Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdzie tu jest błąd układowy ...
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Gdzie tu jest błąd układowy ...
Gdzie tu jest błąd układowy ... i czy jest ? :-)
İmage
Kondensatory 180p i 220p wraz z diodami pojemnościowymi są tak dobrane aby przestrajać się od konkretnej do konkretnej wartości częstotliwości ... ale czy poprawnie - wartości elementów nie mają znaczenia...
Tu znalazłem podobny błąd ...
https://www.electronics-notes.com/articl...llator.php
Nawet na wiki jest błąd ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Varicap
Na wiki jest inny problem niż na dwóch pierwszych - bo można się spierać gdzie mamy plusy i minusy ...

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2019 21:03 przez SQ9RFC.)
23-12-2019 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 25-10-2009
Post: #2
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Górna dioda pojemnościowa... brak polaryzacji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2019 21:19 przez SP5MX.)
23-12-2019 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #3
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Bingo !
Ale ... pytanie dodatkowe. Czy ta górna dioda spełnia swoje zadania związane z pracą przeciwsobną tych diod pomimo braku polaryzacji.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2019 21:59 przez SQ9RFC.)
23-12-2019 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 25-10-2009
Post: #4
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Oczywiście że tak, jako kondensator stały
na Wiki diody sa odwrotnie ale mozna je tez sterowac napieciem ujemnym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2019 22:07 przez SP5MX.)
23-12-2019 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #5
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Nie jestem do końca pewny czy taki układ w praktyce działa poprawnie. To znaczy czy ta górna dioda będzie się zachowywać jak stały kondensator. Ja ten układ zrobiłem i działał u mnie chyba ze 2 lata, ale nie zachowywał się do końca poprawnie. Dlatego wróciłem, rozrysowałem i zauważyłem ten błąd. Podczas strojenia w górę, częstotliwość szybciej się w górę zmieniała i musiałem ją gonić dalej kręcąc w tę samą stronę. Myślałem, że dałem za duże kondensatory stabilizujące napięcie varicapowe, ale nie! częstotliwość by było opóźniona względem kręcenia. Nawet gdy te kondensatory całkiem odłączyłem zjawisko pozostało. Może cię mylę. Teraz całkiem zlikwiduje tę górna diodę, dostroję cały układ do pasma i zobaczę co się stanie ... ciekawa sprawa.... ale to po świętach :-)
Lub prościej - jak mi Janusz BMP zasugerował dam tam opornik polaryzujący do masy.
Karpia bez ości życzę ...

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2019 2:34 przez SQ9RFC.)
24-12-2019 2:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 738
Dołączył: 26-09-2012
Post: #6
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Bez polaryzacji diody to działa tak: "z drugiej strony" tej diody może być w zasadzie dowolny potencjał "z powietrza". W praktyce jakieś tam upływności są, pewnie większe w diodzie, więc można by (dla prądu stałego) zastąpić diodę rezystorem np 1G. Wtedy z tym kondensatorem robi się jakby "układ pamiętający" poprzednie napięcie.

Edit: Dla BB105G znalazłem w jakiejś karcie katalogowej max Ir (prąd wsteczny) 100nA. To jest max, ale zakładając że to jest 1nA to daje nam dla 1V rezystancję właśnie 1G oma. Czyli kondensator (ten za diodą) ładuje się z potencjometra jak obwód dolnoprzepustowy z C~= 100p i R = 1G. Licząc na palcach 100E-12 * 1e9 daje 1e-3 czyli po ~100ms kondensator się naładuje.
Wszystko to się niestety zmienia gdy zaczynamy oscylacje - w zależności od tego jakie napięcie zmienne jest na diodzie (czy większe od progu przewodzenia) może ona chcieć prostować to napięcie, wtedy sama się może spolaryzować w którąś stronę.. Co może zależeć od częstotliwości i pojemności... I tak dalej i tak dalej Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2019 13:17 przez SQ5KVS.)
24-12-2019 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 25-10-2009
Post: #7
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Opornik jakiś większy np. 100k do masy i po kłopocie.
24-12-2019 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 02-07-2010
Post: #8
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
Z opornikiem układ działa OK.
Mamy taką ostateczną wersję:
İmage

Celem kondensatora 180p jest "skrócenie" kondensatorów dołączonych do cewki - aby przestrajać się w potrzebnym zakresie pasma.

Po co stosuje się układ diod pojemnościowych szeregowych przeciwsobnych - proszę łopatologicznie ....

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2019 14:15 przez SQ9RFC.)
26-12-2019 3:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 19-07-2015
Post: #9
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
(26-12-2019 3:24)SQ9RFC napisał(a):  Z opornikiem układ działa OK.
Mamy taką ostateczną wersję:


Celem kondensatora 180p jest "skrócenie" kondensatorów dołączonych do cewki - aby przestrajać się w potrzebnym zakresie pasma.

Po co stosuje się układ diod pojemnościowych szeregowych przeciwsobnych - proszę łopatologicznie ....

Żeby napięcie sinusoidalne na nich występujące nie zmieniało pojemności diod i poprzez to nie zwiększało szumów generatora. Przy przeciwsobnych diodach pojemność jednej diody rośnie, a drugiej maleje (i odwrotnie w drugiej połówce sinusoidy), co w rezultacie daje pojemność zależną tylko od napięcia strojenia, a nie od napięcia generowanego.

Pozdrawiam,
Paweł
30-12-2019 16:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 30-09-2013
Post: #10
RE: Gdzie tu jest błąd układowy ...
wdług mnie każdemu z tych generatorów "coś " brakuje. Polaryzacja bazy tranzystora w jednym wypadku jest niekompletna. Poza tym tak sie nie skraca kondensatorów przy waricapach. Poza tym pierwotnie zamiast cewki w jednym z układów był kwarc a ten jak wiadomo ma inną rezystancję jak cewka co powoduje że układ "pracuje jak chce" Jeżeli to cos pomoże to proponuje zobaczyć jak zbudaowany jest układ heterodyny w GFM 105. Wystarczy zwiększyć kondensatory w dzielniku pojemnościowym oraz dobrać cewkę i zjedziemy na dowolny zakres.
03-01-2020 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości