Transceiver OVI40 - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Transceiver OVI40 (/thread-3241.html) |
RE: Transceiver OVI40 - GREG - 08-10-2018 20:19 Witku, Gratuluje pomysłu. Czy soft modyfikowałeś na potrzeby "przeszczepu" do Husarka DSP? Ja myślałem o połączeniu UI Sparrowa z Husarkiem DSP, tylko dlatego, że Si570 jest na płycie UI. Mam nadzieję, że Artur zaprojektuje przejściówkę . Pozdrawiam Grzegorz RE: Transceiver OVI40 - SP3JDZ - 08-10-2018 20:41 (08-10-2018 20:19)GREG napisał(a): Witku, Soft musiałem zmodyfikować. Gdybym tego nie zrobił, to tylko by mi Si570 działał i nic poza tym. No i właśnie dla softu nie ma znaczenia, czy Si50 jest w części radiowej czy na UI - sterowanie idzie po magistrali I2C. UI Sparrow będzie tak samo działał aczkolwiek płytka już nie będzie pasować :-(. Uruchomiłem w międzyczasie nadajnik. Schemat adaptera: [attachment=14389] pozdrawiam Witek. RE: Transceiver OVI40 - SP3OSJ - 08-10-2018 20:58 ..... RE: Transceiver OVI40 - SP3JDZ - 09-10-2018 7:45 (08-10-2018 20:58)SP3OSJ napisał(a): Myślałem że błąd zrobiłeś pisząc o tym, bo prawdopodobnie zaraz przy następnym upgreadzie miałbyć sterowanie PCF8574 zamknięte. Tak było, jak Chińczycy zrobili modyfikacje płytki RF od mcHF (zamienili SI570 na SI5351+TCXO). Jednak jeżeli modyfikacje firmware robisz sam, wszystko jest w najlepszym porządku. Puszka była już otwarta - ja tylko skorzystałem z zawartości. Nowy transceiver można zrobić, ale to jest dużo pracy. Dlatego skorzystałem z Husarka, żeby było szybciej i żeby móc przetestować UI. Pierwotną przyczyną budowy adaptera i podłączenia UI OVI40 jest brak możliwości modyfikacji oprogramowania Husarka DSP. Zacząłem pisać takie oprogramowanie od zera i doszedłem do etapu, że już miałem praktycznie całe podstawowe sterowanie po I2C działające (pasma, ATT itd.), działające VFO, ale jak spojrzałem na DSP to mi szczęka opadła i nie widziałem jak się do tego zabrać i postanowiłem wykorzystać coś co już jest. ATT i LNA w Husarku DSP są włączane po magistrali I2C (sterowanie z wyjść PCF8574 znajdującego się w module radiowym) i ja też tak robię. Bo inaczej musiałbym przerabiać moduł radiowy. Magistrala ta sama co Si570. Drugą magistralę chcę wykorzystać do sterowania wzmacniaczem większej mocy (zewnętrznym - pasma i ewentualnie tłumik na wejściu i ewentualnie skrzynka antenowa). Sygnalizację tymczasowo zrobiłem na diodach :-) (co się oczywiście dubluje i gryzie w przypadku zielonej i czerwonej diody). Sprzężenie z S-metrem mam w planach, bo uważam, że włączenie/wyłączenie ATT i/lub LNA nie powinno mieć wpływu na wskazania S-metra, bo w końcu S-metr ma pokazywać poziom sygnału z anteny, a ten się przecież nie zmienia. Aha: obsługę PCF8574 dołożyłem ja (bo nie było wcale), choć zrobiłem to niezwykle nieudolnie :-). pozdrawiam Witek. (12-09-2018 12:53)SP3JDZ napisał(a): Mam problem z tune: na CW mam około cztery razy mniejszą moc niż na SSB. Przejrzałem wszelkie ustawienia w menu, ale nic nie znalazłem, coby rozróżniało poziom pomiędzy CW i SSB. Mam wersję 2.9.50. Okazało się, że miałem zamienione sygnały I i Q w torze nadawczym. Moce się wyrównały no i strojenie na SSB jest na tej częstotliwości, którą słucham a nie 2 razy Xlate + 