![]() |
U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) (/thread-2754.html) |
RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 05-10-2016 20:49 Przyszły elementy z TME (błyskawicznie! ![]() ![]() DDS opanowany, UART opanowany i ADC opanowany - pozostaje zaprogramować logikę po odebraniu właściwej ramki sterującej. A oto U-VNA w wersji developerskiej ![]() [attachment=11561] I po co komu montaż SMD...? ![]() Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 13-10-2016 18:46 Trzy dni temu dostałem powiadomienie, że moje PCB zostały wysłane, więc czekam cierpliwie (nawet 30 dni roboczych) i grzeję lutownicę... ![]() W międzyczasie ukończyłem oprogramowanie dla mikrokontrolera oraz rzeźbię proste oprogramowanie dla PC do wizualizacji danych. Mam już nawet wyniki pierwszych pomiarów wersji deweloperskiej U-VNA ![]() Tak wygląda np. drabinka rezystorowa podpięta do portów ADC Atmegi ![]() [attachment=11594] A tak wygląda pomiar, kiedy jeden z kabelków niechcący wyskoczył z płytki stykowej, wisiał w powietrzu i zbierał 50Hz z otoczenia ![]() [attachment=11595] No niezły oscyloskop już się z tego robi... ![]() API portu szeregowego w Windowsach ma ograniczenie prędkości do 115200bps, czyli połowę z tego, ile chciałem zapodać, a na co pozwalał mi użyty moduł BT i taktowanie Atmegi. Ale ta prędkość okazuje się wystarczająca, bo uzyskuję odświeżanie około 850 punktów pomiarowych na sekundę! ![]() Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba interfejs graficzny? Może być? Wydaje mi się, że jasny i czytelny: łączymy się, wysyłamy komendy i wybieramy jaki chcemy wykres, a po prawej obserwujemy zmieniający się wykres w czasie rzeczywistym (z odświeżaniem zależnym od liczby wybranych kroków w komendzie) Jak zwykle - uwagi mile widziane... ![]() Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 18-10-2016 15:22 Obliczenia zmiennoprzecinkowe wszystkich parametrów (konwersje napięć, R, X dwiema metodami, |Z| trzema metodami, Gamma, SWR, RL) dla 2000 kroków pomiarowych (czyli więcej niż jest w stanie pokazać monitor FullHD nawet, jeśli wykres byłby na cały ekran) nie zrobiły na procesorze w komputerze większego wrażenia ![]() [attachment=11630] Oczywiście proszę nie zwracać uwagi na wykres - Atmega wysyła ciągle pomiary z drabinki rezystorowej. Ciekawe jak sytuacja będzie wyglądała, kiedy dołożę obliczenia na liczbach zespolonych przy ponad 65 tys. punktów kalibracyjnych... ![]() Na tyle punktów kalibracyjnych pozwala 16-bitowe słowo ramki sterującej oznaczające liczbę próbek. Przy przemiataniu nawet 0-50MHz, to daje około 760Hz na krok, więc chyba wystarczająco... ![]() Nawet jeśli projekt okaże się klapą, to już teraz mogę wszystkim gorąco polecić moduł BT, jako rewelacyjne rozwiązanie do komunikacji bezprzewodowej z przyrządem pomiarowym. Nie ograniczamy się wtedy do zasobów 8-bitowego mikrokontrolera, lecz możemy naprawdę poszaleć... ![]() Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 20-10-2016 21:25 Mam dobre wieści z pola walki U-VNA! ![]() Po pierwsze, ukończyłem procedurę pełnej kalibracji numerycznej Open-Short-Load, czyli 3 pomiary po ponad 65 tysięcy punktów i obliczenia na liczbach zespolonych ![]() Wszystko ładnie śmiga, a błędów póki co nie widzę (do sprawdzenia jeszcze na rzeczywistych danych z sieci