:44 (29-04-2010 10:33)dipol napisał(a): Kto jest autorem tego nowego opracowania i gdzie szukać opisu aby poznać jego funkcje. Aktualnie stosuję prostą skalę ze strony SP3OTS. Wiem, ale nie powiem. :-) nie mam tzw upoważnienia. Ale może autor się sam odezwie. 73 MAc mrn RE: Skale częstotliwości - HM_DIPOL - 30-04-2010 10:44 Szkoda, bo do Warsztatów QRP szmat czasu a taki układ przydałby się przed wakacjami. Mam dwa typy: FK2007 - skala i kluczem z możliwością obsługi innych pomiarów Skala z funkcjami komputera QRP Jeśli projekty są wykonywane w ramach PUK to niestety będziemy musieli czekać do jesieni. RE: Skale częstotliwości - SP5FCS - 02-05-2010 1:09 Moja nowa skala a raczej "komputer pokładowy QRP" nie jest przewidziana na konkurs PUK dlatego mogę bez problemu publikować wszelkie informacje. Osobiście jestem zwolennikiem projektów od początku otwartych z możliwością szerokiej dyskusji na etapie powstawania urządzenia dlatego będę wdzięczny za wszelkie propozycje i uwagi. Pomysł na to urządzenie powstał podczas budowy TRX wg F6BQU. Zastosowanie mikroprocesora oraz wyświetlacza LCD w typowej skali pozwala na łatwą rozbudowę o dodatkowe funkcje przydatne w eksploatacji urządzenia. Tak powstał mini komputerek pokładowy, który mierzy i wyświetla kilka najistotniejszych parametrów TRX-a QRP (częstotliwość, napięcie zasilania, S_metr, moc, SWR). Sterownik posiada również możliwość ustawienia kilku parametrów i konfigurację urządzenia. Konstrukcja urządzenia jest bardzo prosta, druk jednostronny, procesor ATmega8 w podstawce, elementy przewlekane, klawiatura z pojedynczych klawiszy. Schemat oraz płytka drukowana powstały w KiCadzie. Aktualnie trwa testowanie oprogramowania. Program sterujący w postaci HEX opublikuję na forum. Na początek widok płytki prototypowej, zdjęcie od strony LCD oraz elementów. RE: Skale częstotliwości - UR5WHK - 02-05-2010 12:15 Moja skala - polecam!! Najprostsha ze wsystkich wiadomych mnie... RE: Skale częstotliwości - SP2JQR - 02-05-2010 13:19 Ciekaw jestem ile prądu pobierają poszczególne skale - to jest przy pracy QRP z akumulatora bardzo ważne. Warto pomierzyć i podać tu przy okazji. Dobra skala powinna mieć trzy przełączane pośrednie częstotliwości: dla LSB, USB i CW oraz jednocześnie możliwość dodawania i odejmowania pośredniej. Jeszcze lepszym rozwiązaniem zamiast przełączania pośrednich jest dodatkowy pomiar częstotliwości generatora BFO. W przypadku podwójnej przemiany w TRXie szczytem osiągnięcia byłaby możliwość pomiaru wszystkich trzech heterodyn i dowolnej konfiguracji sumowania wyniku. Swego czasu gdy nie było jeszcze DDSów używałem takich skal, jedna z nich miała dorobiony system głosowego informowania o częstotliwości i była przeznaczona dla osoby niewidomej. Henryk SP2JQR pzdr RE: Skale częstotliwości - 3Z6AEF - 06-05-2010 9:23 (30-04-2010 10:44)dipol napisał(a): [...]Mam dwa typy:Ten projekt ma już kilka lat, ale ciągle jest wykonywany przez Kolegów Ciągle też czeka na uzupełnienie o pomiar SWR i mocy wyjściowej, ale - niestety! - jest na jednej z dalszych pozycji mojej listy To-Do... Jeśli któryś z Kolegów programujący w języku C chciałby go przejąć, to chętnie przekażę źródła programu (dosyć dobrze skomentowane - zresztą program jest krótki - co prawda kompilowany w BoostC, ale są dostępne źródła procedur systemowych, których użyłem - więc łatwo da się to dostosować do dowolnego kompilatora). [attachment=1170] RE: Skale częstotliwości - SQ6ADE - 23-06-2010 13:52 Witam wszystkich dłubaczy - mój debiut tutaj Zastanawiam się nad wykonaniem skali na ultramałym wyświetlaczu dot-matrix DLO1414 - chciałbym go zmieścić w okienku po wyświetlaczu - w obudowie po CB do którego mam zamiar upakować Taurusa na 80m. 4 pozycje wystarczy do czytelnego odczytu F.? Pytanie do praktyków kręcących gałą na 80m |