Postanowiłem też przystąpić do grupy użytkowników syntezy wg 4Z5KY. Wersja ta jest mało pracochłonna, w zasadzie można ją wykonać od zera, to jest od wykonania płytki do pełnego uruchomienia w jedno dłuższe popołudnie (przechodzące w wieczór). Synteza pod względem funkcji jest bardzo prosta, ale umożliwia przystosowanie do pracy w TRX zarówno do przemiany oraz do homodyny z mieszaczami cyfrowymi. Na przykład w stosunku do wersji PA0KLT, umożliwia precyzyjne zdefiniowanie częstotliwości pilotów dla CW, LSB i USB (w wersji PA0KLT dla SSB jest tylko +/- 3 KHz). Moja wersja bazuje na Si570 CMOS i chcę ją przystosować do DC01, tak więc trochę zmodyfikowałem wyjście Si570.
Jednak, po moich doświadczenaich z kolejnymi syntezami 4Z5KY, Oleg9, PA0KLT, DJ4LAJ/SP3SWJ, to z wielkim zainteresowaniem spoglądam na prace Adama SP5FCS. Już obecna wersja jest bardzo ciekawa, o klasę bardziej przydatna do naszych celów.
73 Bogdan, SP3IQ.
Po zapoznaniu się z tą syntezą, dla mnie podstawową wadą syntezy 4Z5KY jest brak drugiego VFO. Ustalanie częstotliwości pracy TRX-a jest w ramach tylko jednego VFO ! Tak więc praca z ekspedycją DX-ową (typowa praca split) jest niemożliwa. Teoretycznie można skorzystać z RIT (nie ma XIT) ale to jest raczej ekwilibrystyka do jednego QSO. Technika pracy taka: wołam DX-a na stałym QRG, kręcąc RIT-em obserwuję DX-a.