pomiarowej). [attachment=11662] Po drugie... i chyba najważniejsze... przyjechały do mnie PCB!!! ![]() Dziś odebrałem przesyłkę, więc od momentu wysłania właściwych plików Gerbera minęło 20 dni kalendarzowych, więc całkiem nieźle! (bo ja tu jeszcze perspektywę miesiąca oczekiwania miałem ![]() Jakość płytek oceniam na bardzo dobrą. Dodatkowo niespodzianka - zamawiałem 5, a dostałem 6 ![]() A wyglądają tak: [attachment=11663] [attachment=11664] [attachment=11665] Weekend niestety zajęty, bo wyjeżdżam z rodziną, ale od poniedziałku biorę się za składanie tego ustrojstwa ![]() Jak się okaże, że pomysł działa, metodyka pomiarów dobra i rezultaty zadowalające, to dalej przyjdzie kolej już tylko na "szlifowanie" oprogramowania, czyli dialog do ustawień programu, wykres Smith'a, markery na wykresach, operacje na nich... i tego typu "pierdoły"... ![]() No i jeśli to wypali, to może ktoś pokusi się o powielenie tego wynalazku... ![]() A właściwie, to ciekawe kto w ogóle byłby zainteresowany... (?) (bo jakoś cisza ostatnio w tym wątku, a tylko ja spamuję... ![]() Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SQ8MVY - 21-10-2016 10:57 (20-10-2016 21:25)SP3GO napisał(a): .....A właściwie, to ciekawe kto w ogóle byłby zainteresowany... (?) (bo jakoś cisza ostatnio w tym wątku, a tylko ja spamuję... Śledzę wątek z ciekawością,..... Nie są udostępnione jeszcze wsady, ani soft, więc i nie ma co składać na chwilę obecną. Co do softu. Ze zrzutów ekranowych będzie/jest dostępny tylko pod system na W. ? Chyba, że w planach jest opublikowanie go jako Open Source ? RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP9RQA - 21-10-2016 13:50 Myślę, że kolega nie chce nikogo naciągać na koszty i stratę czasu dopóki sam nie sprawdzi, czy to co robi ma sens, więc zapewne pierwsze wrażenia z uruchamiania będą we wtorek ;-) RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 21-10-2016 14:39 (21-10-2016 10:57)SQ8MVY napisał(a): Śledzę wątek z ciekawością,..... Nie są udostępnione jeszcze wsady, ani soft, więc i nie ma co składać na chwilę obecną. Bardzo słuszna uwaga - bardziej chodziło mi o ewentualne uwagi i pomysły do projektu (lub choćby słowa zachęty ![]() ![]() (21-10-2016 13:50)SP9RQA napisał(a): Myślę, że kolega nie chce nikogo naciągać na koszty i stratę czasu dopóki sam nie sprawdzi, czy to co robi ma sens, więc zapewne Otóż to! ![]() Planuję opublikować pliki gerber, aby każdy mógł sobie sam zrobić płytkę w wersji 1.0. Planuję też opublikować wsad do mikrokontrolera oraz oprogramowanie do wizualizacji, które właśnie produkuję. Z wszelką jednak publikacją wstrzymam się do czasu, gdy będę miał jakieś sensowne i pozytywne wyniki pierwszych pomiarów. (21-10-2016 10:57)SQ8MVY napisał(a): Co do softu. Ze zrzutów ekranowych będzie/jest dostępny tylko pod system na W. ? Na dobry start wybrałem Windows'y, bo to jednak najpopularniejszy OS i tam najszybciej się takie rzeczy robi. Stopień integracji środowiska Visual Studio z systemem operacyjnym jest tak zaawansowany, że już po godzinie miałem obsługę portu szeregowego i wizualizację danych (potem tylko było szlifowanie i dorabianie różnych "bajerów" w oczekiwaniu na PCB). W przypadku Javy, to pewnie pierwszą godzinę zmarnowałbym na poszukiwaniu kontrolki do wizualizacji danych, która i tak nie dała by mi takich możliwości jak