750Hz. Ale przy okazji okazało się, że dla CW jest rozbieżność pomiędzy wskazywaną częstotliwością a nadawaną (750Hz). pozdrawiam Witek. RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 13-10-2018 22:48 Hej, (08-10-2018 14:39)SP3OSJ napisał(a): OK rozumiem. Nie masz sondy w.cz. by to sprawdzić? Wydaje mi się że jak wymienisz rezystory będzie wszystko OK. Mam sondę w.cz, ale nie selektywną - jej jest bez różnicy 20 MHz czy 2 GHz. Jeśli masz taką o której piszesz daj linka. Rezystory od początku, zgodnie z dokumentacją, mają 100R. A teraz do czego doszedłem w temacie niezrównoważenia mieszacza TX o różnym poziomie na różnych płytkach. Przygotowałem 3 zestawy: 1. OVI40 + RF czerwona płytka wg SP3OSJ, 2. OVI40 + RF M0NKA v.06 oryginał, 3. Eagle. Aby móc ocenić poziom niezrównoważenia mieszaczy doprowadziłem do wyrównania wzmocnienia stopni od mieszacza do anteny (sztucznego obciążenia) badanych zestawów z zachowaniem przyzwoitej jakości sygnału (15 W): ad 1. Aby doprowadzić moc TXa do przyjętej w założeniu mocy wylutowałem predriver oraz sprzężenia zwrotna w PA, które nieco ograniczały moc, poprawiały liniowość, ale były również przyczyną zdecydowanie większego prądu zasilania ( do 2 A) co było zaprzeczeniem słowa "portable" w opisie radia. ad 2. Moc osiągnąłem poprzez wlutowanie MMICa jako predrivera zgodnie z dokumentacją. ad 3. Nic do poprawy - moc na spodziewanym poziomie. Wyniki pomiarów wypromieniowanej mocy wynikającej z niezrównoważenia mieszacza TX min-max (PTT, Mic=2): ad 1. 0,5 - 25 mW ad 2. 0,9 - 3 mW ad 3. 0,3 - 3 mW. W paśmie 10m wyraźne niezrównoważenie (8 mW). Będę optymalizował zwłaszcza, że Artur przewidział taką możliwość... Wnioski: 1. Nie wiem co jest przyczyną większego niezrównoważenia zestawu nr 1 (zostały wymienione wszystkie elementy, a dzielnik/4 zamieniony na 74AC74 (5 V)), 2. Widzę trzy drogi postępowania: a.) zrównoważenie poprzez rozbudowę miksera do pełnego 4-bitowego pierścieniowego licznika Johnsona, b.) zrównoważenie za pomocą patentu Artura, które działa dobrze dla jednego pasma, ale daje się metodą prób i błędów w miarę optymalnie spłaszczyć, c.) nic nie robić i czekać na innych Kolegów... To tyle co udało mi się zrobić w temacie. RE: Transceiver OVI40 - SP3OSJ - 14-10-2018 1:15 ..... RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 14-10-2018 8:37 Witaj Artur, We wskazanym przez Ciebie miejscu pomiarowym panuje straszny bałagan, nie da się tego zinterpretować, może analizatorem... Dlatego używałem PA, żeby cokolwiek zobaczyć...Co do czerwonej płytki - wcale nie mówię, że na Twoim wzorcowym egzemplarzu jest tak samo - diabeł tkwi w szczegółach, a mieszacz daje się jako tako zrównoważyć. Stosowałem dwa OVI40 i na żadnym nie mam beepu - czekam na Sławka... RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 18-10-2018 15:00 Hej, Wyjaśniłem sprawę beepu. W OVI jest wyjście stereo i beep jest przypięty programowo do jednego kanału. Zgłosiłem problem i mam zapewnienie, że niebawem będzie beep stereo... RE: Transceiver OVI40 - GREG - 30-10-2018 13:59 Witam, Sparrow: Czy dla transformatora antenowego wymagane jest,aby rdzenie były ze sobą sklejone? Pozdrawiam G RE: Transceiver OVI40 - SP3OSJ - 31-10-2018 10:27 ..... |