APRS tracker HF - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/forum-63.html) +--- Wątek: APRS tracker HF (/thread-2350.html) |
APRS tracker HF - SQ9MDD - 17-05-2015 10:37 Panowie potrzebuję pomocy waszej. Chcę wykonać traker morski APRS. Urządzenie będzie składało się z GPS-a, arduino, syntezera AD9850 oraz końcówki mocy. Całość wraz z akumulatorem ma być zamknięta w wodoszczelnej obudowie na której będzie wyprowadzone gniazdo antenowe i opcjonalne gniazdo do podłączenia zasilania zewnętrznego do doładowania akumulatora oraz przełącznik do uruchomienia trybu awaryjnego. Program na arduino to nie jest problem, testy z samym syntezerem już zrobiłem: Kod: /* Zacytuję za http://aprs.pl: Cytat:Aktywność APRS na falach krótkich ma miejsce przede wszystkim w paśmie 30 metrów. Stosowana jest emisja SSB, shift dla audio packetowego wynosi 200Hz, najczęściej jest to para 1600/1800Hz. Częstotliwość radiowa wynosi 10.151.000 kHz przy użyciu LSB, co w rezultacie sprawia, że faktyczna emisja mieści się w radioamatorskim zakresie częstotliwości. Może być stosowane również USB 10.147.600 kHz. Emisja packetowa na falach krótkich poniżej 28MHz odbywa się z prędkością 300 bps. Jak całość ma pracować: 1. Procesor jest uśpiony GPS i wzmacniacz także 2. Procesor co ustalony interwał czasu wybudza się i jeśli jest czas do wysyłki ramek to kolejno: - uruchamia GPS-a czeka na FIX-a - po uzyskaniu fixa uruchamia syntezer i stopień końcowy - nadaje w odstępie kilkudziesięciu sekund trzy ramki z pozycją. - wyłącza stopień końcowy i syntezer - ustawia czas wykonania następnej wysyłki ramek 3. Przechodzi w uśpienie. 4. Myślę jeszcze o trybie awaryjnym to znaczy że jeśli użytkownik uruchomi taki tryb to traker bedzie nadawał komunikat (wcześniej zdefiniowany) o zagrożeniu z własną pozycją w trybie ciągłym czyli co kilkadziesiąt sekund aż do wyczerpania baterii. Pomoc o której pisałem wyżej jest mi potrzebna w wykonaniu wzmacniacza w.cz na tę konkretną częstotliwość, anteny wraz z dopasowaniem itd. I chodzi mi o pomoc, współ udział w projekcie, a niekoniecznie porady pod tytułem " weź zaadoptuj rozwiązanie x czy y". Zapraszam |