Windowsowa klasa System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting.Chart(). Nie wykluczam jednak stworzenia oprogramowania również w Javie dla desktopa jak i dla platform urządzeń mobilnych ![]() (21-10-2016 10:57)SQ8MVY napisał(a): Chyba, że w planach jest opublikowanie go jako Open Source ? Raczej nie. Jako zawodowy programista po prostu nie lubię się "chwalić" kodami. Dlatego od początku myślałem raczej tylko o binarkach - i do atmegi i pod Windowsy. Do tego wsparcie mailowe przy uruchamianiu ![]() A jak ktoś ambitny, to pełną wiedzę będzie miał jakie ramki tam idą, więc sobie sam soft może napisać ![]() Zatem po weekendzie odezwę się z pierwszymi wynikami - mam nadzieję pozytywnymi. Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SQ6DGT - 22-10-2016 18:50 (21-10-2016 14:39)SP3GO napisał(a): Na dobry start wybrałem Windows'y, bo to jednak najpopularniejszy OS i tam najszybciej się takie rzeczy robi. Stopień integracji środowiska Visual Studio z systemem operacyjnym jest tak zaawansowany, że już po godzinie miałem obsługę portu szeregowego i wizualizację danych (potem tylko było szlifowanie i dorabianie różnych "bajerów" w oczekiwaniu na PCB). W przypadku Javy, to pewnie pierwszą godzinę zmarnowałbym na poszukiwaniu kontrolki do wizualizacji danych, która i tak nie dała by mi takich możliwości jak Windowsowa klasa System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting.Chart(). Tak się składa, że właśnie robię w pewnym sensie podobny projekt. Co prawda klasycznie DDS + AD8302 ze sprzęgaczem, ale też całość po stronie mikro jak i desktopa piszę sam. Ja wybrałem Javę ze względu na przenośność i właśnie łatwość pisania :-) Są standardowe komponenty do wyświetlania wykresów, podajesz tylko serie (jedną lub więcej) danych i to w zasadzie wszystko, skalowanie obrazu, osi, siatki itd. robi komponent. I też się cośtam Chart nazywa ;-). Załączam screenshot dla prezentacji, jestem na bardzo wczesnym etapie ale coś tam widać. Z komunikacją szeregową też nie ma problemu, są komponenty wspierające natywnie Mac OS, Linux i Windows w jednej bibliotece, zero konfigurowania, tam gdzie zdeplojujesz tam działa. Sprawdziłem na MacOS (na tym pracuję) i na Linuxach (Intel i ARM) i działa 115200 bez problemu, a myślę że pójdzie też wyżej. Tak, że łatwość zależy od tego co się zna, dla mnie znalezienie czegokolwiek pod Windows byłoby bardzo trudne, nie wspominając, że musiałbym go najpierw zainstalować ![]() Jak chciałbyś pisać przenośnego klienta w Javie to w razie czego mogę to i owo podpowiedzieć. RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 22-10-2016 19:29 Jak tak patrzę na ten Twój wykres, to wiem jedno - jeśli mój projekt "wypali", to na pewno będę chciał stworzyć oprogramowanie w Javie na desktopa, a może i też na wersję mobilną ![]() (22-10-2016 18:50)SQ6DGT napisał(a): Tak, że łatwość zależy od tego co się zna, ... Może i racja... Jeśli o Jave chodzi, to ostatnio głównie w aplikacjach webowych siedzę, więc może stąd to moje przekonanie, że słabo to wypada dla desktopa... (22-10-2016 18:50)SQ6DGT napisał(a): Jak chciałbyś pisać przenośnego klienta w Javie to w razie czego mogę to i owo podpowiedzieć. Chętnie skorzystam ![]() A wysłałbyś mi Swój prywatny adres email na priv, aby tutaj wątku nie zaśmiecać? Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: U-VNA - nadeszła nowa era! :-) - SP3GO - 25-10-2016 9:27 Jak wcześniej obiecałem, chciałbym przedstawić wyniki pierwszych pomiarów U-VNA, eksperymentów i wnioski z nich płynące. Ponieważ na wstępie nie ma wielkiego "TAADAAAAAAAMM!", no to już wiecie, że rewelacji nie ma i pora zrewidować niektóre wcześniej postawione tu tezy ![]() Pierwszy problem, na który napotkałem po złożeniu układu, to straszne śmieci na portach pomiarowych ADC. Tak wyglądają wartości w przykładowym pomiarze: [attachment=11682] Jak się okazało, przyczyną tych śmieci jest kabelek sygnałowy (4 luźne żyły długości ok. 15cm) łączący U-VNA z modułem BT. Zatem problem nie leży w tym, że BT "sieje" (bo to przecież znacznie wyższe częstotliwości), lecz sygnały danych na linii USART. A tak wygląda ten sam pomiar, kiedy pomiędzy BT i U-VNA wstawiłem rdzeń o wysokim AL i zrobiłem na nim z kabelka połączeniowego ze 3 zwoje: [attachment=11683] Drugi problem (zauważony zbyt późno, bo można go było przewidzieć już na etapie wstępnych teoretycznych rozważań) jest taki, że nawet najmniejsze "szumy" w skali logarytmicznej AD8307 zostają strasznie wyolbrzymione przy przejściu w obliczeniach na skalę liniową, bo mamy tam przecież potęgowanie. Zatem niewielkie mogło by się wydawać szumy na drugim wykresie, po przejściu na napięcia sieci, wyglądają tak: [attachment=11684] Co ciekawe, ekranowanie samej głowicy pomiarowej z AD8307 nie wpływa na poziom tych szumów. A co za tym idzie, same obliczenia składników impedancji, gdzie mamy kwadraty każdego z napięć, wykazują jeszcze większe wahania. Tak przykładowo wygląda pomiar terminatora 50R: [attachment=11685] Wartość "R" jest całkowicie nieakceptowalna i nie wiem skąd oscylacje w okolicach 220 omów - być może jest tu jeszcze błąd w sprzęcie (źle przylutowany jeden z punktów pomiarowych) - będę sprawdzał. Wartość "X" jest w miarę OK i spadek z 40 omów dla niskich częstotliwości do ok. 5 omów dla wysokich można tłumaczyć pojemnością tego mierzonego terminatora (taki zwykły BNC za parę złotych). No tylko znak się nie zgadza - może jeszcze błąd w obliczeniach. Wartość "|Z|" (mierzona napięciami, a nie obliczona z R i X) całkiem dobra - nieco poniżej 50R w całym zakresie. A tak wygląda SWR, Gamma i ReturnLoss tego terminatora: [attachment=11686] Czyli SWR w okolicach 1.1, Gamma od 0,05 do 0,1 i ReturnLoss w okolicach 25-30dB. A tak wyglądają składniki impedancji tego terminatora po kalibracji numerycznej Open-Short-Load (choć nie przywiązywałbym się jeszcze do tego wykresu, bo podejrzewam jeszcze jakiś błąd po stronie oprogramowania): [attachment=11687] Wnioski: 1. USART straszne sieje. W następnych eksperymentach dla obu linii RX/TX zastosuję przewody koncentryczne, a więc ekranowane. Wtedy już bez tego rdzenia. 2. Zbyt wysokie rezystancje na wejściach pomiarowych AD8307 (szczególnie te 2 x 100k) powodują zbyt niski stosunek sygnału do szumu. Wejścia pomiarowe układów przy takim odizolowaniu od sieci pomiarowej zachowują się prawie tak, jakby "wisiały" w powietrzu. Trzeba zastosować mniejsze rezystancje. W następnych eksperymentach planuję zacząć od 47k na każdym punkcie pomiarowym i schodzić aż do 10k obserwując wyniki pomiarów. To tyle póki co z "placu boju" - jeszcze się nie poddaję... ![]() Pozdrawiam, Rafał SP3GO |