![]() |
Skrzynka antenowa na VLF - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Skrzynka antenowa na VLF (/thread-908.html) |
Skrzynka antenowa na VLF - SQ8NZF - 09-08-2011 23:03 Witam Kolegów, jestem tu nowy, więc jeżeli wątek jest nie w tym miejscu co trzeba to przepraszam. Interesuje mnie praca, tudzież samo słuchanie na VLF (136 kHz). Nie mam zbyt dobrych warunków antenowych (szczególnie na to pasmo hihi) i szukam schematu jakiejś przyzwoitej skrzynki antenowej przystosowanej właśnie do pracy na bardzo niskich częstotliwościach - chciałbym taką skonstruować. Czy ktoś z Was ma jakiś sprawdzony pomysł, lub doświadczenia w tym zakresie?Może też być nie sprawdzony pomysł ![]() Pozdrawiam! Michał SQ8NZF RE: Skrzynka antenowa na VLF - SP3SWJ - 21-08-2011 13:00 kiedyś w necie widziałem fajne rozwiązanie... ale teraz nie mogę go znaleźć może te linki na coś ci sie przydadza... http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/136_khz.html http://w5jgv.com/11.7uHy_Delta_Variometer/index.htm ... ale pamiętam że to była duża konstrukcja z "cewami" a jaka antene planujesz tym dostrajać ??? RE: Skrzynka antenowa na VLF - SQ8NZF - 22-08-2011 23:22 Witam, Dziękuję za przydatne linki. Widać, że poprostu dużo inwencji trzeba włożyć w konstrukcję urządzeń na VLF ![]() I przy okazji jeszcze jedna sprawa. Moze ktoś z Kolegów jest w stanie powiedzieć mi jak sprawuje się/jaka jest różnica w praktyce między uziomem zrobionym z miedzi a uziomem ze stali ocynkowanej. Pytam, ponieważ różnica cen materiałów jest znaczna a nie wiem, czy przełoży się to na jakość pracy uziemienia anten. Teoretycznie i praktycznie miedź jest lepszym przewodnikiem, ale w praktyce czy uziom ze stali będzie sprawował się o wiele gorzej niż miedziany? Pozdrawiam! Michał RE: Skrzynka antenowa na VLF - SQ9JXT - 23-08-2011 10:14 (22-08-2011 23:22)SQ8NZF napisał(a): Moze ktoś z Kolegów jest w stanie powiedzieć mi jak sprawuje się/jaka jest różnica w praktyce między uziomem zrobionym z miedzi a uziomem ze stali ocynkowanej. Pytam, ponieważ różnica cen materiałów jest znaczna a nie wiem, czy przełoży się to na jakość pracy uziemienia anten. Teoretycznie i praktycznie miedź jest lepszym przewodnikiem, ale w praktyce czy uziom ze stali będzie sprawował się o wiele gorzej niż miedziany? Żadnej nie będzie. Po prostu miedź ma mniejszą R niż Fe. Zatem aby uzyskać podobne parametry stali do ziemi trzeba zakopać więcej - przynajmniej teoretycznie. W praktyce stal jest 10x tańsza więc z miedzi uziomu nie opłaca się robić. Ponadto, w zależności od chemicznych parametrów gruntu, miedź nie wszędzie się da stosować a stal i owszem. Najprościej to sobie zrób uziom pionowy. Kup kilka prętów ocynkowanych (2-3m; robią takie specjalnie do uziomów) i wbij je wiertarką udarową albo młotem ręcznym o ile nie jest za twardo i masz temat załatwiony. Jak to tylko uziom do anteny, to nie musisz nic mierzyć, będzie działać. RE: Skrzynka antenowa na VLF - SQ8NZF - 23-08-2011 15:59 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Bardzo mi to pomogło - już miałem kupować 3m długości rurę Cu 22 mm (25 pln za m). Kupię więc albo 2 "szpilki" 2,5 m ocynkowane, albo rury stalowe. Szczerze mówiąc chciałbym, by ten uziom funkcjonował równiez jako uziom do masztu antenowego. Mój dom nie posiadał i nie posiada instalacji odgromowej, więc nie bardzo mam do czego podczepić maszt na dachu i chciałbym podłączyć go do tego uziomu. Wtedy tu chyba już trzeba zmierzyć rezystancję? O ile dobrze zapamiętałem zasłyszaną wartość to powinna ona wynosić mniej niż 10 Ohm? Co do środowiska w którym chciałem zakopać miedź, to piasek, powiedzmy, że dość wilgotny. Z ciekawości: dlaczego mógłby taki uziom źle funkcjonować?Ze względu na patynę, która z czasem mogłaby się pojawić? Pozdrawiam! Michał |