Witam serdecznie,
Przedstawiam moje wykonanie enkodera magnetycznego w oparciu o układ AS5035. Załączam projekt wykonany w KICADzie, poglądowe zdjęcia i schemat+prasowankę w pdf'ach. Wzorowałem się na rozwiązaniu
Romana SP5AQT. Być może taka ilość kondensatorów nie jest konieczna, ale wolałem dmuchać na zimne
. Wyprowadziłem także dodatkowe pola, które mogłyby służyć do detekcji przesunięcia magnesu (działanie jak przycisk) ale nie wyprowadziłem ich w końcu na zewnątrz obudowy enkodera. Jako bazę mechaniczną również wykorzystałem potencjometr. Jest on trochę większy od potencjometru Romana, ale zaletą jego jest prostota wykonania - wystarczy odgiąć kilka blaszek, odkręcić śrubki i wszystko pasuje. Jedynie większą pracą było wyfrezowanie otworu na złącze szpilkowe. Co do płytek, to posiadałem akurat takie koliste i pasujące! kawałki laminatu. Magnesik dodatkowo posmarowałem butaprenem, chociaż od początku przylegał do zakończenia osi potencjometru. Płytkę także przykleiłem butaprenem do zdejmowanej ścianki.
Układ działa od razu po podłączeniu zasilania - ale jeśli magnes nie jest umieszczony nad halotronami znajdującymi się wewnątrz układu scalonego to na wyjściach otrzymujemy przypadkowe impulsy.