SP3RAF
Robert
Liczba postów: 111
|
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam Kolegów,
dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zniechęcam się szybko, tylko nie zawsze mam czas na dokładniejsze próby, a swoje wrażenia jedynie opisałem na gorąco. Gdybym się szybko zniechęcał, to pewnie nic bym w życiu nie osiągnął ;-) Syntezy jeszcze absolutnie nie przekreślam. Dalsze prace przewiduję kontynuować w poniedziałek, a wnioskami się z Wami podzielę. Kondensatory użyłem takie jakie miałem pod ręką. Za radą Zdzisława, pewnie zmienię je na takie o małym ESR - mam o tym trochę pojęcia. Zdjęcia dodałem właśnie po to, aby każdy mógł zobaczyć z czego poskładałem mój układ. Poziom i kształt sygnału jest ważny i o tym doskonale wiem. W razie potrzeby zrobię odpowiedni former. Póki co, podłączyłem się "na żywca" i sprawdziłem czy mieszacz w ogóle zaskoczy. 0,6 - 0,7 V jest na obciążeniu 50 Ohm, na dużej impedancji jest 1,2 - 1,4 V - wiem, to też trochę mało. Trafo jest nawinięte tryfilarnie (3 X 5 zwojów) na rdzeniu BN43-2402 i na pewno przenosi równomiernie do 200 MHz.
Januszu, mianem "śrutowania" określiłem terkotanie przy każdym ruchu gałką enkodera na wyższych pasmach. Przyznasz, że to chyba lepsze od określenia "pierdzenie" ;-) Bardzo dziękuję za post Wojtka, który miał podobne problemy do moich i znalazł na nie antidotum. Na pewno zwrócę uwagę na mój enkoder.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert SP3RAF
|
|
24-06-2012 0:29 |
|