(01-01-2012 17:00)SQ5NWU napisał(a): 2. Co do automatyki przełączania filtrów to wszystko zależy od syntezy, ta do piligrima Oleg9 przełącza automatycznie. Ta z linku który podałem - nie.
Synteza od Pilgrima, to ta sterowana impulsatorem, tak? Czyli w tym wypadku można zapomnieć o ustalaniu częstotliwości radia za pomocą programu do SDR?
Przełączanie za pomocą jakiegoś dodatkowego przełącznika nie jest w końcu aż takie złe. Mi bardziej zależałoby na jakiejś automatyce, która uchroniłaby przed konsekwencjami przypadkowego naciśnięcia PTT w chwili, gdy akurat wybrany FDP i częstotliwość syntezy nie pokrywają się ze sobą...
Cytat:4. Nie wiem nic na temat "cyfrowy system nadawania dźwięku, przeznaczony do pracy na amatorskich pasmach KF". Jest coś takiego ? Czy masz na myśli emisje cyfrowe?
Mi też nie wiadomo o niczym takim. Chodziło mi raczej o hipotetyczną sytuację, gdyby za 10 lub 20 lat jednak pojawiła się jakaś cyfrowa modulacja dla krótkofalowców, służąca do komunikacji głosowej na pasmach KF. W końcu broadcasting ma DRM, na amatorskie pasma UKF już powstał D-Star. Można przynajmniej domniemywać, że coś takiego może się pojawić.
Czy wówczas będzie można liczyć na to, że taki transceiver uda się do tego dostosować programowo? Na ile strona sprzętowa decyduje o stosowanej modulacji?
Cytat:5. Nadawanie w AM? Tak - pytanie w jakim celu?
Przez to "tak" mam rozumieć, że istniejące programy posiadają możliwość ustawienia modulacji AM po stronie TX i wyjścia w eter w taki sposób? Po co? Sam nie wiem. Pytanie było raczej teoretyczne. Chociaż z drugiej strony "duże", fabryczne transceivery posiadają opcję pracy z modulacją AM. Jeśli w przypadku SDR to tylko kwestia programowa, to czemu rezygnować z tej opcji, skoro można mieć ją pod ręką?